OK Linné Elit Ungdom Bredd Veteran
30 november 2016 (Av Helena Grennberg)
Vad är det i väskan?
Vet du vad som finns i väskan?
Vet du vad som finns i väskan? (Foto: Helena Grennberg)

Klubbens hjärtstartare finns nu tillgänglig, med den kan liv räddas. Och med HLR-grunden kan du hjälpa medan någon annan hämtar hjärtstartare och i väntan på ambulans
Text: Per Andersson
Fyra av fem kurstillfällen har genomförts, nästan 40 medlemmar har redan fått träna kompression och inblås på ett mycket konkret sätt. De kurser som vi får i höst är mycket skickligt ledda och har gett alla deltagare en bra grundkunskap i hjärt- och lungräddning. Ni som inte kunde gå den uppmanas å det bestämdaste att passa på när vi får tillfälle igen.



Tryck 30 gånger, blås två, upprepa... (Foto: Helena Grennberg)



Utöver de viktiga manuella handgreppen med kompressioner och inblåsningar gav kursen en tydlig och bra introduktion i hur vi ska använda vår hjärtstartare. För att alla lätt ska kunna greppa den vid behov så hänger den nu i hallen rakt utanför duscharna. Den får och bör hänga med på träningar och tävlingar. Apparaten är ganska tålig men den vill inte skramla fram och tillbaka löst i en baklucka på en bil eller ligga ute i ösregn.

Du som tar med den, se till att vara tydlig och berätta för alla att den är med och var den ligger. Det kanske är någon annan än du som måste hämta den. Elektroderna som följer med är förbrukningsmaterial så öppna absolut inte förpackningen förrän de behövs! Det går självklart att köpa nya, men det skulle kännas så fruktansvärt dumt att stå med kassa elektroder när de verkligen behövs för att någon varit nyfiken eller ville leka med dem. Apparaten är till för OK Linnés verksamhet så all annan användning måste lösas med styrelsen.

Än så länge har klubben endast en, så SE TILL ATT DEN KOMMER TILLBAKA till sin plats när den varit ute på träning eller tävling

Ni som inte gått vår HLR-kurs eller någon annan motsvarande utbildning kanske funderar på hur hjärtstartaren fungerar eller är orolig för att göra fel? Vi säger som maskinen: ta det lugnt! Den är otroligt enkel att använda och berättar precis vad som behöver göras. Jobba lugnt men bestämt och metodiskt.
Öppna väskan och lyft av locket. Ha apparaten nära dig och tryck på startknappen som sitter längst fram till höger. Sen berättar apparaten precis vad som behöver göras. Börja med att klipp upp kläderna över bröstkorgen med den medföljande saxen så att huden över hela bröstet är fri. Sätt sedan fast elektroden så som bilden visar. Det är inte jättepetigt exakt var den hamnar och apparaten berättar om den kommer för snett. Sen börjar apparaten mäta om hjärtat slår och vad den behöver göra. Behöver den ge en stöt så säger den till. Se till att ingen rör den skadade och tryck på den tydligt blinkande knappen när apparaten säger till. Sen mäter den några ögonblick till och om hjärtat inte hoppade igång så säger den till att du ska fortsätta med kompressioner och inblåsningar två minuter till. Låt elektroden sitta kvar, för när det är dags igen säger maskin till och så upprepas allt så länge det behövs.

Blev det mycket? Det enda du faktiskt måste veta är: ta det lugnt, tryck på knappen och följ instruktionerna.



Kursledare Lovisa Delby följer hjärtstartarens instruktioner (Foto: Helena Grennberg)


Länka till den här artikeln med
https://www.oklinne.nu/?page=news&id=4552

Artikeln har visats 2109 gånger

15 april (Av Helena Grennberg)
Underhåll KG: inget varmvatten 22 april
Husets värmeväxlare från 1999 ska bytas!
Läs mer...
15 april (Av Helene Nilsson)
Uppsala Möte
Vi hoppas kunna bjuda på en fin tävling i Vattholma på söndag. Här kan du läsa funktionärs-PM
Läs mer...
10 april (Av Albin Ridefelt)
Träningsdag Nynäshamn 1/5
Vi åker till Nynäs och kör en sista träningsdag inför 10MILA.
Läs mer...
10 april (Av Peter Eklöv)
Nybörjarkurs i orientering för vuxna
Kursen startar 20 augusti. Håll utkik efter anmälan och mer information under våren/sommaren.
Läs mer...
24 mars (Av Lena Nilsson)
Veckans nattbana 2023/2024
Veckans nattbana fortsätter!
Läs mer...
23 mars (Av Simon Eklöv)
Kan du tänka dig vara banläggare/tävlingsledare?
Arrangemangssektionen (ASEK) tillsätter varje år tävlingsledare och banläggare till våra nationella tävlingar
Läs mer...
10 mars (Av Mattias Nilsson)
Uppsala Möte 21 april funktionärsanmälan
Uppsala Möte 21 april
Läs mer...

Mer aktuell information

mar –Dags för registerkontroll 2024

Sök information...

OK Linné i sociala medier



OK Linné Copyright © 2024 OK Linné — www.oklinne.nu
Tallbacksvägen 68, 756 45 Uppsala
Skriv ut