20 september 2015 (Av Peter Ridefelt)
SM-guld för Linnés damer
Annika Billstam, Cathrine Taylor, Riina Kuuselo, SM-guld 2015 stafett.
Annika Billstam, Cathrine Taylor, Riina Kuuselo, SM-guld 2015 stafett. (Foto: Peter Ridefelt)

Guld i stafetten för Linnés damer då SM-tävlingarna avslutades på Södertörn på söndagen.
Herrlaget vann SM-guld i stafett 2007, 2010 och 2013. Damerna vann samma titel 2003 med Annika Billstam, Rebecka Östergren och Lina Bäckström i laget. Damerna har varit nära flera gånger sista åren, men nu höll de hela vägen för Riina Kuuselo, Cathrine Taylor och Annika Billstam.

Riina gjorde vad förstasträckslöparen har som uppgift, ett säkert och stabil lopp utan misstag. Riina fanns med i täten hela vägen runt banan, och växlade på femte plats, 19 sekunder efter Järla.

Riina Kuuselo, sträcka 1. (Foto: Peter Ridefelt)

-Jag kände mig lite ringrostig då jag inte tävlat så mycket sen VM, sa Cath Taylor. Men löpstarka Cath lyckades i sin föresats att gå lugnt och säkert och inte förivra sig tekniskt. Cath drog tillsammans med Järlas Elsa Jansson ifrån övriga tätlag och ledde vid växlingen, med Järla en sekund bakom, samt Lidingö 36 sekunder bakom. Men övriga topplag hade då blivit ordentligt distanserade.

Cathrine Taylor str 2. (Foto: Peter Ridefelt)

Annika Billstam gick ut på sistasträckan tillsammans med Järlas Elin Hemmyr Skantze. Vid varvningskontroll vid arena efter drygt halva loppet var Annika och Elin fortfarande ihop, men avståndet till övriga lag hade ökat. Strax efter varvningen gjorde Elin en stor bom, och Annika blev ensam i skogen, men hon var ändå inte säker på att hon låg först. Annika tog resten av banan utan problem, och kunde till slut föra föra laget i mål till ett efterlängtat guld.

Lyckliga SM-guldvinnare. (Foto: Peter Ridefelt)

Herrarna hade också stora förhoppningar. Rutinerade Jan Troeng gjorde en utmärkt startsträcka, med i täten hela vägen, och fyra vid växlingen, 15 sekunder efter Malungs Erik Rost. Andrasträckans Rassmus Andersson hade inte sin bästa dag, några kontroller med småmissar gjorde att den absoluta tätkänningen försvann, plats åtta vid växlingen, 3:27 efter Lidingö. Albin Ridefelt plockade en plats till en slutlig sjundeplacering.

Linné lag två på herrsidan gjorde en stabil stas med en fjortonde plats för Niklas Aldén, Josef Nordlund och Matt Ogden. På damsidan blev Linné-trean med Kate Morrison, Rebecka Olsson och Samantha Saeger nästa bästa Linnelag på plats 24. Våra juniorlag hade det tuffare i år, både tjejerna (Fredrika von Essen, Anna Karlström, Sandra Boström) och killarna (Olle Nilsson, Tuve Möller, Johannes Ridefelt) slutade på plats 19.