OK Linné Elit Ungdom Bredd Veteran
3 april 2007 (Av Johan Höij)
Två bröder, två taktiska triumfer, två medaljer
Brödradubbeln är ett faktum.
Brödradubbeln är ett faktum. (Foto: Josefin Bengtsson)

Trots att undertecknad inte gör anspråk på att kunna sin orienteringshistoria särskilt väl så vågar jag påstå att resultatet från årets första SM-tävling är historiskt i sitt slag. Två bröder tar guld och silver. Jan och Mats Troeng är den bästa respektive näst bästa orienteraren i Sverige på ultralång distans. Hur är det möjligt!? Här kommer svar på frågor som vi alla funderar på, läs och lär!
Loppet inleddes med två gafflade slingor. Jans taktik var här att ligga långt fram i ”ledet” men att aldrig ta några risker eller större egna initiativ.
–Loppet börjar efter 2 timmar, fram till dess handlar det enbart om att vara med i täten, inte att springa ifrån täten, säger Jan. För att göra en lång historia lite kortare följer vi därför Jans taktik och hoppar rakt in i den rafflande avslutningen av loppet.

När drygt 2 timmar hade gått sedan starten, då alla olika gafflingsalternativ var avklarade, en liten utbrytarklunga inhämtad och Mats hade tackat nej till ett av Millinger föreslaget ryck, återstod bara ett par av de 25 kilometerna för den ca 15 man stora tätklungan. En långsträcka och ett par kortsträckor skiljde löparna från mållinjen och var det som slutligen skulle avgöra tävlingen. Här kommer i tur och ordning de två medaljörernas tankar inför och under denna avslutning.



(Foto: Josefin Bengtsson)



Jan, hur gick dina tankar inför avslutningen?
Även om jag var trött så kände jag mig stark när jag såg att många andra grinade illa. Inledningen på långsträckan körde jag dock själv, men efter några hundra meter anslöt jag till klungan när våra löpvägar gick ihop. När vi stämplade 3:e sista kontrollen låg jag som 4:a i klungan. Jag känner till min styrka i den här typen av ”man-mot-man” situationer och kände att nu har jag verkligen chansen att vinna det här. Jag hade nu fullföljt min taktik och var i det läge jag på förhand hoppades på.

Att Mats i det här läget var 20-talet sekunder före dig visste du inte?
Nej, jag noterade aldrig att Mats tog ett eget vägval på långsträckan. Men över åkern mot nästa sista kontrollen fick jag syn på Mats rygg, blev då något förvånad och lite orolig att det var någon mer som var framför honom. Jag släppte här lös i princip allt kraft jag hade kvar för att jaga ikapp brorsan. På väg mot sista kontrollen hörde jag speakern och insåg att det var segern det handlade om, jag kände här att jag hade en god chans att passera Mats och att guldet var nära.

Att några av orienteringsvärldens mest erkända spurtare/avslutare låg precis i ryggen på dig var inget du tänkte på?
Nej, faktiskt inte. Det enda som fanns i tankarna var att vara först i mål och i det här fallet innebar det att passera Mats.

Hur orkar du springa så vansinnigt fort efter 2,5 timmes löpning, är du inte trött?
Självklart är jag trött. Men jag vill påstå att det är många gånger under banan som jag känner mig betydligt tröttare än mot slutet av loppet. Jag tror det är allt adrenalin som tränger bort trötthetskänslan.

Avslutningsvis, välj en person du minst av allt (eller kanske minst gärna) vill möta i en spurtduell.
I en kort spurtduell har jag stor respekt för min yngre bror Ulf, honom skulle jag försöka grilla ordentligt sista biten in mot upploppet. Alla minns vi ju hans uppvisning på Hälsingekavlen förra året, helt otroligt!



(Foto: Josefin Bengtsson)



Mats, hur gick dina tankar inför avslutningen?
Sista biten innan långsträckan kände jag mig ganska sliten när vi lämnade stigarna och sprang i skogen. Jag hade inget problem att hänga med i tempot, men känslan var att jag inte tillhörde de starkaste i klungan. Långsträckan, som jag studerat noga tidigare under loppet, visste jag bjöd på ett antal vägvalsalternativ. Mitt mål var i det här läget att vinna och jag ansåg mig inte kunna göra det i en samlad klungspurt. Jag lockades också av möjligheten att få avgöra en sådan här tävling genom att komma loss från klungan med ett eget vägval. Jag stannade upp ett litet tag vid kontrollen innan långsträckan och när klungan valde ”rakt-på-alternativet” bestämde jag mig att satsa allt på ett kort och själv springa runt vänster på stigarna.

När förstod du att ditt vägval var snabbast och att du med knappt en kilometer kvar att springa var ensam i ledningen?
När jag stämplade 3:e sista kontrollen var det helt tyst i skogen, jag var nu nästan säker på att jag var först.

Men det var ingen stor ledning, 20-talet sekunder där bakom jagade en hungrig flock löpare. När insåg du att ledningen inte var så betryggande och hur agerade du då?
Strax innan näst sista kontrollen hörde jag den jagande klungan. Jag hade bara ett alternativ, full fart mot mål! Tyvärr kunde jag inte öka tempot tillräckligt för att hålla undan, min ”spurt” hade egentligen börjat redan på stiglöpningen på långsträckan 5-10 minuter tidigare och jag var ordentligt sliten.

Vad var känslan när du insåg att det var Jan som ledde jakten på dig?
Halvvägs till sista kontrollen hörde jag speakern säga att det skulle bli en brödrafight om guldet. Jag gav verkligen allt, men när Jan passerade på upploppet hade jag ingen möjlighet att svara mot honom, han kom med en otrolig fart!

Ni utstrålade båda två en otrolig lycka precis efter mållinjen, var det bara lycka eller fanns det även någon besvikelse över det ”förlorade” guldet hos dig?
Det är klart jag grämer mig lite över den missade möjligheten att få avgöra Ultralång-SM genom att gå loss på ett eget vägval på slutet. Men att det var just Jan som var min enda överman denna dag gör att det nästan enbart är lycka jag känner. Hade det varit någon annan i klungan som passerat mig på det sättet hade jag varit mer besviken.

Efter att ha samtalat med de två bröderna slår det mig vilken betydelse den taktiska färdigheten har på den här typen av tävling. Fysik och teknik är naturligtvis grundpelarna för framgång, men efter att ha lyssnat på Jan och Mats är det lätt att inse att det är mer som krävs. Mats kyla att våga ta ett eget vägval på slutet av tävlingen är imponerande. I söndags vann han ett silver tack vare denna taktik. Jannes disciplin att underkasta sig sin taktik och inte lockas av att försöka rycka från andra löpare tidigare i loppet trots att han kände sig stark är beundransvärd. Ja, guld värd kan man säga. Båda bröderna utnyttjade sina styrkor till fullo och det gav OK Linné en dubbelseger i H21-klassen vid årets Ultralång-SM. Taktisk triumf (som Jan beskriver sitt lopp i sin träningsdagbok), kan man säga.

Förutom medaljerna i H21 gjordes många andra fina insatser av linnélöparna. Lina Åkesson följde upp fjolårets sjätteplats med en åttondeplats. Annika Billstam var 10:a, Lina Bäckström 15:e, Sofie Johansson 23:a och Inga Kazlauskaite 29:a i D21. Mattias Millinger var länge med i täten på H21 men tog ett dåligt vägval på slutet och kom i mål som 14:e. Erik Jonsson tog sig in på 30:e plats och knep sista elitseriepoängen.

Länkar
Ultralång-SM
H21-banan med Mats vägval
Artikel hos UNT
Webb-TV hos SOFT med bland annat spurtuppgörelsen

Länka till den här artikeln med
https://www.oklinne.nu/?page=news&id=1951

Artikeln har visats 5313 gånger

7 november (Av Hedwig Haas)
Dags för ESEK att utvärdera 2024
Alla elitlöpare ska fylla i årets utvärdering senast 24/11.
Läs mer...
29 oktober (Av Johanna Ridefelt)
Dags för vinterträning!
Vintern är snart här! Nästa vecka är det första veckan i november och det betyder att vinterträningsprogrammet tar över.
Läs mer...
28 oktober (Av Leonore Winkler)
Linnés jerringspris - finalomgång
Priset ska gå till den eller de personer gjort något extra för klubben vid sidan av tävlingsresultat.
Läs mer...
27 oktober (Av Lena Nilsson)
Veckans nattbana 2024/2025
Breddsektionen bjuder in till Veckans nattbana hösten/vintern 2024/2025
Läs mer...
22 oktober (Av Erik Melin)
Terrängserien IV
Resultat från fjärde och sista etappen av terrängserien. Hela 134 ungdomar sprang minst en etapp!

Sök information...

OK Linné i sociala medier



OK Linné Copyright © 2024 OK Linné — www.oklinne.nu
Tallbacksvägen 68, 756 45 Uppsala
Skriv ut