OK Linné Elit Ungdom Bredd Veteran
22 januari 2007 (Av Mats Troeng)
Orienteringsturism down under
Vad gör man när solen knappt orkar över horisonten så här i vintertider? Förflyttar sig till högsommaren på södra halvklotet förstås. Här följer en reseberättelse från Micke Nordströms och undertecknads januariturné i Australien.
Känguruns basföda är chips.
Känguruns basföda är chips. (Foto: Mats Troeng)
Jag och Micke hade sällskap av/uppfostrade ett gäng mer eller mindre oborstade juniorer på resan. Junior-VM avgörs i Australien i sommar (eller vinter, beroende på vilken hemisfär man befinner sig på), och junisarna förberedde sig på vad som komma skall.



Så här ser den ut, den australiska skogen. (Foto: Mats Troeng)



Det bjöds på både 5-dagars och JVM-träningsläger i en granitterräng som det är lätt att bli sugen på. Skogen bestod mest av eukalyptusträd och bjöd på sparsamt med skugga när solen stod som högst på himlen. Torrt, varmt och hårt i marken i kombination med en hel del sten och berghällar är den perfekta grogrunden för skavsår. Vanliga löparskor var ett minst lika bra alternativ som de dubbade orienteringsskorna.



Granitterräng i Australien. (Foto: Mats Troeng)



Terrängen kan se svår ut när man betraktar kartorna, men den goda sikten gav möjliget till fin kartkontakt och därmed orienteringsteknisk extas. Å andra sidan riskerade bommarna att bli stora när man väl tappade greppet om verkligheten. Jo, det inträffade ibland.



På topplatån i Budawang National Park. Storslaget. (Foto: Mats Troeng)



Under våra 18 dagar i Australien hann vi med 17 orienteringspass och ytterligare en handfull löppass. Bra siffror. Men det fanns också tid till annat. De sista dagarna tillbringade vi vid kusten. Vi upplevde ett superdygn med övernattning i en grotta vid Stilla havets strand, där det var lågvatten på kvällen men inte på morgonen. Detta följdes av löpning, eller snarare bergsklättning, i den regnskogsbeklädda nationalparken Budawang, och följande dag snorkling i Jervis Bay. Allt under en strålande sol som vissa dagar värmde upp omgivningen till över 40 grader. Kontrasten mot ett skidläger i Grönklitt kunde inte vara större.



Snorkling med snedbena. (Foto: Mats Troeng)



Höjdpunkter på resan? Förutom det redan nämnda kan det ha varit alla de studsande kängurur vi såg, eller de tama opossum (pungråttor) som kröp fram vid vår camping i Canberra när mörkret föll. Glassen med det fantastiska namnet Golden Gaytime ligger också högt på listan. Den smakade dessutom förträffligt. Det böljande inlandslandskapet med sina spridda eukalyptusträd var ensligt, kargt och vackert på samma gång. Dagarna i Sydney med maffigt nyårsfirande, operahus och sol och bad på Manly Beach.



Possum. Mysigt pungdjur som gillar matrester. (Foto: Mats Troeng)






Är man i Sydney måste man fotografera operahuset. (Foto: Mats Troeng)



Fler bilder
Rapporter på Mickes hemsida
Kartor från Ultimax 5-days: etapp 1 kval, etapp 1 final, etapp 2, etapp 3, etapp 4, etapp 5

Länka till den här artikeln med
https://www.oklinne.nu/?page=news&id=1883

Artikeln har visats 4628 gånger

Sök information...

OK Linné i sociala medier



OK Linné Copyright © 2024 OK Linné — www.oklinne.nu
Tallbacksvägen 68, 756 45 Uppsala
Skriv ut