OK Linné Elit Ungdom Bredd Veteran
4 februari 2004 (Av Mattias Karlsson)
Superhet Nattcup
Det var lite av extrema väderförhållanden även då andra etappen av Nattcupen avgjordes. Årets varmaste dag hitills innebar en tuff kamp mot terräng, konkurrenter och inte minst, underlaget.
Nattcupssegrare Mats Troeng
Nattcupssegrare Mats Troeng (Foto: Mats Fröberg)
Termometern visade på positivt gradantal då Linné stod som arrangör för den andra etappen av årets upplaga av Nattcupen. Banläggaren Kalle Larsson hade förträffligt strängat banor som inbjöd till dådfylld kamp, man mot man. Den långa banan mätte knappa 7 km och inleddes precis som den kortare varianten, ca 5 km, av en härlig motlut, upp från Hågadalen och mot startpunkten. Efter en sedvanligt hetsig inledning drogs så fältet ut tills gummibandet brast på sina ställen. Banorna inbjöd till många små vägval utefter sträckorna, vilket med fördel utnyttjades av den rutinerade som tempoväxlade och tjänade många viktiga sekunder. Dessa betydde mycket, kanske främst mentalt, eftersom varje steg krävde en betydande kraftinsats i den tunga blötsnön och inte alltid förde tyngdpunkten i avsedd riktning. Löparskor var inte det mest optimala på det sladdriga underlaget, något som undertecknad fick erfara. "Så Funkar Det"- Anders framförde en gång en låt för att hedra den ack så underskattade friktionen. Något som troligtvis hade behövts även ikväll för att blidka friktionsgudarna. Nöden har dock ingen lag och har man skavsår så har man. Vad som visade sig väldigt bra var dock Pål Skogtjärns recept, kombinationen av compeed + våtsockor + löparskor, vilken kan rekommenderas för alla sargade hälar.

I bristen på resultat följer här en kort redogörelse av uppsnappade glimtar från kvällens händelser. Ovan nämda herr Skogtjärn var som vanligt sugen och satte tempot till en början, tätt följd av ett koppel av löpare. På den andra långsträckan utkristalliserade sig en ledartrio bestående av M Troeng, Skogtjärn och Löfås, men bakifrån kom även en frustande Stenström stormandes med benen på ryggen. Efter en lurig gaffling kunde den uppmärksamme höra ekande frustration från missnöjda löpare i Hågadalen. Vad som sedan följer kan jag inte bekräfta men det ryktas att Stenström, vilken lär bli farlig i vår, ryckte åt sig en stor ledning för att snart tappa bort densamma på en lurig sluttningskontroll. M Troeng får på samma kontroll gestalta rutinen och erfarenheten självt. Detta genom ett säkert runt-vägval på stig, vilket visade sig avgörande och höll hela vägen in. Segertiden skrivs till strax över 50 min. Därefter forcerade J Troeng bra på slutet och knep andraplatsen före P Skogtjärn. I damklassen blir återgivandet desto knapphändigare men det sägs att en viss Svärd från IF Thor låg och matade tillsammans med herrtäten efter en inspirerande inledning. Hon kunde också till slut se sig själv stå som segrare knappa minuten före Johanna Svensson från samma klubb. Segertiden i damklassen landade på ca 57 min.

Sammanfattningsvis kan sägas att Nåsten visade sig från sin bästa sida. Lite tätt, lagom tungt och mycket orientering. Arragörerna är dessutom värda cred för en fint genomförd etapp.

Resultat
Sträcktider
Sträcktider gemensamma kontroller, WinSplits Online

Länka till den här artikeln med
https://www.oklinne.nu/?page=news&id=944

Artikeln har visats 5417 gånger

Sök information...

OK Linné i sociala medier



OK Linné Copyright © 2024 OK Linné — www.oklinne.nu
Tallbacksvägen 68, 756 45 Uppsala
Skriv ut