OK Linné Elit Ungdom Bredd Veteran
26 februari 2003 (Av Henrik Göhl)
En liten berättelse om Spanien
Förra veckan var det dags för vinterns höjdpunkt. Det där som man har sett fram emot varje gång man dragit på sig dubbla långkalsonger och gett sig ut i vinterkylan.

Det är inte lätt att med ord återge en veckas äventyr i Spanien. Det är ännu svårare att återge 21 personers äventyr under en vecka i Spanien. Det skulle kunna bli en hel bok. Eller kanske en film… Den som lever får se. Här kommer i alla fall en kort redogörelse för Spanienresan som vi sett fram emot under hela den mörka vintern.

Vi var som sagt 21 förväntansfulla linnéare som åkte till Alicante för att få springa orientering i kortärmat och leva ett bekymmerslöst lägerliv. Annika ”Vivvan” Björk anslöt på egen hand från sin tillfälliga hemvist i Schweiz. Veckans stora besvikelse var helt klart boendet som var betydligt mer utspritt än vad arrangörerna hade låtit förstå. Utspridda på fem olika lägenheter i området blev det inte helt lätt att kommunicera med varandra, men tack vare en reseledare (Jan) som styrde upp det hela med regelbundna samlingstider både morgon och kväll så gick det naturligtvis bra ändå.

Veckan kom ändå att till stor del präglas av vilket gäng man bodde med. I en av lägenheterna (säger inte vilken) hölls återkommande diskussioner om matematisk morfologi och mängdlära medan det i en annan mest kretsade kring skägg, mustascher och speedway. Oavsett sällskap verkade alla mycket nöjda med veckan och planeringen har redan börjat inför nästa år. Kanske är det då äntligen dags för Kongo?

Reseberättelse dag för dag:

Söndag 16/2
Ingen sovmorgon direkt. Samling 05:15 på Arlanda. Alla hade kommit ihåg passet (!) och incheckningen gick utan problem. Några timmar senare landade vi på flygplatsen utanför Alicante. Det tog sin lilla tid att få ut hyrbilarna, trycka in alla väskor och sedan hitta fram till lägenheterna i Santa Pola där vi skulle bo. Vivvan, som var på plats före oss andra, guidade via mobiltelefon och efter många rundturer lyckades alla sex bilar hitta fram. På eftermiddagen åkte vi ner till den närmaste strandkartan La Marina och sprang en kort orienteringsbana. Underbar terräng!

Måndag 17/2
Två pass norr om Alicante. Först en träningskarta inför JVM klassisk och sedan en bana från JVM-stafetten. Samuli, Göte och Lasso åkte till Torrevieja och hyrde cyklar.

Tisdag 18/2
På förmiddagen var det "tävling" tillsammans med Ronneby, Fredrikstad och Rånäs på herrarnas finalbana från JVM-korten. Härlig strandterräng i Guardamar del Segura. Minutstart och mycket folk gjorde att tävlingshetsen infann sig. Många bra tider noterades men ingen (vad jag vet) som var bättre än Erik Anderssons segertid från förra sommaren. På eftermiddagen var det dags för ännu en strandkarta - den där kvalet till JVM-korten gick. Kanske det häftigaste området av dem alla.

Onsdag 19/2
Två pass på Coto Cuadros norr om Murcia. Fantastiskt fint, storkuperat landskap. Också mycket cykelvänliga stigar vilket utnyttjades av några. Mellan passen blev det en tur till de varma källorna i Archena. Efter bubbelbad med en temperatur på ca 33 grader så var man redo för nästa pass. På kvällen blev det gemensam bankett på en lokal restaurang för att fira Vivvans namnsdag (någon hade tagit fel på dag).

Torsdag 20/2
Vivvans namnsdag! Dags för strandkartor igen! Förmiddagen ägnades åt damernas finalbana från JVM-korten. Vädret var bästa tänkbara och efter passet blev det en stund i solen nere på stranden (och ett dopp i medelhavet för vissa…) På eftermiddagen var det dags för one-man-relay tillsammans med en hel drös andra orienterare. 2-3 slingor i riktig racerterräng vid La Marina.

Fredag 21/2
Lite längre bilresa igen upp till Biar där den klassisk JVM-finalen ägde rum. Kraftigt kuperad terräng och kanonväder. Lite kyligt i luften dock eftersom området låg på över 1000 meters höjd. Ett stort plus med den här träningen var att man fick åka bil upp till starten som var belägen aningen högre upp än målet. Ett gäng ägnade sedan eftermiddagen åt filminspelning medan Mata och några andra träningssugna stack ut och körde ett sista pass på strandkartorna. Mata lyckades springa rakt på en spansk blottare i skogen och agerade sedan eskort åt damerna under resten av passet.

Lördag 22/2
Tävling, klassisk distans och ”world ranking event”, på andra sidan Murcia. Lite bekymmer att få ihop pengar till startavgifterna (eftersom dessa skulle betalas på plats) men även det löste sig till slut. Stora framgångar för Linné denna dag. Billan tog hem D21 Elit före Lina, och Samuli gjorde ett av sina bättre klassisk orienteringslopp någonsin och vann H21 Elit i överlägsen stil. Debuten i Linnédressen kunde alltså inte ha blivit mer lyckad. Dessutom vann Marie D20 Elit före Kristina. Ett klart godkänt resultat med andra ord. Segrarna firades på kvällen med en gemensam middag på en genuint spansk kinakrog.





Samuli trivdes bra i den spanska terrängen.


Söndag 23/2
Några enstaka hurtiga orkade upp för en morgonjogg på stranden. Sedan var det dags att bege sig till flygplatsen och invänta flygmaskinen som skulle ta oss hem till kalla Sverige igen.


Några röster om Spanienveckan:

Det bästa med resan?
Kristina: Det bästa med resan var att få testa på olika sorters kartor och terränger. Det var väldigt bra och rolig teknikträning på strandkartorna. Jag har lärt mig en hel del den här veckan.
Jörgen: Bra ordning på reseledaren.
Lina: All träning på strandkartorna.
Mata: Mycket bra kartor och många kartor i olika terrängtyper. Nära till passen. Bra planerat och arrangerat av Janne & co.
Tärnan: Bra väder, rolig terräng, ljuvliga muschar, hårda speedwaymatcher, tämligen nära till träningarna.
Foppa: Himla kul sällskap! Fin och öppen terräng på kartorna längre in i landet. Hela intrycket av att vara i ett annat land.

Roligaste träningen?
Melin: Strandkartorna i allmänhet, kanske enmansstafetten i synnerhet.
Becka: Strandkartorna. Minst ”slumpkontroller” där. Detaljrikt och kul. Tävlingen var väl egentligen också fin men det blev så varmt då. Där JVM-kavlen var var bortsett från vägbyggena kul och fin också.
Samuli: One-man-relay och WRE Costa Calida.
Luva: JVM-banorna, särskilt korten.
Lina: All träning på strandkartorna.

Vad blev inte som du hade tänkt dig?
Marie: Att inte alla bodde på samma ställe, det var lite synd.
Samuli: Lägenheterna, utspritt boende. Vädret var kallare och Ormen snabbare i slutet än jag hade tänkt!

Övrigt att minnas?
Foppa: Skalmans jongleringskonster. Min och Åbergs topptur på JWOC klassiska kartan.
Lasso: Skönt att slippa städa vid avfärd.
Jan: JVM-banorna, skäggstatistik, Restaurante Avenida, sova i långkalsonger.
Billan: Packman, bara Becka (gått i t-shirt och shorts hela veckan), Jörgen och Luva som ätit carbonara 3 ggr (elller 4:a ??), rondellerna med ca 4 rödljus i varje trots att det är fritt.
Åberg: Massor!

Vart ska vi åka nästa år?
Bommen: Jag tycker vi ska åka till Frankrike nästa år.
Emelie: Till ett lite varmare ställe. Australien?
Jan: Bulgarien, Italien, Madeira eller Kongo.
Marie: Schweiz.
Jörgen: Lahtis på skidläger.
Pär: Italien? Portugal? Några veckor senare?
Mata: Vad kostar Sydafrika? Annars Portugal.
Tärnan: Spanien funkar men det skulle vara kul med något annat tex Italien, Madeira eller Kongo.
Pål: Första gången i Spanien för mig så jag åker gärna hit/dit igen. Grekland?
Becka: Italien, Baltikum? Spelar nog ingen större roll faktiskt. Island…

Länkar:
Bilder från Spanien
Annika Björks resedagbok

Länka till den här artikeln med
https://www.oklinne.nu/?page=news&id=605

Artikeln har visats 5446 gånger

Sök information...

OK Linné i sociala medier



OK Linné Copyright © 2024 OK Linné — www.oklinne.nu
Tallbacksvägen 68, 756 45 Uppsala
Skriv ut