OK Linné Elit Ungdom Bredd Veteran
6 mars 2006 (Av Erik Melin)
Snickerboa ligger inte i Spanien
Hade Snickerboa inte legat i Smålands inland, utan någonstans mellan Alicante och Guardamar på Spaniens sydöstkust, ja då hade somliga deltagare i Linnés utlandsläger 2006 fått tillbringa längre tid i Spanien än planerat. Tonen anslogs redan på flyget ner. Att utföra hyss gav maximalt två åtråvärda kryss i Respasset som reseledarna, Jan Troeng och Tomas Stenström, delade ut. Andra möjligheter till kryss gavs om man såg Ulrik ta ett eget vägval eller badade i poolen med badmössa.
Elin Hjertson tränar
Elin Hjertson tränar (Foto: Henrik Göhl)
Arlanda, Teminal 5: Klockan är 5.40 onsdag den 22 februari och 18 nyuppstigna lägerdeltagare påbörjar incheckningen. De som sprang Ulriks bana U kvällen innan är kanske något tröttare än övriga, trots att ingen av lägerdeltagarna gav sig på bana U:s halvmara (fast Joffe var sugen). Efter sedvanlig avisning, start, flygning och landning, får vi nycklarna till hyrbilarna och åker till Marjal Sport där vi ska bo.

För att kvittera ut stugnycklarna krävdes en depositionsavgift om 50 euro per bungalow. Men man fick inte nycklarna när man betalat. Istället förklarade damen i incheckningen vänligt: ”Go to your Bungalow. There is your woman and she will show you everything.” Som tur är nöjer sig kvinnan med att visa det viktigaste, och vi installerar oss i stugorna. På eftermiddagen tränar vi på den närbelägna strandkartan, La Marina. Ljuvligt. Dagen ord är sammelsurium. Ännu inga hyss.

På torsdagsförmiddagen åker vi iväg till en bergskarta, Peñarubia, för att springa långdistans och vägval. Sparsmakad kan man kalla värmen i bergen, och det blev dagens ord. Det andra träningspasset är återigen på La Marina, under tävlingslika former, och med SportIdent. De som vill springer Natt-OL. Micke vill och upptäcker att sandterrängen kan vara ganska svår att få grepp om på natten (se kartan med hans GPS-vägval nedan).



Det är fredag och flera hyssmakare är i farten. Tevetricket och värmetricket utövas. En av de saker som stugkvinnan visade är hur man ställer in värmen med hjälp av en fjärrkontroll. På natten växlar temperaturen i vissa stugor, på ett oförklarligt sätt, mellan 30 grader och de få plusgrader som är utomhustemperaturen. Dagens ord, affekterad, kan användas om Karins upprörda känslor när tevetricket introducerades i stuga 186. Alla är överens om att gasoltricket inte bör utövas.

Fredagens träning består av något lättare övningar inför lördagens kraftprov: medeldistans i Yecla och sling-OL på la Quitranera. Det förstnämnda en gammal tävlingsbana från 2002 med riktigt trevlig orientering bland raviner och stenbrott, det andra liknar mest ett månlandskap.

Lördagen bjuder Costa Calidas långdistans i kuperad terräng. Redan på ett tidigt stadium i lägerplaneringen hade det upptäckts att Costa Calida var en tvådagarstävling med jaktstart på söndagens medeldistans. Läge att komma in i hetluften direkt, med andra ord.

Efter en resa genom vitfärgade mandelblomsdalar och vidare upp i ett bergspass med en jättelik golfboll till vänster, brer tävlingsterrängen ut sig. Marken består i princip uteslutande av sten och torra odlingsområden (hur f-n får de något att växa på sådana ställen?). Kuperingen är skönt böljande. Underlaget är dock ingen jättehit för fötterna som verkligen tvingas bekänna färg på de steniga och karga bergssluttningarna.

Lina Bäckström slutar en ynka sekund efter segrande Dana Brozkova men skaffar sig ett finfint utgångsläge inför jaktstarten. Det gör även Mats Troeng, som springer in på tredje plats i herrarnas elitklass. ”Stum i benen”, sammanfattar han sitt lopp. Det är värt att notera att startfältet både i dam- och herrklassen är av god kaliber; det tjeckiska och brittiska landslagen är på plats samt diverse andra välkända löpare.

Semipermeabel är dagen ord. Toaletterna i vissa stugor har slutat fungera. Åberg och Ulrik tillåts bara besöka stuga 186 under sträng övervakning.

På söndagen är det medeldistans med jaktstart i Costa Calida. Trots att tändstickorna försvunnit i de flesta stugor lyckas alla så småningom tillaga frukostgröten. Dagens raffeldramatiska övningar (jaktstarten) utspelar sig på samma ställe som långdistansen. Ulriks bil tar en genväg och kommer fram en halvtimme efter alla andra.

Lina behåller sin placering och slutar alltså tvåa. ”Fast vi har tagit en massa olika vägval”, förklarar Lina efter loppet. Lina Åkesson gör en fin andraetapp och blir näst bästa linnétjej på 14:e plats.

Mats går ut först eftersom de framförvarande britterna helt sonika har åkt hem. Den placeringen trodde han sig också ha behållit in i mål, ända tills det någon timme efter målgång uppdagas att finländaren Tommi Tölkkö smitit förbi. Men då ska man också notera att speakern inte har exakt samma funktion som vid svenska tävlingar. Kalle Larsson slår Tomas Stenström i spurten. Dessa herrar slutar på 23:e respektive 24:e plats.

Eftersom några vill se Sverige vinna OS-guld i ishockey, ändras eftermiddagens träningsprogram och vi springer gamla JVM-banor på den närbelägna kartan Guardamar Sud efter matchen.

Att palmera (dagens ord) är en bra teknik när man ska smuggla in omogna apelsiner bland klementinerna. Den är inte så god, lite sur, mjölig och torr tyckte Janne om sin klementin. Hundtricket och kattricket diskuteras (det ligger ovanligt många döda katter längs vägarna) men genomförs aldrig.

På måndagen springer vi det träningspass i Coto Cuadros som ursprungligen planerats till söndagen. Spanska trupper övervakar träningen och Karin begraver en mosad skalbagge under ett ståtligt monument (Uffe hjälper också till med bygget). På hemmaplan har fler toaletter slutat fungera, och dagens ord är hemlighus. Kvällen ägnas åt sprint med kval och final på strandkartorna och inne i Guardamar.

Sista träningsdagen bjuder på två tuffa distanspass, Sierra del Molino och Sierra del oro. På den sistnämnda kartan finns raviner av en djup sort. På den förstnämna kartan finns bikupor ganska nära mål. Det blir några imponerande spurter och Lina Å upptäcker vissa nackdelar med långt hår. Dagens ord är vafalls! (Tyvärr har SAOB inte kommit längre än till till).

Onsdagen är hemfärdsdag och stugorna ska städas. De som vill hinna med ett morgonpass får starta tidigt. Den här gången är det vi som ska visa stugkvinnan att allt är städat för att få tillbaka depositionsavgifterna. Hemresan går bra och vi kan konstatera att det nu är betydligt mer snö hemma än när vi åkte. Vart åker vi nästa år?

Medförfattare: Jan Troeng
Dagens ord: Ulrik Imberg och Mats Åberg

Bildarkivet.
Resultat Costa Calida.

Länka till den här artikeln med
https://www.oklinne.nu/?page=news&id=1541

Artikeln har visats 5729 gånger

Sök information...

OK Linné i sociala medier



OK Linné Copyright © 2024 OK Linné — www.oklinne.nu
Tallbacksvägen 68, 756 45 Uppsala
Skriv ut