OK Linné Elit Ungdom Bredd Veteran
20 februari 2011 (Av Björn Olovsson)
Niklas - talangfull junior
Möt Niklas Aldén som valt att börja tävla för OK Linné. Han har trots sin korta karriär redan sprungit riktigt bra på många tävlingar, bl a på 10-mila.

Läs om varför han har så lätt för orientering och om hans mål med säsongen, samt den lite ovanliga anledningen till att han föredrar förstasträckor.
Niklas Aldén
Niklas Aldén (Foto: Björn Olovsson)
Hej Niklas, välkommen till OK Linné!
Tack så mycket!

Vi börjar med frågor om din kométkarriär inom orientering. Du började väldigt sent, hur länge har du hållit på?
Jag började på våren 2009. Jag har alltså hållit på i knappt två år.

Redan efter något år kunde du konkurrera på allvar på nationell nivå, vad är det som gör att du lär dig så snabbt?
Ja du... det kan man fråga sig. Jag kanske har någon slags naturlig fallenhet för det, vad vet jag? Min pappa var med i OK Fyrismalm ett kort tag när han var ung, men slutade när han vunnit en distriktstävling tror jag att det var, för att sluta på topp. Kanske har jag fått lite i generna.

Du har fått springa startsträckorna för Länna på stafetterna senaste åren och sprungit riktigt bra. Berätta lite om dina lopp.
När jag sprang förstasträckan på Tiomila i Finspång förra året ramlade jag och hade sönder kompassen strax efter första kontrollen. Den bara snurrade runt runt, så det var till att hänga på draget och inte bli ensam. Jag tror nästan att jag sprang snabbare tack vare det för att jag kände mig tvungen att hänga på och inte riktigt kunde stanna upp och passa kartan för att bli helt säker på var jag var. Senare i loppet ramlade jag igen och slog då av själva kompassen från min tumkompass, jag hade bara en plastbricka kvar. Men det gjorde ju ingenting, för den var ändå trasig, och så slapp jag det störande snurret.

Höll du på med någon annan sport innan du började med orientering?
Nej, jag gjorde ju inte det. Jag är däremot vad man skulle kunna kalla "infödd" scout. Hela min familj är scouter och jag var på mitt första scoutläger när jag var tre år. Jag är fortfarande lite scout även om orienteringen tar över mer och mer.

När du inte tränar och tävlar går du på Rosendalsgymnasiet, vad är det du läser?
Jag läser naturvetenskapligt program med inriktning natur, och med lite extra engelska.

Vilket ämne är favoriten?
Matematik, kanske. Å andra sidan har vi fått en ny idrottslärare som verkar bra.

Har du några tankar om vad du tänker rikta in dig på efter gymnasiet?
Det har jag ingen aning om.

Nu till lite frågor om din framtida orienteringskarriär. Linnés juniorer tog ju guld på förra årets SM-stafett och chansen finns absolut att försvara guldet. Är det en stor sporre för dig att försöka ta en plats i laget?
Självklart vore det kul att springa SM-stafett, det är en av de större anledningarna till varför jag väljer att byta klubb nu.

Vilka andra tävlingar fokuserar du på under året?
SM-tävlingarna och O-ringen. Samt Smuggelhajken, som är en tävling för scouter som är 12-15 år, och som jag ska rita karta till.

Vilken sträcka är favoriten på 10-mila? Hoppas du på förstasträckan även i Linné?
Jag har ju som du nämnde bara sprungit förstasträckor så jag har inte mycket att jämföra med, men det vore nog kul att testa någon annan sträcka. Fast inte långa natten. En anledning till att jag föredragit att springa förstasträckor är att jag vet precis när jag ska äta innan, vilket är viktigt eftersom jag har diabetes (typ 1) men i Linné borde det vara lättare att förutsäga hur lång tid olika sträckor borde ta...

Oj, det är starkt att vara så bra med en sån sjukdom. En säkerhetsfråga, vad ska man göra om du får ett blodsockerfall?
Diabetes typ 1 innebär att min bukspottkörtel inte kan producera insulin ordentligt och jag måste därför injicera insulin vid varje måltid. Dock har jag än så länge kvar en liten egen produktion som gör att det är lättare att hålla blodsockret på en bra nivå. Men jag kan få lågt blodsocker om jag tar för mycket insulin, äter för lite eller tränar för mycket i förhållande till insulin och mat. Om jag får lågt blodsocker kan jag bli darrig och/eller blek och om jag inte själv förstår att jag ska stoppa i mig druvsocker för att häva det låga blodsockret måste ni göra det. Jag har nästan alltid med mig dextrosol i höger ficka och fyra tabletter är lagom mot ett lågt blodsocker (har jag inget på mig går vad som helst som är sött bra, gärna tillsammans med vatten). Om det skulle gå så långt att jag blir medvetslös (vilket aldrig hänt mig) ska ni inte stoppa i mig socker utan istället ta mig till sjukhus.

Vilken träningsform gillar du bäst?
OL-intervaller, för att man får läsa kartan, samtidigt som man kan springa fortare när man väl springer jämfört med distansträning. Dessutom är det skönt att vila lite.

Nu till en avslutande fråga, vem tror du tar hem årets upplaga av Tour de Linné på dam- och herrsidan? (frågan ställdes innan Touren startade)
Sofie Johansson och Erik Pettersson.

Välkommen till Linné än en gång och lycka till!
Tack!

Länka till den här artikeln med
http://www.oklinne.nu?page=news&id=3073

Artikeln har visats 2078 gånger

20 augusti (Av Ola Hedberg)
SONSORHUSET
Här kommer några tips som jag verkligen tycker ni ska satsa på inom OK Linné :
Läs mer...
16 augusti (Av Ola Hedberg)
Sponsorhuset>
Kolla!
Läs mer...
16 augusti (Av Samantha Saeger)
Tisdagsvärdar hösten 2017
Här finns listan över höstens tisdagsvärdar och instruktioner för värdarna.
Läs mer...
15 augusti (Av Anna Karlström)
SOL-ledarna presenterar stolt nystädade förråd
Kika in i damernas omklädningsrum (när det är ledigt) om det finns något du vill spara!
Läs mer...
13 augusti (Av Lena Nilsson)
Helklubbsträningar hösten 2017
Under hösten har vi planerat in 6 helklubbsträningar på torsdagar med start torsdag den 24 augusti.
Läs mer...
8 augusti (Av Martin Fredholm)
Funktionärer PreO
Helgen 23-24 september arrangerar Linné 2 tävlingar i PreO. För ett lyckat arrangemang behövs naturligtvis funktionärer.
Läs mer...
16 juli (Av Lena Nilsson)
Funktionärsanmälan till Linnéklassikern
OK Linné arrangerar sin hösttävling Linnéklassikern söndag 27 augusti i Västra Hammarskog.
Läs mer...

Sök information...

OK Linné i sociala medierOK Linné Copyright © 2017 OK Linné — www.oklinne.nu
Tallbacksvägen 68, 756 45 Uppsala
Skriv ut