OK Linné Elit Ungdom Bredd Veteran
17 februari 2008 (Av Jan Troeng)
Portugallägret 2008
Strandliv vid Atlanten.
Strandliv vid Atlanten. (Foto: Lars Magnusson)

Den 7 februari reste utlandslägerresenärerna mot värmen i Portugal och en veckas träningsläger vid Atlantkusten. Efter Frankrike, Spanien, Schweiz och Irland hölls nu utlandslägret för första gången i Portugal. Ett val som visade sig vara riktigt bra.
Totalt deltog 26 löpare på lägret, varav 23 från OK Linné. Ett populärt läger med andra ord. Här nedan är en slumpvis sammanfattad skildring av händelserna nere i södern.

-Det kanske är gratis lite längre in på parkeringen?
Så sade Mattias Millinger i ett sista desperat försök att hitta en gratisparkering under rekningen på onsdag kväll, men traftikplanerarna i Nyköping har tänkt till. Inte ens längst in i hörnet på parkeringen var det gratis. Otur!

Torsdag morgon, och avresa redan före fem på morgonen från vandrarhemmet i Nyköping. Efter lite flygplanskrångel och en extrataxning in till terminalbyggnaden bar det av uppåt och mot Porto en timme försenat.

-Jag tänkte att det kunde vara kört, med Ryanair finns det ju inga garantier för ersättningsflyg, påpekade Johan Höij. Men några sådana fadäser blev det alltså inte tal om nu.

Istället för sex hyrbilar blev det av mer eller mindre klara anledningar tre minibussar, där två visade sig vara riktiga truckar, även om de visade sig gå riktigt fint för det mesta. Två av bussarna åkte som vanligt fel nästan direkt och fick testa lite extra portugisisk motorväg. Dessutom blev det en nätt extra avgift till de portugisiska vägtullarna. En lite oväntad fördel med de avgiftsbelagda vägarna var att de nästan alltid var tomma på trafik, eftersom portugiserna tyckte att de var för dyra.

Första passet var skönt, eftermiddagssol och +20 grader, men efter en lång dag var det många trötta ben. Tre tappra hann med även ett nattpass strax norr om campingen.

Campingen är förstås värd ett omnämnande. Den låg några kilometer utanför Marinha Grande med en ståtlig reception, pool på området och en hel hop av vita campingstugor, som både utvändigt och invändigt hade stora likheter med husvagnar. Medan några fick gott om utrymme fick andra trängas desto mer, vilket dessa personer också blev påminda om frekvent under hela veckan.

Den första hela träningsdagen spenderas i campingens omgivningar med långdistansträning på förmiddagen och sprintträning i kuststaden Nazaré på eftermiddagen. Trevlig sprintorientering och nästan Venedig-känsla på vissa sträckor, men ett gäng taggade hundar och en dold avloppsbrunn vid sista kontrollen, där Mattias Millinger lyckades trampa ner, drog ner totalbetyget.



(Foto: Mats Troeng)



Lördag den 9 februari innebar 1st Internacional Trophy of Cantanhede och tävlingspremiär 2008. World Ranking Event dessutom. Tävlingen gick utanför Tocha, knappt 10 mil norr om Marinha Grande i en terräng som påminde om Fårö eller Åhus, fast det knastrade mer under fötterna. Mats Troeng blev tvåa i M21E, bara 5 sekunder efter Mattias Karlsson (IKHP) och Lina Bäckström kom sexa i tuff konkurrens i W21E. På kvällen arrangerades nattsprint, men tyvärr havererade resultatsystemet så därifrån lär vi inte få se några resultat på ett tag. Kanske i samband med att de officiella Tiomilaresultaten från 2002 släpps.

Efter en sen kväll och en tidig morgon var vi åter tillbaka utanför Tocha. Den lokala marknaden sinkade körtiden något, och var för övrigt förvånansvärt välbesökt. Ingen var under 55 år.

Väl framme visade det sig att dagens Arena verkligen levde upp till det stora A:et. Läktare och stenhårda betonglagda fyrahundrametersbanor, visserligen inte som gjorda för löpare med benhinneproblem, men ändå trevligt med sittplats i solen. Banläggaren hade utnyttjat kartan maxmalt och var inte snål med kilometrarna, exempelvis bjöd han M20 på 12 och W21E på 11,5. Terrängen var sandig och tungsprungen trots att det var platt, och totalt sett var det ett bra arrangemang. Precis som på lördagen blev Mats och Lina bästa linnélöpare i seniorklasserna, dessutom på precis samma placeringar (tvåa respektive sexa).

Resultat från 1st Internacional Trophy of Cantanhede.

-Jag fick faktiskt korta ett par kontroller på slutet, påpekade Måns Winnem efter träningen på väg hem från långdistanstävlingen. Annars sprang Måns det mesta (eller allt?), och han var inte ensam om att göra en avkortad variant på söndag eftermiddag. Men ett skönt joggingpass ute bland sanddynerna är helt ok. Plus café 100 meter från målet.

Även om dagarna verkar tendera att vara likadana allihop på läger, så var det måndag och ny vecka när vi tog oss an världscupterrängen från år 2000. För övrigt var det just på dessa tävlingar som Emil Wingstedt fick sitt internationella genombrott med två segrar. Terrängen var lättsprungen och till mångas glädje nästan helt utan taggsnår.



(Foto: Mats Troeng)



Några testade campingens gym i jakt på alternativa träningsformer med den samstämmiga kommentaren att nöjet var begränsat. Varken utrustningen eller miljön höll någon högre klass.

Tisdag var sedan länge den stora resdagen. Redan på ett tidigt stadium bestämde vi oss för att åka lite längre för att få ett komplement till strandterrängen längs kusten. Matlåda och dubbla uppsättningar träningskläder i väskan alltså. Efter återsamling i den lokala rekreationsorten Sao Pedro de Sol avslutades den långa körningen med en hisnande färd upp bland bergen. Därmed lämnade vi också de stora vägarna och äntrade den portugisiska landsbygden.

Förmiddagens medeldistansträning var den mest tekniska under hela lägret, och det var inte tal om 5 minuter per kilometer längre. Förutom tempot sjönk också temperaturen, även om vi skådade såväl dubbla lager kläder som shorts som ombyte efter första passet.

Google Earth är ett fantastiskt verktyg som nästan kom till sin rätt på väg till eftermiddagsträningen. Efter att ha passerat ett ytterst lokalfinansierat vägarbete (en mycket fascinerande syn och något extra) och byns tre åldermän tvingades vi på grund av felnavigering vända, något de tre musketörerna tyckte var roligt och de log när vi åkte tillbaka.

Eftermiddagslöpet var häftigt med kal, nästan fjälliknande terräng. Kartan var nerlusad av stenar men i själva verket gick det bra att ta sig fram, åtminstone om man sprang på rätt ställe. Långdistansträning stod på programmet och det var många trötta ben efter genomfört pass. Ett par kex och lite vatten på det, och sen gemensam middag på vägen hem i den oväntat fräscha staden Coimbra, så var den dagen avklarad. Kyparen blev för övrigt helnöjd när det släntrade in 20 hungriga orienterare i alldeles lagom tid före stängning.

-Jag tänkte springa lite orientering idag!
Detta vågade svar gav Kalle Larsson i bilen på väg till onsdagens första teknikträning i Quiaios.

Trots att vi var tillbaka i sandterrängen var det bitvis ganska tufft med både undervegetation och sand, och sikten var mer begränsad än vanligt. Mellan träningarna åkte vi till stranden vid Praia de Quiaios, där vi träffade en tysk caféägare som hade invandrat till Portugal. Han var arg på den portugisiska regeringen och klagade på att landsbygden höll på att dö ut.
-Till och med glascontainrarna har dom tagit bort, och havet är helt utfiskat. Turismen har gjort att byn bara lever upp ett par månader om året, resten är stiltje.

Medan vi åt glass och drack kaffe gled byns poet in, runt sjuttio år och iklädd en sällsynt skitig keps med Fanta-reklam. Han bytte enkelt till sig en öl mot en liter apelsinjuice. Vi frågade om Fanta-gubben hade skrivit något.
-Nej nej, men han är bra på rim, sa tysken.

Sista portugalträningen för den här gången blev en perfekt avrundning på lägret. Det löptes medeldistansträning och tennis-ol i ett terrängområde som lämpade sig utmärkt för just dessa träningsformer.



(Foto: Mats Troeng)



Nu var det dock inte den definitiva avrundningen av lägret, den får istället tillskrivas den utlovade nakenorienteringen. Det är dock en helt annan historia, men redan här kan vi släppa att den hade fyra deltagare, och ännu mer viktigt: en fotograf. Apropå det sista, som Kristian Luuk hade sagt: ”Dra mig baklänges!”

Torsdagen innebar tidig morgon. Först åkte vi till flygplatsen i Porto. Sen flög vi till Sverige. Och sen åkte vi hem. Utlandslägret 2008 var således fullbordat.

Portugalbilder från Lars Magnussons fotoarkiv.

Länka till den här artikeln med
https://www.oklinne.nu/?page=news&id=2239

Artikeln har visats 4864 gånger

Sök information...

OK Linné i sociala medier



OK Linné Copyright © 2024 OK Linné — www.oklinne.nu
Tallbacksvägen 68, 756 45 Uppsala
Skriv ut