25 juli 2010 (Av Sofie Johansson)
Orientering vid Sognefjorden
Fyra Linnéare, två suportrar och två anhöriga Linnéare har under fyra dagar i mitten av juli befunnit sig vid Nordeuropas längsta fjord och sprungit orientering tillsammans med stora delar av världseliten. Och alla som varit i Norge och sett en fjord vet hur magiskt det är och för er som inte har sett fjordarna så är det fantastiskt. Tänk er berg som är runt 1000meter höga stupa ner i turkost vatten, det är coolt.

(Foto: Sofie Johansson)
Tävlingarna som väntade oss var tuffa fysiskt med mycket stigning och med krävande orientering. Första etappen hade sitt tävlingscentrum 2km gång från Sogndals flygplats med fantastisk utsikt över Sognefjorden. Fascinerande i detta fall var att flygplatsen låg på ca 500 meters höjd, mitt uppe i bergen. Det bjöds på tuffa banor och långa tider vilket ledde till sen kväll då första start gick vid 17. I damklassen blev det en tuff kamp mellan Sofie och Inga där Sofie drog längsta stråt och kom på en 5:e plats medan Inga hamna på en 6:e plats. I herrklassen blev Liutauras bäste Linnéare med en 12:e plats, Henrik kom på en 18:e plats. För de anhöriga så hade de en lite tyngre dag Elin blev 24:a och Ove 39:a.
Resultat etapp 1.

Etapp två var på samma TC och efter en sen kväll och sen tidig morgon var det många som var sega på de tuffa banorna. Både Sofie och Inga gjorde varsin riktigt stor bom och träffa sen på varandra i skogen. I herrklassen lyckades Henrik bäst och gjorde en starkt lopp på den tunga herrbanan. Ove mötte Liutauras innan långsträckan och fråga om tips på vägval. Svaret var kort och enkelt, rakt på! Resultat etapp 2.

Dag tre var vilodag som ägnades åt lite olika aktiviteter. Henrik och Elin åkte upp på Sognefjellet och tog si en tur där. Sofie och Ove tog en liten topptur vid fjorden. Inga, Liutauras, Urte och Einar tog en tur upp till Nukentoppen. Alla var nöjda men kanske inte helt utvilade efter vilodagen men sugna på nya etapper.
Etapp tre och fyra hade sitt tävlingscentrum vid en slalombacke. Tredje etappen bjöd på öppen fjällterräng och tätbevuxna sluttningar. Henrik hade sin bästa etapp och sluta på en finfin 5:e plats i den tuffa herrklassen. Även Ove hade sin bästa dag och var otroligt nöjd över att ha bättre kilometertid än Sofie och Inga som hade mindre lyckade dagar och tog ett extra varv på banan som straff. Liutauras gick stabilt som vanligt och använde sig säkerligen av rakt på taktiken.
Resultat etapp 3.

Sista etappen var första medeldistansdagen vilket var skönt efter tre tuffa långdistanstävlingar. Denna dag hade både Inga och Sofie sina bästa lopp. I herrklassen var Liutauras den starkaste denna sista dag.
Resultat etapp 4.

I totalen blev Sofie 5:a tät följt av Inga på 6:e plats och Elin på en 21:a plats. Vann totalt gjorde Helena Jansson IF Hagen före storstjärnan i slutet på 90-talet Hanne Sandstad Freidig SPK och trea blev Ingunn Hultgreen Weltzien Tyrving IL. I herrklassen blev Henrik bäste Linnéare på en 10:e plats tät följt av Liutauras på 11:e plats och Ove en bit efter på en 37:e plats.
Totalresultat.

Alla var vi glada och nöjda med fina tävlingar i underbar terräng och omgivningar och vi ser redan framemot nästa sommars Norgetävlingar, Midnattsolsgaloppen i Tromsö. Bli med på det, världens finaste karta utlovas!

Länka till den här artikeln med

Artikeln har visats 1762 gånger

15 april (Av Helena Grennberg)
Underhåll KG: inget varmvatten 22 april
Husets värmeväxlare från 1999 ska bytas!
15 april (Av Helene Nilsson)
Uppsala Möte
Vi hoppas kunna bjuda på en fin tävling i Vattholma på söndag. Här kan du läsa funktionärs-PM
10 april (Av Albin Ridefelt)
Träningsdag Nynäshamn 1/5
Vi åker till Nynäs och kör en sista träningsdag inför 10MILA.
10 april (Av Peter Eklöv)
Nybörjarkurs i orientering för vuxna
Kursen startar 20 augusti. Håll utkik efter anmälan och mer information under våren/sommaren.
24 mars (Av Lena Nilsson)
Veckans nattbana 2023/2024
Veckans nattbana fortsätter!
23 mars (Av Simon Eklöv)
Kan du tänka dig vara banläggare/tävlingsledare?
Arrangemangssektionen (ASEK) tillsätter varje år tävlingsledare och banläggare till våra nationella tävlingar