OK Linné Elit Ungdom Bredd Veteran
6 januari 2010 (Av Jan Troeng)
Tour de Linné 2010



Det är dags för den andra upplagan av Tour de Linné. Sex TdL-etapper väntar under vecka 3, och precis som förra året avslutas veckan med jaktstart på backbanan - ett signum för Tour de Linné. Måndagen den 18 januari rullar touren igång med sprintprolog från Polacksbacken.
Vad är syftet med Tour de Linné?
Bra träning, god gemenskap och i längden ökade chanser till framgångar för OK Linné! Egentligen är det inte så stor skillnad mot klubbens träningsprogram en vanlig vecka, men nu lägger vi in tidtagning och får lite mer spets på det hela.

Tävling eller träning?
Precis som man vill. Det primära syftet är att få högt deltagarantal, en bra träningsvecka och lite snack kring sammandraget. Vill man köra hårt på alla pass så är det välkommet och vill man ta det lugnt på alla pass så funkar det också bra. Precis som vanligt alltså. Det går självklart också bra att vara med på enstaka etapper, men då kan man inte räkna med något totalresultat.

Klassindelning
Damklass, herrklass och herrar motion. Damklassen och herrar motion är två separata klasser men har samma upplägg i övrigt.

Sportident
På etapp 1 och 5.

MÅNDAG 18/1 - ETAPP 1
Sprintprolog Sten Sture/Stadsparken/Slottet
Årets tour börjar med en nyhet. Precis som på flera av prologerna i de stora tourtävlingarna, som t ex Tour de France, inleds även Tour de Linné 2010 med gemensam start på den första etappen. Två kilometer ren väglöpning följs direkt av ca 2.5 km sprintorientering i varierande terräng och kupering.

Sportident: Ja
Startmetod: Gemensam
Bonus: 60 sekunder avdrag för ettan, 30 sekunder avdrag för tvåan och 15 sekunder för trean.
Spurtpris: Nej.

TISDAG 19/1 - ETAPP 2
Bana H, Nåsten
Klassisk tisdagsbana av enkelt snitt: bara stig-, väg- och gränslöpning. Herrar: 16.5 km, damer och herrar motion 10 km. Långt och hårt, men efter genomfört värv väntar bastu och mat. Start och mål i anslutning till KG.

Sportident: Nej
Startmetod: Gemensam.
Bonus: 60 sekunder avdrag för ettan, 30 sekunder avdrag för tvåan och 15 sekunder för trean.
Spurtpris: 30 sekunders avdrag.

ONSDAG 20/1 - ETAPP 3
Onsdagsnatt
Nattorientering i Järlåsa. Banläggaren Ulrik Imberg utlovar stråkreviderad karta och några av Uppsalaområdets bästa terrängpartier varvat med klassisk skitterräng. Herrar ca 8 km, damer och herrar motion ca 5 km.

Sportident: Nej
Startmetod: Jaktstart enligt Tour de Linné-formeln. Sista start max 10 minuter efter ledaren.
Bonus: Nej.
Spurtpris: Nej.

TORSDAG 15/1 - ETAPP 4
Väglopp i Uppsala
Snabbdistanslöpning: 10 km för herrklassen och 6 km för damer och herrar motion. Man springer längs cykelbanor och vänder efter halva distansen, där det också delas ut bonussekunder för spurtpris.

Sportident: Nej
Startmetod: Gemensam.
Bonus: 60 sekunder avdrag för ettan, 30 sekunder avdrag för tvåan och 15 sekunder för trean.
Spurtpris: 30 sekunders avdrag, spurtpris efter halva distansen.

LÖRDAG 17/1 - ETAPP 5
Medeldistansorientering, Vårdsätra

Teknisk medeldistansorientering i Vårdsätraskogen. På grund av snöläget är etappen flyttad till mer stadsnära och stigrika områden, allt för att plocka fram den karaktäristiska medeldistanskänslan.

Sportident: Ja
Startmetod: Omvänd intervallstart, dvs totalledaren startar sist. 30-60 sekunders startmellanrum.
Bonus: 60 sekunder avdrag för ettan, 30 sekunder avdrag för tvåan och 15 sekunder för trean.
Spurtpris: Nej.

SÖNDAG 18/1 - ETAPP 6
Backbanan
Årets första stora kraftprov! Herrklassen löper 2 varv (10.2 km/600 m stigning), damer och herrar motion löper 1 varv (5.1 km/300 m stigning). Kvinna mot kvinna, man mot man, och garanterad mjölksyra.

Sportident: Nej
Startmetod: Jaktstart enligt Tour de Linné-formeln. Sista start max 10 minuter efter ledaren.
Bonus: Nej.
Spurtpris: Nej.
Först i mål vinner.

ÖVRIG INFORMATION

Jaktstart
På onsdag och söndag är det jaktstart. På onsdagen kan man inte starta mer än 10 minuter efter ledaren, hur långt efter man än är i totalen inför den etappen, och på söndagen inte mer än 20 minuter. Ju längre efter man är, desto större tal delar man med. För den som är intresserad så beräknas starttiden t enligt
t= (1-1/(0,05*(x+1/0,05)))*k

där x är tid efter ledaren och k är "omstartstiden" (dvs 10 respektive 20 minuter). Formeln är i princip patenterad av Björn Olovsson.

Är man t ex 1 minut efter inför söndagens jaktstart så startar man 57 sekunder efter. Den som är 5 minuter efter startar efter 4 minuter, och den som är 10 minuter efter startar på 6.40. Ligger man en timme efter så är starttiden 15.00. Lite komprimerat alltså, det ligger ju i tiden med tajta startintervall.

Vad händer om man missar någon etapp?
Självklart är man välkommen att delta på enstaka etapper. Har man inte totalresultat inför någon av jaktstarterna startar man 10 eller 20 minuter efter ledaren, beroende på om det är onsdagens eller söndagens etapp.

Hur anmäler man sig?
På hemsidan. Följ instruktioner och anmäl intresse för karta så att arrangörerna kan skriva ut lagom antal. Anmälan till Tour de Linné 2010. Om du kan tänka dig att hjälpa till med tidtagning (manuell) på någon av etapperna 2, 4 eller 6 så är det uppskattat; det kan anges i anmälan.

PM
Preliminärt program med etappinfo, idealtider m.m. Mer information om tider, samlingsplatser etc kommer när starten närmar sig.

Tour de Linné 2009
Totalsegrare i TdL blev Inga Kazlauskaite (damer), Henrik Löfås (herrar) och Boris Granovskiy (herrar motion). Reportage efter etapp 6.

Varmt välkomna till en skön tour hälsar OK Linnés träningsgrupp!

Länka till den här artikeln med
https://www.oklinne.nu/?page=news&id=2792

Artikeln har visats 4564 gånger

Sök information...

OK Linné i sociala medier



OK Linné Copyright © 2024 OK Linné — www.oklinne.nu
Tallbacksvägen 68, 756 45 Uppsala
Skriv ut