OK Linné Elit Ungdom Bredd Veteran
3 augusti 2015 (Av Jan Troeng)
"Vill uppleva tekniskt och taktiskt flow"
Imorgon börjar Annika Billstams VM med medeldistans. Men hur har hon kommit dit hon är idag, och vad tänker hon egentligen på startlinjen? OK Linnés redaktion försökte hitta svaren.

"Om jag bara hade tänkt på det i början av min karriär så...." Låter det bekant? Inte för Annika Billstam. För henne har framgången oftast byggt på det föregående steget. Och som om alla steg var uträknade redan när hon tog det första.

-Jag tror att min träning hade sett ganska lika ut om jag fått göra om den från början. Jag har fokuserat på en eller ett par saker i taget, utöver en träningsbas. Det har till exempel varit maxstyrka och mental träning. Jag tror att det har hjälpt mig att successivt ta kliv framåt.

-Det finns alltid en grovplanering för hela året, med viktiga tävlingar, träningsläger och träningsperioder, vilken belastning jag ska ha för olika veckor. Den finplanerar jag när det börjar närma sig. När jag står på startlinjen på VM känner jag mig trygg med min form och vet att jag genomfört en väl genomtänkt träningsplan.

Årets säsong har varit annorlunda. En förkylning i våras innebar tre veckors träningsuppehåll, en ocean av tid för en elitlöpare i världsklass. Men hur mycket behöver man egentligen träna för att nå och stanna på den nivån?

-Jag skriver ingen träningsdagbok numera, utan tränar jag så mycket jag klarar av på rätt sida gränsen för skador och sjukdom. Jag är dock noggrann med planeringen av min träning och periodiserar den, tuffare perioder varvas med lättare. Jag har lärt mig hur min kropp svarar på träning och hur jag formtoppar mig.

Sedan ett par år tillbaka heltidsarbetar Annika vid sidan om sin VM-satsning. Ett upplägg som kanske inte var den mest väntade vägen framåt, men som resulterade i hennes andra VM-guld i Italien i fjol.

-Tidigare jobbade jag deltid men det tog mycket energi då det var ett jobb där jag inte kände att jag utvecklades. Idag har jag ett jobb som projektutvecklare på Uppsalahem som är spännande och utvecklande och som ger energi även om det är mer tidskrävande.

Framgångarna har gett ökad uppmärksamhet både i nationell och framför allt lokal media, något som märks av både på stan och i möteskalendern.

-Det händer då och då att jag blir igenkänd på stan och så har det ju blivit fler intervjuer och reportage som ska hinnas med mellan träning och jobb. Jag är glad, och gör allt jag kan, för att ge orienteringen och OK Linné uppmärksamhet i den annars ganska lagsportsdominerade idrottskulturen i Uppsala.

Annika Billstam har varit på internationell toppnivå i över tio år, vunnit VM-guld två gånger, tagit VM-medalj i alla discipliner och har en hel hög med SM-medaljer. Vad är det som fortsätter att ge drivet?

-Att nå den nivå jag har idag har tagit mycket lång tid och det är egentligen först från 2011 och framåt som jag tagit det sista klivet även om jag tidigare uppnått enstaka toppresultat. Den känslan, att uppleva tekniskt och taktiskt flow, när jag är i riktigt bra form, är en upplevelse som berikar mig. Så länge jag är frisk och skadefri och känner den glädjen ser jag ingen anledning till varför jag inte ska göra det jag tycker är absolut roligast!

Imorgon är det dags för VM i medeldistans. Har man innerst inne en känsla för hur bra det faktiskt kommer att gå, eller om man kommer att klara av att hålla sig till planen? Vad tänker Annika Billstam precis innan hon tar kartan startar sitt lopp?

- När jag står på startlinjen har jag alltid inställningen att göra mitt bästa. Jag fokuserar på det jag kan påverka, vilket är loppet jag har framför mig. Det inre samtalet med mig själv är det allra viktigaste minuterna innan start.

På tisdag eftermiddag vet vi hur långt det räcker i VM i medeldistans 2015.

Förutom Annika Billstam deltar följande linnélöpare i tisdagens VM-medeldistans: Catherine Taylor (Storbritannien), Samantha Saeger (USA) och Matt Ogden (Nya Zeeland).

Länk till SVT Play. Medeldistansen sänds i SVT2 och Play med start kl 14.00.
VM:s hemsida.

Länka till den här artikeln med
https://www.oklinne.nu/?page=news&id=4168

Artikeln har visats 2733 gånger

19 april (Av Ola Hedberg)
Sponsorhuset
Elförbrukning
Läs mer...
15 april (Av Helena Grennberg)
Underhåll KG: inget varmvatten 22 april
Husets värmeväxlare från 1999 ska bytas!
Läs mer...
15 april (Av Helene Nilsson)
Uppsala Möte
Vi hoppas kunna bjuda på en fin tävling i Vattholma på söndag. Här kan du läsa funktionärs-PM
Läs mer...
10 april (Av Albin Ridefelt)
Träningsdag Nynäshamn 1/5
Vi åker till Nynäs och kör en sista träningsdag inför 10MILA.
Läs mer...
10 april (Av Peter Eklöv)
Nybörjarkurs i orientering för vuxna
Kursen startar 20 augusti. Håll utkik efter anmälan och mer information under våren/sommaren.
Läs mer...
24 mars (Av Lena Nilsson)
Veckans nattbana 2023/2024
Veckans nattbana fortsätter!
Läs mer...
23 mars (Av Simon Eklöv)
Kan du tänka dig vara banläggare/tävlingsledare?
Arrangemangssektionen (ASEK) tillsätter varje år tävlingsledare och banläggare till våra nationella tävlingar
Läs mer...

Mer aktuell information

10 mar –Uppsala Möte 21 april funktionärsanmälan
mar –Dags för registerkontroll 2024

Sök information...

OK Linné i sociala medier



OK Linné Copyright © 2024 OK Linné — www.oklinne.nu
Tallbacksvägen 68, 756 45 Uppsala
Skriv ut