19 mars 2008 (Av Boris Granovskiy)
OK Linné – IF Thor 14 – 5
Innebandy: OK Linné v. IF Thor
Innebandy: OK Linné v. IF Thor (Foto: Josef Nordlund)

Lördagen den 15 mars spelades SM-finalen i bandy traditionsenligt på Studenternas IP, med storpublik och direktsändning i TV. Samtidigt spelades ett mycket viktigt och prestigefyllt derby bara några kilometer därifrån, utan vare sig publik eller någon som helst mediebevakning. Det handlade om en innebandymatch mellan OK Linnés och IF Thors herrar.
Innebandy i orienteringssammanhang brukar oftast betyda tufft, kroppsnära spel på små ytor inramat av hårda ribbstolar. Men så var inte fallet denna gång, Thor hade bjudit in oss till Stordammsskolans gymnastiksal i Sävja, där en fullstor innebandyplan med sarg och stora mål väntade på oss. Trots att vår 9-mannatrupp innehöll en del trötta ben efter tiomilaträning i Sigtuna tidigare på dagen var den allmänna känslan inför matchen förväntansfull. Vi bestämde oss för att rulla på tre backar och fem forwards. I målburen hade vi Boris, med ett försök till riktig målvaktutrustning på sig. Efter att inte ha fått tag på någon hjälm innan matchen fick ett par lab-glasögon duga som enda skydd för ansiktet.

När matchen väl var igång visade det sig att Linnétröjorna genast tog initiativet till det mesta på planen. Framförallt förde man bollen inom laget på ett tryggt sätt. Thorarna verkade nästan lite loja på planen, men det berodde förmodligen mest på vår överlägsna spelskicklighet. Det dröjde bara några minuter innan första målet rullade in, sedan rasslade nätet i en stadig takt innan det var dags för första periodvilan. 5-0 redan efter 20 minuters spel. Noterbart efter första perioden var att Boris höll nollan efter säkert spel i buren. Kanske berodde det på den klara sikten han hade genom skyddsglasögonen?

Taktiksnacket i första periodvilan sammanfattas ganska bra med följande citat; ”Ja, det här går ju bra”, ”Vi fortsätter så här” och ”Vi satsar på att hålla nollan”. Den andra perioden fortsatte sedan mycket riktigt som den första började, fler mål trillade in och nollan var intakt. Men någonstans mitt in i andra perioden började Thorarna vakna till något. Boris fick mer att göra i buren och bollinnehavet utjämnades en aning. Taktiken från Thorarnas sida verkade vara att låsa fast bollen nere i hörnen på offensiv planhalva och böka och stöka längs sargerna tills bollen förhoppningsvis hamnade framför mål. Något som resulterade i att de fick in två mål och avbröt vår fina målsvit. Men det var trots allt fortsatt så att Linné förde matchen och pytsade in mål efter mål. Vi gick till periodvila med stabila 10-2.

Inför sista perioden upptäcktes att klockan började närma sig lördagskväll, vilket betydde att vissa behövde skynda vidare till andra evenemang. Därför blev det lite manfall, då Jörgen, Henrik och Johan klev av under periodens gång och vi fick spela utan avbytare. Detta, tillsammans med lite bättre kämpaglöd hos Thorarna gjorde att sista perioden blev den jämnaste. Kanske fanns också lömsk känsla av att matchen redan var vunnen för vår del, vilket gjorde att vi slog av på takten. Vi var dock fortfarande några strån vassare och kunde fastställa slutresultatet till 14-5.

Målskyttet fördelades hyfsat jämnt på våra heta forwards. När man gör så många mål som 14 stycken blir det svårt att hålla koll på vem som gör målen hela tiden. Men några mål som kan lyftas fram är Joffes läckra dragning i sidled vid 3-0 målet, behöver knappast nämna att den satt i krysset. Ett annat mål, som var som hämtat från skolboken, kom direkt efter tekning. Efter att vi vunnit hem bollen från tekningen gick den som på ett snöre mellan bladen på Linnéklubborna. Pass, pass, pass och skott - och vips så låg bollen återigen i nätet bakom Thors målvakt.
Efter matchen kom en del förslag på revanschmöten från Thorarna. Kanske skulle de ha större chans att övervinna oss i en trång gymnastiksal? Eller på fotbollsplanen framåt sommaren? Någon nämnde även en uppgörelse i basket. Vi var hursomhelst överens om att det vore kul med fler uppgörelser mellan grannklubbarna. Nästa stora drabbning kanske sker i skogarna utanför Sigtuna någon gång i slutet av april. Då handlar det om orientering, vi får väl se hur det går…

- Ulf Troeng

Stående från vänster: Johan Höij, Tomas Stenström, Josef Nordlund, Jörgen Ohlin, Erik Linde På knä: Mikael Nordström, Henrik Boström, Ulf Troeng Liggande målvakt: Boris Granovskiy (Foto: En Thorare)