Owe invigde EM
Owe Fredholm inviger EM 2014 i Portugal
Owe Fredholm inviger EM 2014 i Portugal (Foto: Peter Ridefelt)

Jonas Leandersson vann sprint då EMs finalpass inleddes på söndagen.
Efter kvaltävlingarna inleddes finaldelen av EM i Portugal på söndagen. Linnés Owe Fredholmn hade äran att representera IOF:s styrelse vid invigningsceremoinin (Owe höll ett föredömligt kort anförande).

Sen startade finaltävlingarna med damerna. De svenska damerna hade inte sin bästa dag, delvis beronde på att flera av de vassaste svenska damerna valde att satsa på skogsdistanserna. Lina Strand blev bästa svenska på plats 10. Car Taylor gjorde ett lovande kval men följde inte upp med en lika bra final och slutade på plats 30.

Cat Taylor sprint-EM 2014 (Foto: Peter Ridefelt)

Schweiz dominerade stort i damfinalen, Judith Wyder vann, och fem schweiziskor kom i topp 8.

Julia Gross och Judith Wyder, Schweiz, brons och guld EM sprint 2014 (Foto: Peter Ridefelt)

Av övriga damerna med Linné-anknytning noterades Ursula Kadan, Österrike på plats 18 och Iveta Duchova, Tjeckien på plats 20.

I herrfinalen segrade regerande EM-segraren Jonas Leandersson före Jerker Lysell.

Jonas Leandersson på väg mot EM-guld (Foto: Johannes Ridefelt)

Linnés herrlöpare vilade för dagen. Oskar Sjöberg gjorde ett bra lopp i långkvalet, men i sprintkvalet krockade han med en vitrysk löpare. Oskar fick en lårkaka, men räknar med start i tisdagens final. Värre gick det för vitryssryssen som fick okbenet knäckt och måste opereras - alltså samma skada som drabbade Per Grywenz efter en krock med Simon Ågren hemma i Uppsala för några år sedan. Sprint är farligt!

Albin Ridefelt och Rassmus Andersson springer medelfinal på måndagen. Kvalet på medel-distansen ströks helt både på dam- och herrsidan p g a felplacerade kontroller, så alla som startade i kvalet får springa final. Det är en av många arrangörsmissar som tyvärr visar att arrangörerna inte riktigt går iland med att ordna ett Europamästerskap. Men vi hoppas att resten av finaltävlingarna ska avgöras under sportsliga förhållanden.

Marin Fredholm blev tvåa i kvalet på Preos tempo-moment och gick därmed säkert till final - liksom övriga Preo-svenskar.

Artikel på orientering.se

EM:s hemsida

Länka till den här artikeln med

Artikeln har visats 1602 gånger

15 april (Av Helena Grennberg)
Underhåll KG: inget varmvatten 22 april
Husets värmeväxlare från 1999 ska bytas!
15 april (Av Helene Nilsson)
Uppsala Möte
Vi hoppas kunna bjuda på en fin tävling i Vattholma på söndag. Här kan du läsa funktionärs-PM
10 april (Av Albin Ridefelt)
Träningsdag Nynäshamn 1/5
Vi åker till Nynäs och kör en sista träningsdag inför 10MILA.
10 april (Av Peter Eklöv)
Nybörjarkurs i orientering för vuxna
Kursen startar 20 augusti. Håll utkik efter anmälan och mer information under våren/sommaren.
24 mars (Av Lena Nilsson)
Veckans nattbana 2023/2024
Veckans nattbana fortsätter!
23 mars (Av Simon Eklöv)
Kan du tänka dig vara banläggare/tävlingsledare?
Arrangemangssektionen (ASEK) tillsätter varje år tävlingsledare och banläggare till våra nationella tävlingar