OK Linné Elit Ungdom Bredd Veteran
8 november 2003 (Av Mats Fröberg)
Sekundstrid avgjorde Pre-O-KM
”Kontrollera kodsiffran. Kontrollerna sitter tätt” är en inte helt ovanlig uppmaning i PM för orienteringstävlingar. Någon kodsiffra finns inte i Pre-O, men kontrollerna sitter sannerligen tätt. I Pre-O handlar det istället om precision och visst hade dom det, våra elit-pre-O-utövare. Till slut blev det en sekundstrid på tidskontrollen som avgjorde kampen om KM-segern.
Mellan höjden och punkthöjden. Men vilken sitter rätt?
Mellan höjden och punkthöjden. Men vilken sitter rätt? (Foto: Mats Fröberg)
Allra bäst precision hade Lennart Wahlgren som hade alla rätt och kortast tid av alla, 5 sekunder, på tidskontrollen. Även svenske mästaren Martin Fredholm hade alla rätt, men använde sex sekunder på tidskontrollen och fick därmed nöja sig med andraplatsen. Bronsplatsen tog Lars Andersson som har gjort kometkarriär i Pre-O under året och prickade in 14 av 15 kontroller rätt.

Annars märktes det tydligt att rutin ger resultat och de sex första platserna belades av vana PreO-utövare. Sjundeplatsen tog svenska mästarinnan i budkavleorientering till fots, Rebecka Österberg med 11 av 15 rätt, knappt före Johan och Jenny Westerbergh, som bevarade husfriden genom att dela på åttondeplatsen med 11 rätt och 16 sekunder.

Som nybörjare i Pre-O-gebitet imponeras man av att dom mer vana faktiskt lyckas pricka in alla eller de allra flesta kontroller rätt. För en vanlig fotorienterare skulle man oftast känna sig helt tillfreds med alla, eller åtminstone med flera, av skärmarna. Ibland blir det nästan lite filosofiskt när man börjar fundera över vad som gäller – är det kartan eller verkligheten? Hur ser egentligen den platonska sänkan i idévärlden ut, som i sinnevärlden har fått detta diffusa uttryck och var börjar och slutar egentligen höjden? Någon gång undrar man också över om precisionen i kartritningen verkligen är tillräckligt bra för att man ska kunna avgöra vad som är rätt och fel. Det verkar dock finnas vissa koder i hur man ska tolka kartan och placeringen av skärmarna som man aldrig behöver bekymra sig om när man springer, men som är nödvändiga för att klara av att avgöra vad som är rätt och vad som är fel i Pre-O. Centrumlinjer för sänkor och höjder är t. ex. begrepp som verkar vara nyttigt att känna till, likaså gäller det att veta att kontrollen ”mellan höjderna” ska sitta i mitten, där det är som smalast mellan höjderna och inte mellan högsta punkterna och inte heller mitt emellan höjdernas centrumpunkter.

Sammanfattningsvis så är intrycken från Pre-O att det är svårare än vad man kan tro, men roligt. Tack till Tage för ett bra arrangemang och banor som både vana och ovana Pre-O-deltagare verkade nöjda med.

Resultat
Rättningsmall


Banläggare Tage Nilsson och klubbmästare Lennart Wahlgren

Länka till den här artikeln med
https://www.oklinne.nu/?page=news&id=886

Artikeln har visats 5239 gånger

Sök information...

OK Linné i sociala medier



OK Linné Copyright © 2024 OK Linné — www.oklinne.nu
Tallbacksvägen 68, 756 45 Uppsala
Skriv ut