OK Linné Elit Ungdom Bredd Veteran
15 januari 2012 (Av Peter Ridefelt)
Luva – ny ordförande?
Linnés ordförande Anders Edling har bestämt sig för att avgå inför kommande säsong. Valberedningens förslag på klubbens nya ordförande är Henrik Boström.
Johannes Ridefelt och Fredrika von Essen har besökt honom för en intervju.

(Foto: Johannes Ridefelt)
Kort om Henrik
Född: 26 maj 1978 i Uppsala
Familj: Sambon Marie Ohlin, döttrarna Agnes och Julia 3,5 respektive 2 år och katten Murre, 14 år
Jobb: IT- och managementkonsult
Intressen: Familjen, idrottande - t ex bollsporter som badminton, innebandy och squash.
Moderklubb: OK Fyrismalm. Varit med i Linné sedan starten 1995
Orienteringsskor: VJ Bold

Hej Henrik! Hur kändes det att bli tillfrågad om att bli OK Linnés nya ordförande?
– Valberedningen började diskutera ordförandeposten med mig på 25-manna i höstas. Mina första tankar var att det skulle vara en spännande och kul uppgift. Jag insåg samtidigt att det skulle ta mycket tid och vara svårt att hinna med då jag jobbade i Stockholm och har småbarnsfamilj. Men jag hade redan under en tid varit ute efter ett nytt jobb i Uppsala. Det var först senare – i december, som det blev klart med nytt jobb. Då kände jag att jag faktiskt skulle ha tid över för ordförandeposten och tackade glatt ja.

Men varför tror du att valberedningen föreslår just dig?
– Jag som person är driven och jag tror att det är det valberedningen har sett hos mig. Att mina yrkeserfarenheter stämmer överens med vad klubben behöver är nog också en viktig del som spelar in. Både orienteringen och Linné står inför utmaningar. Det ska bli intressant att titta närmare på och reda ut.

Vilka ambitioner har du då för klubben?
– Jag skulle vilja sätta mål och visioner för klubben på alla nivåer och i alla åldersgrupper. Med dem på plats handlar det sedan om vanligt förändringsarbete för att ta oss dit. Något jag har stor erfarenhet från yrkeslivet. En punkt som står högt på agendan oavsett klubbens mål och visioner är ekonomin som har varit ett problem växande de senaste åren och jag vill nu förbättra så att alla klubbens medlemmar kan få chansen att utvecklas åt de håll som medlemmarna vill.
Jag har en dröm om att klubben en dag ska vinna t ex 10MILA och ungdomens 10MILA. Det vill jag gärna bidra till, men i slutändan är det vad medlemmarna tycker som är det viktigaste. Jag tror dock många med mig tänker så.
En annan sak jag vill förbättra är att göra övergången från ungdom till junior enklare och få fler ungdomarna att stanna kvar. Jag tror ungdomssektionen och junior- och seniorkommittén behöver samarbeta i högre grad och det vill jag förbättra. Vi skulle behöva vara en elitklubb även på ledarsidan.
Jag vill också göra Linné och orienteringen mer synlig i Uppsala elitidrottsstad, med en tydlig profil. Jag vill även fortsätta att utveckla Raiden och Hittaut.nu och starta eventuellt något mer projekt i framtiden.

Men vad gör egentligen en ordförande i OK Linné?
– Kort och gott är man ansvarig för all verksamhet. Uppdraget liknar en företagsledares uppgifter, men självklart med skillnaden att man precis som alla i klubben gör det ideellt. Ett företag har också ett tydligt mål att tjäna pengar medan en förenings mål är att tjäna medlemmarnas vilja, där pengar i sin tur endast är ett medel för att nå målen. Så sett är det ideella arbetet mer komplicerat än företagets dito.

Nu över till lite andra frågor. Berätta om ditt bästa orienteringsminne.
– Egentligen har jag inget specifikt minne som jag är det allra bästa. Utan den sociala helheten och alla vänner jag har fått är det allra bästa med orienteringen. En upplevelse som jag också minns starkt, är från år 2002 när Linné blev mer av en elitklubb då Mats Troeng med flera bytte till Linné. Att äntligen få springa i riktigt bra stafettlag – dock inte på de avgörande sträckorna, var roligt och någonting som jag minns starkt. Jag med flera hade jobbat hårt för att så skulle bli fallet en längre tid, så det var skönt när vi kunde ta steget. Vi står inför ett liknande steg idag, fast på en annan nivå och med andra utmaningar och idéer i grund.

Vilken är din största bom?
– Jag vet inte riktigt, men en bom som har satt sig kvar ändå tills idag är en bom på den fjärde etappen av O-ringen när jag var tolv år. Jag hade gjort de tre första etapperna och jag låg mycket bra till i sammandraget. Jag och klubben hade tidig start den dagen och bommade stort. Min segerchans var därmed borta och vilket jag tog ganska hårt. Mats Troeng vann, vilket var glädjande i sig.

Vilken är din största merit som orienterare?
– Trots bommen på o-ringen när jag var tolv år slutade jag ändå trea sammanlagt. Det är nog min största merit tror jag – jag var talangfull som ungdom och kom också trettonde på USM som femtonåring. På senare år satte min kropp stopp för hård träning. Skiftade därför fokus till studier och yrkesliv. Men idag är jag tillbaka och springer mer än gärna och ser fram emot H35.

Hur många o-ringen har du sprungit?
– Oj, bra fråga… Jag har väl sprungit i stort sett alla mellan åren 1987 och 2001. Därefter har det blivit ungefär fyra till, så sammanlagt runt nitton stycken.

När och varför började du egentligen orientera?
– Jag föddes i en orienteringsfamilj och stod därför på tävlingsgärdet innan jag visste vad det var. Jag fortsatte sedan självmant då det helt enkelt är en rolig sport – mycket roligare än vanlig löpning till exempel. Jag tycker också väldigt mycket om idrott i allmänhet.

Om du skulle få nästa vecka ledigt helt oplanerat – vad skulle du göra då?
– Jag skulle ta med min familj och åka någonstans. Vi var i Spanien i höstas vilket var väldigt trevligt. Ett annat trevligt resmål skulle vara Australien, så ja, dit skulle jag ta med mig min familj!

Har du något smeknamn?
– Ett smeknamn jag har i Linné sedan långt tillbaka är Luva. När Fyrismalm och Fyris slogs ihop till Linné fick jag av de äldre killarna från Fyris smeknamnet Luva (som åsyftade Luvan/Huvan på den tröja som jag hade på mig på den första gemensamma sammankomsten). Dessutom har jag några andra namn som Boström, Bosa och Henkan. Men numera kallas jag oftast för pappa.

Har du någon dold talang?
– Under min studietid spelade jag mycket dataspel. 2002 kom Empire Earth som då var ett väldigt bra strategispel. Spelet var ganska stort och jag var topp 5 i världen på det. Jag spelade det fram till 2008 då familjen kom.

Och nu, 5 snabba!
Medhavd pastasallad eller tc-hamburgare
Tights eller nylon
10mila eller 25manna – ”Men 25manna har kommit närmare på slutet”
Northug eller Hellner
Sprint eller långdistans – ”Om det hade funnits medeldistans hade jag valt det.”

Och slutligen – beskriv dig själv med tre ord!
– Driven, analytisk och målmedveten.
Någon negativ egenskap?
– Otålig. Går något långsamt lägger jag mig ofta i vilket kan vara på både gott och ont.

Skrivet av Johannes Ridefelt och Fredrika von Essen

Länka till den här artikeln med
http://www.oklinne.nu?page=news&id=3251

Artikeln har visats 2181 gånger

23 maj (Av Ane Timenes Laugen)
Information om GDPR
Från 25 maj 2018 gäller nya regler om hanteringen av personuppgifter.
Läs mer...
22 maj (Av Martin Fredholm)
Testa PreO
I samband med PreO-tävlingen som Linné arrangerar den 3/6 så är alla Linnémedlemmar välkomna att gratis testa PreO.
Läs mer...
22 maj (Av Johan Hamelius)
Jukola/Venla-test 2018
Resultat från Jukola/Venla-testet.
Läs mer...
18 maj (Av Stina Åberg)
Ungdomens 10mila
Ungdomens 10mila är en stafett bara för ungdomar! I år går tävlingen i närheten av Götene, fredag-lördag 3-4 augusti.
Läs mer...
8 maj (Av Martin Fredholm)
Funktionärer PreO
Söndagen den 3 juni arrangerar Linné en tävling i PreO. För ett lyckat arrangemang behövs naturligtvis funktionärer.
Läs mer...
8 maj (Av Åsa Hedin)
Klubbresa till Ösa-träffen 1-3 juni
USEK bjuder in alla klubbens medlemmar att hänga med på tävlingsresa upp till Edsbyn första helgen i juni.
Läs mer...
2 maj (Av Anders Boström)
Ekebyloppet
Vad gör du på nationaldagen?
Läs mer...

Sök information...

OK Linné i sociala medierOK Linné Copyright © 2018 OK Linné — www.oklinne.nu
Tallbacksvägen 68, 756 45 Uppsala
Skriv ut