Medel-SM guld till Albin
Albin mot medel-SM-guld
Albin mot medel-SM-guld (Foto: Peter Ridefelt)

Albin Ridefelt, medelkungen tog till slut ett H21-guld på favoritdistansen medel.
Förra årets medel-SM blev en sekundrysare mellan Albin och Gustav Bergman, Ravinen. Då tog Gustav segern med några sekunder. I år blev det lika rafflande. Övriga konkurrenter blev i år akterseglade med nästan en minut. Gustav hade 20 sekunders försprång vid radiokontrollen, men vid varvningen låg Albin två sekunder före. I mål skilde sju sekunder till Albins fördel.

-Jag är mycket nöjd med loppet, sa Albin. Det blev en lite strulig start då jag ramlade två gånger med blodvite i panna och knä som följd. Jag försökte ta det lugnt för att komma in i det orienteringstekniska, och det gick utan bommar, så jag kunde trycka på mer under andra halvan av loppet.

Medel-SM medaljörerna i H21, Gustav Bergman, Albin Ridefelt, Martin Regborn. (Foto: Peter Ridefelt)

Därmed fortsatte Albin sin svit med SM-medaljer på de tunga skogsdistanserna medel och lång som startade med bronset på medel-SM i Göteborg 2013. Nu blev det sjunde raka medaljen med sviten 3-3-2-1 på medeldistans, och 2-1-2 på långdistans.

Förra helgens lång-SM segrare Rassmus Andersson och kvalheatvinnaren Oskar Sjöberg hade inte några av sina bättre dagar utan ser fram emot söndagens stafett-SM.

-Jag missade redan på första kontrollen, och gjorde sedan ett par till tekniska misstag i början, sa Annika Billstam, som till slut kämpade sig in på en tiondeplats, 4.58 min efter segrande Tove Alexandersson, Stora Tuna i D21.

Linné tog tre glädjande femteplatser i juniorklasserna.
Johanna Öberg vann lång-SM förra helgen. Nu gick det gick visserligen bättre i finalen än i kvalet, men flera små tekniska misstag gör att Johanna inte var helt nöjd med sin femteplats 22 sek från bronset.

Johanna Öberg, medel-SM femma i D20. (Foto: Peter Ridefelt)

-Jag höll min plan och tog det lugnt i de tekniskt svåra partierna, sa Sandra Boström. Jag har bommat högst en minut, fortsatte Sandra som var mycket nöjd med sin insats som femma bland de yngre damjuniorerna.

Sandra Boström, D18-femma medel-SM. (Foto: Peter Ridefelt)

Ännu mer nöjd var dagens Linné-sensation. Olle Nilsson som gjorde sitt livs lopp i H20. Olle tog sig till final som siste man genom att dela en tolfte plats i sitt kvalheat – en sekund sämre i kvalet så hade det aldrig blivit någon final! Olle gav sig därför ut som förste löpare i finalfältet, och gjorde ett tekniskt mycket bra lopp, inga bommar och liksom Sandra helt enligt planen att ta det väldigt lugnt och säkert i de tekniskt krävande partierna på banan. Olle gick i mål som ledare, och fick inta de stora ledarstolen på podiet bredvid målet. Olle blev kvar i ledningen mycket länge innan de allra bästa löparna på slutet kunde slå Olles tid. Segrade gjorde Simon Hector, med fjärde raka medel-SM guldet på juniorsidan.

Olle Nilsson medel-SM femma. (Foto: Peter Ridefelt)

Imorgon väntar stafett-SM där Albin tillsammans med Rassmus Andersson och Oskar Sjöberg försöka ta medalj. Trion vann för tre år sedan, och alla är i mycket god form just nu varför medaljer av ädla valörer är fullt möjliga.

Damseniorerna är titelförsvarare, men på pappret ser årets lag lite mindre starkt ut än fjolråets trio, men medaljchans finns.

Till veckan väntar sedan ett landslagsläger för Albin, Rassmus och Oskar som förberedelse inför nästa års VM i Estland.