OK Linné Elit Ungdom Bredd Veteran
13 juni 2010 (Av Tomas Stenström)
Lokomotivet Mats 3:a efter storstilad insats
Mats har de senaste veckorna visat gryende form och i helgen slog han till med ett praktlopp på lördagens jaktstart. Mats gick ut som 12:a och plockade platser under hela loppet och slutade alltså tillslut 3:a, endast sekunder efter segraren Fredrik Johansson. Detta var Mats bästa resultat under våren och så som Mats agerade i skogen visar att han är på god väg mot gamla fornstora dagar.
Glad Mats efter magnifikt lopp på jaktstarten i Luleå
Glad Mats efter magnifikt lopp på jaktstarten i Luleå (Foto: Tomas Stenström)
Tekniskt mycket krävande medeldistans i Måttsund
Elitseriehelgen inleddes dock under fredagskvällen där en mycket svår medeldistans väntade oss löpare. Det bommades också friskt på de mycket detaljrika sluttningarna och tyvärr inkluderade detta samtliga linneare förutom Janne som svarade för ett orienteringstekniskt stabilt lopp. Dock var Jannes form och ben inte på topp vilket (för janne) resulterade i en måttlig 15:e plats. Mats hade ett riktigt bra lopp på gång men gjorde en stor miss på förvarningskontrollen och tappade där många platser och föll ner till 12:e plats, 4:02 efter Erik Rost. Gerd (mamma troeng) ringde dock snabbt upp sin son och förklarade vad som orsakat denna bom och gav även förebyggande åtgärder för att inte detta ska upprepas i framtiden. Henrik gjorde en stor bom i början men sprang sedan riktigt bra, 30e plats. Undertecknad slutade 33 efter att ha gjort en stor bom i inledningen och sedan letat en stund (1-2min) efter en borttappad pinne. Turturduvorna (Josef och Karin) tog hand om varandra efter två mindre bra lopp.

Mats 3:a efter tuff jaktstart i Ersnäs
Mats ut som 12:a, 4:02 efter Rost. Mats snabbt ikapp löpare. Mats som ett lokomotiv. Mats småbommande. Mats sist i klungan. Mats stark. Mats först i klungan. Mats drog ifrån klungan. Mats ikapp tätklungan. Mats in som 3:a. Jojo! Janne såg brorsan. Janne bet sig fast. Janne släppte precis på slutet. Janne in som 14:e man, 2min efter. Henrik och Tomas låg mestadels ensamma längre bak i fältet. Henrik 22:a. Tomas 25:a. Karin och Josef kämpade. Kämpade. Kämpade. BRA jobbat!

Sprint bland 100-tals rödvita stugor
Helgen avslutades med sprint i Gammelstads kyrkstad. Gammelstad är alltså som namnet avslöjar gamla Luleå och grundades under 1400-talet. Landhöjningen tvingade dock ut Luleå närmare kusten för att bilda Nya Luleå, det vi idag kort och gott kallar Luleå.
Gammelstad, som är med på Unescos världsarvslista, består idag av en pampig träkyrka omgiven av ca 400 små rödvita stugor. Som löpare insåg man redan på deffen att ju färre varv man tar kring husen ju bättre tid. De som snurrade minst runt husen av linnearna var undertecknad och Josef. Josef, som sprang E2, krossade allt motstånd och vann med hela 17s och han visar att formen finns där. I E1 gjorde undertecknad i stort sett ett prickfritt lopp vilket belönades med en 10:e plats, 29s efter segaren Matthias Müller. Janne och Henrik kom tätt efter på en 13:e respektive 16:e plats. Mats hade en tid som räckt till 12:e plats, alltså strax före lillebror. Dock insåg Mats vid nedjoggningen att han genat för snävt bland husen och i och med detta också genat över ett förbjudet område och valde då att diska sig själv. Stort gjort av Mats och hade fler varit så ärliga som honom hade vi med säkerhet sett fler diskningar på denna och tidigare genomförda tävlingar i vår.
Karin gjorde ett stabilt lopp utan några stora misstag och tog åter ett par elitseriepoäng med sin 28e plats. Karin fick också för första gången springa med GPS vilket hon innan start var mycket tveksam till. Detta förbyttes dock efter loppet till total eufori då hon insåg vilka fantastiska kartanalyser detta kan ge.
Efter en fin måltid på en av Nya Luleås bästa pizzeria gav vi oss hemåt, några tidigare än andra.
Vi tackar Luleå för en fin genomförd helg med utslagsgivande banor och mycket bra kartor. Vi tackar även Lars Lundqvist aka DIF Lasse för att han fanns med oss under hela helgen och gav oss kraft att forcera den tunglöpta terrängen.

Uppsnappat/lärdomar/slutsatser från helgen

* Seppo Kältamäki är en legendarisk sportförsäljare (likaså hans underhuggare)
* Lappsystemet är troligen det bästa kommunikationssättet
* Jan har katt
*Långsammaste backen på VM är Jamie Carragher (Englands mittback)
* Bästa flyg till Luleå: SAS (inklusive DN), ankomst 11:40
* Bästa flyg från Luleå: Norwegian, avfärd 18:50 (eller är 15:15 bättre?)
* Yngsta Ruben i Sverige: Ruben Svartholm, kartritare Gammelstad
* Det är svårt att hålla reda på tiden då man tror den är 12 på dagen dygnet runt.
* Kodlåset har kommit till Luleå för att stanna

För resultat, gps-uppföljning mm se arrangörens hemsida

Länka till den här artikeln med

Artikeln har visats 1885 gånger

15 april (Av Helena Grennberg)
Underhåll KG: inget varmvatten 22 april
Husets värmeväxlare från 1999 ska bytas!
15 april (Av Helene Nilsson)
Uppsala Möte
Vi hoppas kunna bjuda på en fin tävling i Vattholma på söndag. Här kan du läsa funktionärs-PM
10 april (Av Albin Ridefelt)
Träningsdag Nynäshamn 1/5
Vi åker till Nynäs och kör en sista träningsdag inför 10MILA.
10 april (Av Peter Eklöv)
Nybörjarkurs i orientering för vuxna
Kursen startar 20 augusti. Håll utkik efter anmälan och mer information under våren/sommaren.
24 mars (Av Lena Nilsson)
Veckans nattbana 2023/2024
Veckans nattbana fortsätter!
23 mars (Av Simon Eklöv)
Kan du tänka dig vara banläggare/tävlingsledare?
Arrangemangssektionen (ASEK) tillsätter varje år tävlingsledare och banläggare till våra nationella tävlingar