OK Linné Elit Ungdom Bredd Veteran
11 januari 2006 (Av Jan Troeng)
Björtes natt-ol redan en tradition



”Vi behöver träna mer teknik och nattorientering”, tänkte Björn Olovsson. Sagt och gjort. Sedan november har Björtes natt-ol, som det kallas i folkmun, blivit en tradition. Häng med på vad som fick Björn att ta initiativet, om det verkligen är han själv som har gjort reflexerna och om Stenhagen är bättre än Skärfelten. Och varför det är så bra med karbinhakar.
-Alla sätter igång klockorna nu på nolltiden, och så skriver ni måltid på lappen vid bilen, ropar Björn Olovsson strax innan det är dags för start.

-Långa banan till vänster, korta till höger!

-Och så har vi första förvarning, en halvminut tills den första på korta och långa banan sticker nu, fortsätter Björn och det karkateristiska suset går genom det övriga, otåligt väntande, startfältet: "Ooooh". Mest för att det hör till och ska göras, men kanske lite grann för att sätta press på tätlöparen. En eller en och en halv minuts försprång brukar det handla om. Sedan är det dags för ett nytt "ooooh", eventuellt lite avtagande i styrka.

Och faktiskt, de allra flesta kommer ihåg att starta klockan när tätlöparna ger sig iväg, det är liksom sånt man lär sig om man varit med några gånger.

-Kom ihåg att skriva upp måltiden bara, påminner Björn en sista gång; han är ju vän av ordning och i hans excelark ska minsann alla tider finnas på pränt senare under kvällen. Det ska ju ut på hemsidan, gärna före tio dessutom.

Sex onsdagar i rad blev det före jul. Och nu är det dags för fler, lovar initiativtagaren.
-Målet är att köra hela vintern och i början av våren. Det har länge snackats om att vi ska träna mer nattorientering, och det är precis vad vi får möjlighet till i och med det här. Syftet är helt enkelt att träna mer natt-ol.

Den ursprungliga målsättningen var inte precis låg. Efter en snabb titt i almanackan planerade Björn in 26 natträningar från november till april.
-Det är ju 26 veckor däremellan.
Att organisera 26 natträningar är inget man fixar på en handvändning, även om det i slutändan inte blir det dubbla dussinet och två till. Vissa veckor blir det naturliga uppehåll, exempelvis då det är "vanlig" nattcup eller julledighet. Men lita på att det kommer att springas en hel del natt-ol runt Uppsala så länge organisationsentusiasmen finns kvar.

Redan i nattseriens ungdom har det visat sig att det är en träningsform som har alla möjligheter att bestå, inte minst om man ser till träningskvaliteté och deltagarantal. Båda har varit av hög klass. Intressanta banor, stafettstart och utskrivna kartor med banpåtryck har bidragit till att det vecka efter vecka har dykt upp en bred skara natt-ol-entusiaster.

20-30 löpare har blivit mer regel än undantag på träningarna runt Uppsala, och den fallande snön har inte givit något vikande deltagarantal ännu så länge.

-Planen är att köra även om det är mycket snö, säger Björn. Visserligen blir inte ol-tekniken lika bra som när det är barmark, men man har ändå en karta i handen och det har i vilket fall som helst alla möjligheter att bli ett bra träningspass ur fysisk synvinkel. Och jag tror att det är bättre att springa i snö än att inte springa alls, om man säger så. Men visst, deltagarantalet kanske inte ökar om det blir en halvmeter snö.
-Syftet med det här är att kunna
träna mer natt-ol.


Är träningen speciellt anpassad för herrar, i och med att det är natt?
-Damerna har inga nattsträckor på Tiomila, så på det viset är det kanske mer tävlingsförberedande för herrarna. Sen kan det vara svårt att hinna träna teknik på dagtid i veckorna under den mörka årstiden, så det är ju på något vis lättare att fixa natt-ol. Men i och för sig, är man intresserad av dag-ol så finns i princip alltid möjligheten. Tanken är att reflexerna ska hänga ute några dagar både före och efter själva natträningen på onsdagen.

-Hur som helst så är natträningen i sig ett bra träningstillfälle, både fysiskt och tekniskt, vare sig man satsar på att bli en bra dag- eller nattorienterare. Kolla bara på Gueorgiou som menar att det är hans natt-ol-teknik som ligger till grund för den säkerhet han har byggt upp som dagorienterare.

Är det sant att du har tillverkat reflexerna själv?
-Ja. Det är en specialkonstruktion, men en enkel sådan. Jag har köpt några billiga plaströr som jag sågat sönder och märkt med reflexband och kodsiffra. Sen borrade jag ett hål i varje rör och monterade på en karbinhake. Perfekt när man ska hänga ut och ta in reflexerna.

Vad är det som är så bra med karbinhakarna?
-Man kan hänga upp dem i ordning på en ring, vilket gör att det går mycket snabbare att hänga ut dem. Man slipper helt enkelt stå och leta efter rätt kodsiffra när man är framme vid kontrollen. Ska man arrangera en träning i veckan själv är det viktigt att utsättning och intagning går så snabbt som möjligt.

Två uppsättningar med 20 reflexer i varje?
-Ja. Då behöver man inte vänta på föregående veckas reflexer när man ska hänga ut dem. Och så kan de hänga kvar längre efteråt.

Digitalutskrivna kartor, varför det?
-För det första tycker jag det är mycket roligare att få en karta som är så tävlingslik som möjligt, på natten kan det vara svårt att hålla koncentrationen och motivationen på topp,
jag tror att det är lättare med en karta som ser så seriös ut som möjligt. Det kan ibland vara lite problem med kvalitén, men jag tycker att fördelarna överväger. Ska man ha gafflade banor fungerar det inte att rita i banorna själv. Jag skulle inte ha tid eller lust att rita i 25-30 kartor i veckan. Därför är digitalutskrivna kartor överlägset och en nödvändighet för att man ska kunna arrangera dessa träningar. Jag vill tacka Christina för all hjälp med utskrifterna. Utan henne skulle det varit mer omständligt att genomföra träningarna.
Reflexerna med de omtalade
karbinhakarna.


Kommer det att bli rak bana någon gång under vintern?
-Det kanske det kan bli. Men hittills har det varit gafflat alla gånger. Tanken är att det ska vara så stafettlikt som möjligt, och det är s.k. "orättvis gaffling" som används. Det betyder att det kan skilja lite i banlängd och svårighet, men vanligtvis går banorna i samma stråk och med mindre avvikelser. Alla banvarianter brukar ligga inom 200 meter både på korta och långa banan. Men vem vet, kanske är det dags för ogafflat redan nästa gång? Eller inte alls...

Gemensam start då?
-Det kommer det nog inte att bli. En av grundidéerna är att det alltid ska vara en löpare på varje bana som får ett försprång för att få känna på hur det är att vara jagad. I övrigt varierar starttiderna en del, men startdjupet har aldrig varit mer än 6 minuter. Ibland blir det start i mindre klungor och ibland släpps löparna iväg en och en med korta mellanrum. Det är som på en stafett helt enkelt, och den egna starttiden får man veta 30 sekunder innan det är dags att ge sig av.

Poängsystemet ser ganska genomarbetat ut...
-Jo, det kan man väl säga. Vi skissade en del på det under lägret i Ånnaboda i höstas. Det är alltid kul med poängsystem, och i det här fallet är det väl mycket för att locka till deltagande. Men jag vill också betona att det inte är därför man ska komma och delta på träningarna. Det är en kul grej, men det viktigaste är självklart att försöka få ut så mycket som möjligt av träningen just den dagen, och det kan ju variera från gång till gång och från person till person vad man vill få ut. Det kan vara full fart och 100% fokus eller ett lugnt pass i joggingfart eller någonstans däremellan. Var och en bestämmer.

Men hur var det med poängsystemet? När tar man full pott?
-För att få full pott så ska man vara först tillbaka och ha den snabbaste tiden. Det är värt 10 poäng vardera, så man kan få 20 poäng totalt. Dessutom finns en bonus på 5 poäng om man har gått ut först och hållt undan. Så med bonus är den maximala poängen 25. Om det är månadsfinal så är alla poäng multiplicerade med 1,5, alltså är den maxmala poängen 37,5 vid dessa tilfällen. Den är svår att få in, men Fredrik "Stan" Sundin tog hem en 37,5-poängare på måndasfinalen i Fiby i mitten av december.

Vad händer på månadsfinalerna?
-Det är längre banor och mer poäng... annars är det som vanligt.

Vem ser till att det finns en träning varje onsdag?
-Eftersom det är jag som har dragit igång det här så tar jag ansvar för det i år. Men självklart så är jag tacksam om någon kan tänka sig att fixa en träning, det är bara att höra av sig!

Vad tror/hoppas du personligen att natträningarna kommer att ge för effekt?
-Framförallt hoppas jag att vi kommer bli bättre ol-tekniskt. En annan effekt jag tror och hoppas att vi när vi är på väg att springa ut på vår sträcka på 10-mila kommer känna ett starkt självförtroende med ett bra nattpass en gång i veckan det senaste halvåret i ryggen. Jag hoppas förstås även att många tycker att det är roligt och att det kan öka gemenskapen, det är väldigt kul att det inte bara är herrseniorer som är med. Det är inte ofta herrseniorer, gubbar, ungdomar och tjejer startar tillsammans på detta sätt.

Till sist, fem snabba natt-ol-frågor till Björn själv.

Rakt eller gafflat?
-Jag tycker att en rak sträcka är roligast att springa, men det hoppas jag kommer att ändras efter att jag tränat upp ol-tekniken.
Natt- eller dagsträcka på Tiomila?
-Eftersom dagsträckorna går på slutet springer jag hellre en sådan, men natten har sin tjusning den också.
Tumkompass eller planka?
-Tumkompass. Har aldrig sprungit med planka.
Natt-ol i Skärfelten eller Stenhagen?
-Skärfelten är mer fysiskt krävande, så jag tar det.
Vem kommer först i mål på kvällens natt-ol i Vårdsätra på långa respektive korta banan?
-Janne på långa och Albin på korta är nog en lågoddsare.

Så du kommer att lotta startordningen efter de här tipsen nu?
-Nä, haha, det gör jag nog inte.

Vem får gå ut först då?
-Det får du se 30 sekunder före start. Sådan information släpper jag aldrig...

Det är bara att avvakta och se. Resultat och annat smått och gott från de sex tidigare nattlöpen finns här.

Länka till den här artikeln med
https://www.oklinne.nu/?page=news&id=1498

Artikeln har visats 4174 gånger

24 mars (Av Lena Nilsson)
Veckans nattbana 2023/2024
Veckans nattbana fortsätter!
Läs mer...
23 mars (Av Simon Eklöv)
Kan du tänka dig vara banläggare/tävlingsledare?
Arrangemangssektionen (ASEK) tillsätter varje år tävlingsledare och banläggare till våra nationella tävlingar
Läs mer...
14 mars (Av Åsa Hedin)
Inbjudan SOL-lägret
Nu är anmälan till SOL-lägret och Team extreme v 25 och SOL-camp friluftsliv v 33 öppen.
Läs mer...
10 mars (Av Mattias Nilsson)
Uppsala Möte 21 april funktionärsanmälan
Uppsala Möte 21 april
Läs mer...
3 mars (Av Stina Åberg)
Nybörjarkurser i orientering för ungdomar
Varje vår arrangerar vi nybörjarkurserna Skogslek och Skogsrally.
Läs mer...
2 mars (Av Helena Grennberg)
Dags för registerkontroll 2024
En trygg idrott är en idrott fri från mobbning, trakasserier, hot, våld och övergrepp. En idrott...
Läs mer...
9 februari (Av Åsa Hedin)
UPPDATERAD: Tävlingshelg i Skåne under påsken
Uppdaterad med rese- och boende-PM Swedish league och stafettligan.
Läs mer...

Sök information...

OK Linné i sociala medier



OK Linné Copyright © 2024 OK Linné — www.oklinne.nu
Tallbacksvägen 68, 756 45 Uppsala
Skriv ut