OK Linné Elit Ungdom Bredd Veteran
10 februari 2011 (Av Mats Troeng)
Oskar satsar vidare i Linné
Nummer två ut i serien av nytillskott inför 2011 är en glad kille som tycker att han inte alltid har full koll på läget, men det brukar ordna sig ändå. Klubbgemenskap rankas högt, och favoritterrängen är brötig och detaljrik.

Möt Oskar Sjöberg, JVM-reserv 2010, som nu gör sitt första seniorår.
Oskar Sjöberg
Oskar Sjöberg (Foto: Mats Troeng)
För dem som inte är supertajta med dig, vem är Oskar Sjöberg?
Av en som mig är supertajt skulle jag nog beskrivas som en väldigt glad och positiv kille med vana för att tappa bort saker. Jag är född och uppvuxen i Täby, där jag sprungit orientering sedan jag var liten. När jag var femton började jag på orienteringsgymnasiet i Eksjö. Bor nu i en villa i Eriksberg med bl a Mattias Millinger och Johan Lindahl. Förutom orientering tycker jag om att fiska, vandra, resa och lyssna på musik. Mitt favoritband/artist efter Håkan H. måste vara U2 eller shout out louds (jag har en speciell fallenhet för svensk musik…). Den tjugonde december fyller jag 21 och är med andra ord förstaårssenior i år.

Varför föll valet på Uppsala och OK Linné? Vilka tycker du är de positiva och negativa sidorna med klubbens verksamhet?
Jag har länge velat plugga i Uppsala. Min familj har landställe utanför Almunge och på så sätt har jag besökt Uppsala och fattat tycke för staden sedan jag varit liten. Under den gångna hösten har jag funderat mycket kring min framtid som orienterare och kommit fram till att jag vill fortsätta att satsa även in i senioråldern. Men för att kunna utvecklas mer känner jag att det behövs såväl mer sparring i träningen som såväl fler aktiva som sitter lite i samma situation som mig själv. Båda dessa delar känner jag finns i OK Linné. Både de äldre och rutinerade seniorerna, och de yngre hungriga. Samtidigt har OK Linnés gemytliga klubbkänsla också varit en bidragande faktor. Det är för mig viktigt att kunna känna sig delaktig i klubben, och att det råder en trevlig stämning. Det finns väldigt många positiva sidor hos Linné, men den viktigaste är nog ändå klubbstämningen. De negativa sidorna med verksamheten är svåra att säga då jag inte varit med särskilt länge ännu.

I och med klubbytet lämnar du din moderklubb Täby OK. Berätta om tankarna man ställs inför i en sådan situation.
Det har självklart varit ett jättetufft beslut att ta. I Täby är jag fostrad och jag har alltid blivit väl omhändertagen och stöttat. Det är väldigt många som följt ens utveckling sedan man varit liten och man är rädd hur dessa ska reagera när man plötsligt lämnar klubben. Man är rädd hur de andra aktiva ska agera när man byter, om de kommer fortsätta satsa eller trappa ner någon nivå. Framförallt är man rädd om tränare och ledare känner sig svikna efter all hjälp och tid de lagt ner. Samtidigt tror jag de flesta förstår mitt beslut och är måna om min utveckling. Reaktionerna från klubben har varit bättre än väntat och min kontakt med Täby kommer alltid vara viktig.

Du har tagit de första stapplande stegen in i senioråldern. Vad tror du kommer att bli den största skillnaden mot tiden som junior?
Jag tror det första året kan vara ganska jobbigt rent mentalt. Det är lätt att man har för stor respekt för seniorerna och intalar sig själv att man måste springa jättefort för att lyckas. Egentligen tror jag inte att det är en sån jättestor skillnad. Jag har alltid fått tampas med en bra årgång och jag har alltid varit tvungen att sköta mig för att kunna prestera resultat. Största skillnaden är nog att i H20 kunde man göra ett dåligt lopp och ändå vara topp 10. I seniorklass måste det nog till att man gör bra lopp för att kunna räkna med sådana resultat!

Så man ska nog vara beredd på en väldigt hård konkurrens, men man kan ju aldrig prestera bättre än sitt bästa, det gäller helt enkelt att lita på att sitt bästa kan räcka nånvart. Och försöka ha lite kul på vägen! J

Om du skulle vara ett karttecken, vilket skulle det vara?
Haha hög nördfaktor på denna fråga! J Jag tror jag skulle vara en otydlig stig. Varför då? Jo! För precis som för den otydliga stigen har jag en vana att kunna sprida ut mig lite åt alla möjliga olika håll. Jag kanske inte har helt full koll på läget i alla situationer och kan vara en aningen oplanerad… Men precis som den otydliga stigen når fram, brukar situationer, på ett eller annat sätt, i slutändan lösa sig för mig ändå!

Favoritterräng i Sverige?
Jag tycker mycket om detaljerade kartor. Gärna med en del kupering och hällar. Fick jag säga i norden skulle jag direkt säga Halikko i Finland. Men i Sverige blir det nog Idre eller Örnsköldsvik (JVM-tester 2007). Om jag skulle välja efter den terräng jag är bäst i, blir det nog småländsk terräng med en blandning av brötig och detaljerad skog. Tänk etapp 2 och 3 på O-ringen i år. Lunsen är ju inte helt fel det heller…

Civil sysselsättning?
Studerar på Civilingenjörsprogrammet i miljö&vattenteknik på Uppsala Universitet.

Okänd talang?
En okänd talang är nog att jag kan flugfiska. En annan är att jag är bra på att urskilja olika ugglor på deras lockläten, tyvärr inte världens partytrick…

Planka eller tumme?
Tumkompass såklart! Men även handledskompass då som då.

Roligaste orienteringsögonblick i karriären?
Det måste vara natt-SM guldet 2009. Hade aldrig tidigare tagit mig runt ett natt-SM och sprang helt utan press. Imål blev det seger med nästan två minuter, det var en fantastisk kväll!

Länka till den här artikeln med
https://www.oklinne.nu/?page=news&id=3066

Artikeln har visats 3385 gånger

24 april (Av Stefan Lund)
Utsättning av Checkpoints HittaUt
Det är dags att sätta ut pinnar, ”checkpoints”, till Hittaut 2024.

Läs mer...
23 april (Av Kristin Ramstedt)
Utlämning av beställda klubbkläder
Vårens klädbeställning från Noname har kommit!
Läs mer...
22 april (Av Rassmus Andersson)
10mila samling ONLINE
På söndag den 28 april klockan 19.00 är det dags att samling.
Läs mer...
19 april (Av Ola Hedberg)
Sponsorhuset
Elförbrukning
Läs mer...
15 april (Av Helena Grennberg)
Underhåll KG: inget varmvatten 22 april
uppdatering 22/4 Husets värmeväxlare från 1999 är bytt, värme o varmvatten på
Läs mer...
10 april (Av Albin Ridefelt)
Träningsdag Nynäshamn 1/5
Vi åker till Nynäs och kör en sista träningsdag inför 10MILA. Uppdaterad 23/4.
Läs mer...
10 april (Av Peter Eklöv)
Nybörjarkurs i orientering för vuxna
Kursen startar 20 augusti. Håll utkik efter anmälan och mer information under våren/sommaren.
Läs mer...

Mer aktuell information

24 mar –Veckans nattbana 2023/2024
23 mar –Kan du tänka dig vara banläggare/tävlingsledare?
mar –Dags för registerkontroll 2024

Sök information...

OK Linné i sociala medier



OK Linné Copyright © 2024 OK Linné — www.oklinne.nu
Tallbacksvägen 68, 756 45 Uppsala
Skriv ut