OK Linné Elit Ungdom Bredd Veteran
18 april 2004 (Av Jan Troeng)
Höjsgaard och Novikov segrade
Det blev en svensk och en rysk seger när OK Linné arrangerade den tredje och sista tävlingen i Uppsala möte. I det bästa startfältet på länge på en upplandstävling segrade Karolina A Höjsgaard och Valentin Novikov. Andra hade problem i det tekniskt svårbemästrade Lunsen.
Folkvimmel i solskenet på Uppsala mötes klassiska distans. Över 1700 löpare kom till start i södra Lunsen.
Folkvimmel i solskenet på Uppsala mötes klassiska distans. Över 1700 löpare kom till start i södra Lunsen. (Foto: Mats Åberg)
Efter Upsala IF:s nattävling och IF Thors kortdistans var det på söndagen dags för den tredje och sista tävlingen i 2004 års Uppsala möte. OK Linné arrangerade en klassisk distans i södra Lunsen, ett av Uppsalas allra mest krävande orienteringsområden. Begreppet finlir får, om inte en ny dimension, åtminstone en högst central roll i orienteringsparadiset Lunsen.

Över 1700 löpare mötte ett soligt och trevligt inramat TC intill Alsike kyrka, en dryg mil söder om Uppsala. Det var många som ville ut i Lunsenterrängen, och kön till direktanmälan och de öppna banorna var länge både lång och ringlande. Som kronan på verket var dessutom startfälten i de båda huvudklasserna av bästa tänkbara slag. Både det svenska dam- och herrlandslaget passade på att tävla i VM-relevant terräng under det pågående VM-lägret. Dessutom spetsades startfälten ytterligare med de ryska världsstjärnorna Valentin Novikov och Julia Novikova. Och som inte det vore nog fanns många andra namnkunniga löpare som såg chansen att mäta sig med den verkliga eliten.

Senast det begav sig i samma område var 1997, då OK Linnés egen orienteringsvirtous Jörgen Ohlin (då i Rånäs OK) tog hem juniorklassen med nästan 20 minuter. Årets upplaga förväntades också innefatta ett antal bommar bland mossar, hällmarker och småhöjder i det vårfagra Lunsen med Tjäderleksbergen som det allra svåraste inslaget. Och visst fick skogsspeaker Mats Troeng förmedla både extra kartstopp, bommar och svärord.

Banläggaren Henrik Roos spekulerade i idealtider före loppet: "Jag tror att herrsegraren kommer att springa på en tid runt 75 minuter, eller kanske lite längre. Men i det här startfältet är det inte omöjligt att någon springer snabbare än vad jag tänkt mig". Valentin Novikov svarade med att springa de 12,7 kilometrarna på 71.50 och visade att han är en världslöpare även i nordisk terräng. Den ende som egentligen var i närheten var Peter Jacobsson, OK Ravinen, tidigare i IF Thor och familjär med orienteringstekniken i Uppsala. "Klart det var extra roligt att springa bra idag", kommenterade Peter efter loppet.

Erik Axelsson sprang in som trea, Johan Nordlund fyra och Mattias Karlsson blev bäste svenske landslagslöpare på femte plats.

I damklassen trodde de flesta på vårens suverän så här långt, Jenny Johansson. Nu blev det istället förra årets kanske klarast lysande svenska stjärna som tog hem det hela. Karolina A Höijsgaard vann med 15 sekunder före Johansson, men det satt hårt åt. Efter en miss på den tredje sista skärmen minskade ledaravståndet från över 1,5 minut till ynka 5 sekunder. En bra spurt räddade dock segern. "Det har blivit några bommar idag och jag har sprungit snett på flera ställen", förklarade Karolina efter loppet.

Dainora Alsauskaite från OK Ravinen blev trea, Cecilia Bratt, OK Orion fyra och IF Thors Jenny Eriksson femma.

Resultat och sträcktider från tävlingen finns på Uppsala mötes hemsida.

Länka till den här artikeln med
https://www.oklinne.nu/?page=news&id=1004

Artikeln har visats 4704 gånger

Sök information...

OK Linné i sociala medier



OK Linné Copyright © 2024 OK Linné — www.oklinne.nu
Tallbacksvägen 68, 756 45 Uppsala
Skriv ut