OK Linné Elit Ungdom Bredd Veteran
30 juni 2016 (Av Per Andersson)
O-Ringen 2020 till Uppsala
Äntligen kan vi säga det rakt ut: vi ska arrangera O-Ringen 2020!
Efter allt hemlighetsmakeri kan det äntligen sägas: OK Linné ska tillsammans med sju andra klubbar i regionen arrangera O-Ringen 2020 och det kommer att bli en supertävling! Eftersom allt hängde på om Uppsala kommun var villiga att bidra med pengar så blev det snabba ryck från det att beslutet togs av fullmäktige tills kontraktet skulle skrivas under för att mediaplaneringen skulle gå ihop, men den 21/6 kunde vi se en stolt Henrik Boström berätta om avtalet i lokal-TV (länk på klotterplanket) och den förberedande styrgruppen om arrangemanget. Helena, Simon och Fredrik såg mycket fina ut i klubbens färger.

Ännu är inte alla markägarkontakter klara och alla kartfrågor är ännu inte helt lösta så arenornas placering är inte fastslagna än, men vi vet redan att O-Ringenstaden kommer att ligga i Ultuna på SLUs område. Om arbetsgruppen som tagit fram konceptet får som de vill kommer etapperna gå av stapeln i Nåsten, Östuna och Lunsen. Det blir cykelavstånd till Nåsten och gångavstånd till Lunsen och alla fem etapperna skulle gå i mycket fina och mycket uppländska skogar.

Vad händer nu, kanske ni undrar. Arbetet rivstartar i två spår. Dels kommer företaget O-Ringen AB att anställa en generalsekreterare (GS) tämligen omgående. Det jobbet kan alla söka och det är inte alls givet att det blir någon från arrangörsklubbarna, men en genomgång av de senaste GS-tillsättningarna säger nog ändå att det i alla fall inte ligger någon Linnéare i fatet om de vill söka. Anställningen "ägs" av företaget och de kravställer, väljer och anställer den mest lämpade som sedan kommer att jobba mer eller mindre heltid fram till 2020. De senaste GS har valt lite olika upplägg men oavsett det är det ett mycket meriterande uppdrag som ser bra ut i ett CV, och säkert oerhört roligt och spännande. Håll ögonen öppna efter annonser! Det vore roligt för klubben om 2020 års GS har blå-röda kläder, men jag är helt säker att vem som företaget än väljer så kommer det att bli en mycket duktig och välmeriterad GS.

Parallellt med detta kommer arrangörsklubbarna att bilda ett föreningsråd som är företagets förhandlingspart. OK Linnés styrelse har utsett Simon Eklöv att vara vår representant i rådet. Rådet har väldigt mycket att säga till om så det är en viktig post där Simon med sin mycket omfattande erfarenhet av stora arrangemang kommer att bidra med mycket och representera klubben väl.

Föreningsrådets första uppgift är att ta beslut i ett antal värdegrundsfrågor, bland annat om ersättningar och eget tävlande. Styrelsen har stött och blött dessa frågor och kommit fram till en klubblinje, men eftersom rådet ännu inte tagit slutlig ställning i frågan så vill jag inte redogöra för vår linje här och föregå en eventuell debatt i rådet, men jag lovar att återkomma så fort rådet har bestämt sig. Jag är inte orolig, för i de preliminära diskussioner som klubbarnas ordföranden har haft så har vi varit i princip helt överens rakt över.

På lite längre sikt kommer ett drygt tiotal huvudfunktionärer att utses. Dessa ansvarar för de olika arbetsområdena så som camping, teknik, arenor och så vidare. Här kommer säkert många i klubben att bli tillfrågade och jag hoppas att ni kan tänka er att ställa upp. Utan dessa mycket viktiga funktionärer så blir det, precis som vanligt, helt enkelt ingen tävling. Efter hand kommer fler och fler funktionärer behövas på olika lednings- och "utförar"-funktioner och till slut kommer drygt 1000 funktionärer surra runt under tävlingsveckan. Det är därför oerhört viktigt att alla ställer upp och jobbar, men vi har lovat oss själva att ligga lite lågt fram tills dess så jag hoppas och tror att alla är riktigt sugna på att rycka in och fixa allt från kabeldragning till barnpassning.

O-Ringen AB har erbjudit oss ett ekonomiskt väldigt stabilt kontrakt. Basersättningen uppgår till 60 kr/timma och just nu är det frågan om upp till 75 000 timmar, men efter hand som organisationen blir bättre och vissa jobb läggs ut på entreprenad så sjunker antalet timmar, så 2020 är målsättningen 50 000 timmar med en realistisk gissning på 60 000 - 65 000 timmar. Ersättningen per timme är den samma men det krävs färre timmar.

Till detta kommer en ersättning som utgår från hur nöjda de tävlande är med arrangemanget. Borås lyckades väldigt väl och fick en ersättning som uppgick till närmare 50 % av basersättningen, men en mer försiktig uppskattning pekar på ett tillskott på ca 20 kr/timma utöver basersättningen. O-Ringen AB har skapat ett mycket bra och balanserat system där det inte lönar sig att "översvämma" en uppgift med funktionärer och tugga timmar på andras bekostnad och jag tillsammans med styrelsen känner oss helt trygga när det gäller pengarna. Om vi säger så, det märks att Henrik Boström tidigare har arbetat som ekonomisk controller. Han har benkoll på kronor och ören...

Jag och Simon (och resten av styrelsen) kommer att hålla er så informerade vi bara kan med regelbundna nyheter på hemsidan och rapporter på medlemsmöten, men tveka inte att höra av er om ni har några frågor. Tillsammans kommer vi att göra O-Ringen 2020 till en vecka som orienterings-Sverige kommer att minnas med glädje under många år.

Per Andersson
ordförande

Länka till den här artikeln med
https://www.oklinne.nu/?page=news&id=4394

Artikeln har visats 2190 gånger

23 april (Av Kristin Ramstedt)
Utlämning av beställda klubbkläder
Vårens klädbeställning från Noname har kommit!
Läs mer...
22 april (Av Rassmus Andersson)
10mila samling ONLINE
På söndag den 28 april klockan 19.00 är det dags att samling.
Läs mer...
19 april (Av Ola Hedberg)
Sponsorhuset
Elförbrukning
Läs mer...
15 april (Av Helena Grennberg)
Underhåll KG: inget varmvatten 22 april
uppdatering 22/4 Husets värmeväxlare från 1999 är bytt, värme o varmvatten på
Läs mer...
10 april (Av Albin Ridefelt)
Träningsdag Nynäshamn 1/5
Vi åker till Nynäs och kör en sista träningsdag inför 10MILA. Uppdaterad 23/4.
Läs mer...
10 april (Av Peter Eklöv)
Nybörjarkurs i orientering för vuxna
Kursen startar 20 augusti. Håll utkik efter anmälan och mer information under våren/sommaren.
Läs mer...
24 mars (Av Lena Nilsson)
Veckans nattbana 2023/2024
Veckans nattbana fortsätter!
Läs mer...

Mer aktuell information

23 mar –Kan du tänka dig vara banläggare/tävlingsledare?
mar –Dags för registerkontroll 2024

Sök information...

OK Linné i sociala medier



OK Linné Copyright © 2024 OK Linné — www.oklinne.nu
Tallbacksvägen 68, 756 45 Uppsala
Skriv ut