OK Linné Elit Ungdom Bredd Veteran
3 april 2013 (Av Mats Troeng)
Juniorvärldsmästare klar för Linné



Matt Ogden, nyzeeländaren som är regerande juniorvärldsmästare på medeldistans, flyttar till Uppsala i början av 2014 och kommer att representera OK Linné. Matt förstärker herrtruppen ytterligare, och blir med sina ambitioner ett fantastiskt tillskott i den elitmiljö som nu är på väg att startas upp i samarbete med universiteten i Uppsala.
Matt Ogden blev i juli i fjol historisk genom att som första manlige icke-europé ta medalj på junior-VM. Och valören var den ädlaste. Det råder alltså ingen tvekan om att det här är en kille med osedvanlig talang. Speciellt med tanke på att han först som 17-åring valde orientering som huvudidrott framför fotboll.

Just nu slutför Matt sina studier till mekanikingenjör i Auckland, och det innebär att det inte blir någon resa till Europa under sommaren. Inget VM i Finland med andra ord. Men när studierna är avslutade blir det en fokuserad satsning.

- Planen är att komma till Europa i januari eller februari. Först någon månad i Spanien eller Portugal för att köldchocken inte ska bli för stor. Sen kommer jag till Uppsala. Jag hade hoppats kunna komma redan i år, men det funkar inte på grund av studierna. Jag kan ta ledigt max två veckor, så det är helt enkelt inte värt det med tanke på den långa resan.

När Skogssport intervjuade dig i senaste numret berättade du att planen var att ha Stockholm eller Göteborg som bas. Varför väljer du nu Uppsala och OK Linné?

- När jag började fundera på Sverige hörde jag att Göteborg och Stockholm var de ställen där det fanns flest orienterare. Jag kommer från en stor stad i Nya Zeeland, Auckland, så jag tänkte att det skulle passa bra med en liknande stad så att omställningen inte skulle bli så stor. Sen började jag leka med tanken att flytta någon annanstans i Sverige, och Uppsala blev snart huvudalternativet.

Matt nämner tre orsaker till sitt val:

- Den karta jag just nu mest av allt lockas av att springa på i hela världen är Lunsen. Att bo och träna i närheten skulle vara grymt. Sedan känner jag några av löparna i Linné - Rassmus och Albin – väl sedan tidigare. Kate Morrison har gjort samma flytt som jag kommer att göra, bra att ha någon hemifrån i närheten! Och sist men inte minst verkar träningsmiljön vara fantastisk. Jag kommer från en bra klubb med stark klubbkänsla i Nya Zeeland, och det känns som att OK Linné har samma anda.








Vilken tror du blir den största skillnaden efter flytten till Sverige?

- Först och främst kommer jag att kunna orientera så mycket som jag vill. Vi har inte organiserade träningar på samma sätt som ni har i Sverige. Man måste styra upp det mesta själv. Som tur är finns det ett bra träningsgäng i Auckland. Det kan nog bli en utmaning att bara ha orienteringen att tänka på. Just nu tar studierna mycket tid, men samtidigt tror jag att det är viktigt att ha balans i livet. Det får inte bli för mycket av något.

Vad kommer du att göra för att hitta balansen?

- Efter att ha pluggat i 16 år ska det bli skönt att göra något annat ett tag. Det blir fullt fokus på orienteringen åtminstone i ett halvår efter flytten. När jag har kommit in i livet i Sverige blir det nog aktuellt att hitta ett deltidsjobb som passar min utbildning. Det verkar vara en bra arbetsmarknad runt Uppsala.

Orientering är i mångt och mycket en europeisk angelägenhet. I Europa och framför allt Norden avgörs de största tävlingarna.

- Det är lite tungt att bo i Nya Zeeland när man ser alla häftiga läger och tävlingar som ni européer åker på. Jag är riktigt sugen på att uppleva ny terräng och ta chansen att utvecklas som orienterare. Jag kommer nog att sakna kompisarna, familjen och maten hemma. Och vi har grymma områden för löpträning. Men man träffar nytt folk och stöter på nya spännande upplevelser i ett nytt land.






Du har redan stått på pallen på junior-VM, som första manlige icke-europé. På senior-VM har ännu ingen manlig icke-europé tagit medalj sedan VM infördes 1966. När kan vi förvänta oss att Matt Ogden upprepar junior-VM-bragden på "stora" VM?

- Jag säger som Thierry Gueorgiou, "sträva inte efter succé, bara ett lopp utan misstag", och Olav Lundanes, "JVM-medaljer är bara barnmedaljer". Man ska aldrig fokusera på resultat. Det enda jag siktar på är att utveckla min orientering, att få uppleva VM, Tiomila och Jukola. När jag känner att jag förbättrat mig tillräckligt mycket kan jag kanske börja drömma om att bli världsmästare igen.

Till sist, kan du avslöja några roliga fakta om dig själv?

- Efter JVM 2011 körde jag hela vägen genom Polen, nio timmars bilresa. Första gången i högertrafik. Då var jag inte så kaxig. Innan jag började satsa på orientering spelade jag fotboll i 12 år.

Snabbfakta - Matt Ogden
Namn: Matthew Leo Ogden
Ålder: 20 (fyller 21 i år)
Klubb i Nya Zeeland: North West Orienteering Club (NWOC)
Familj: mamma (från Kroatien), pappa (från England), två systrar, en bror
Sysselsättning: studerar till mekanikingenjör
Favoritdistans: medeldistans
Kompass: Silva Jet Spectra
Andra idrotter: löpning, fotboll
Favorithobbies: äta, sova

Vi hälsar Matt varmt välkommen till OK Linné! Avslutningsvis rekommenderas Matts egna ord om JVM-guldloppet i somras. Härlig läsning!

Länka till den här artikeln med
https://www.oklinne.nu/?page=news&id=3540

Artikeln har visats 5406 gånger

15 april (Av Helena Grennberg)
Underhåll KG: inget varmvatten 22 april
Husets värmeväxlare från 1999 ska bytas!
Läs mer...
15 april (Av Helene Nilsson)
Uppsala Möte
Vi hoppas kunna bjuda på en fin tävling i Vattholma på söndag. Här kan du läsa funktionärs-PM
Läs mer...
10 april (Av Albin Ridefelt)
Träningsdag Nynäshamn 1/5
Vi åker till Nynäs och kör en sista träningsdag inför 10MILA.
Läs mer...
10 april (Av Peter Eklöv)
Nybörjarkurs i orientering för vuxna
Kursen startar 20 augusti. Håll utkik efter anmälan och mer information under våren/sommaren.
Läs mer...
24 mars (Av Lena Nilsson)
Veckans nattbana 2023/2024
Veckans nattbana fortsätter!
Läs mer...
23 mars (Av Simon Eklöv)
Kan du tänka dig vara banläggare/tävlingsledare?
Arrangemangssektionen (ASEK) tillsätter varje år tävlingsledare och banläggare till våra nationella tävlingar
Läs mer...
10 mars (Av Mattias Nilsson)
Uppsala Möte 21 april funktionärsanmälan
Uppsala Möte 21 april
Läs mer...

Mer aktuell information

mar –Dags för registerkontroll 2024

Sök information...

OK Linné i sociala medier



OK Linné Copyright © 2024 OK Linné — www.oklinne.nu
Tallbacksvägen 68, 756 45 Uppsala
Skriv ut