OK Linné Elit Ungdom Bredd Veteran
21 december 2016 (Av Mats Troeng)
Miloš flyttar till Uppsala för att nå toppen
Miloš Nykodým representerar OK Linné från och med årsskiftet.
Miloš Nykodým representerar OK Linné från och med årsskiftet.

Han är Tjeckiens bästa manliga långdistansorienterare, men nöjer inte sig med det. Miloš Nykodým flyttar till Uppsala strax efter att nyårsklockorna slutat ringa i syfte att nå den absoluta världstoppen.

Miloš är först ut i en intervjuserie med de nya löpare som kommer att representera OK Linné under år 2017.
Berätta om dig själv och din bakgrund!

Jag heter Miloš Nykodým och kommer från Brno, Tjeckiens näst största stad. Mina föräldrar orienterar också, så jag började med vår vackra idrott när jag var rätt så ung. Efter att hållit på ett tag bara på kul började jag träna mer systematiskt när jag var 14 år gammal. Sedan dess har jag verkligen gått in för att utveckla mig själv och bli bättre som orienterare.

Mina ansträngningar, tillsammans med min tränare Libor Zřídkaveselý och andra stödpersoner, har sedan dess lett till fyra VM-starter (2013-2016), tre EM och några världscuper. Mina bästa VM-resultat är 12:a på medeldistans 2014 och 14:e på långdistans i år. På världscupen var jag 9:a på finalens långdistans i år, och 18:e totalt.

För fyra år sedan bodde jag under nästan ett år i Kristiansand i Norge, där jag tävlade för Kristiansand OK. Jag är tacksam för den hjälp jag fått där, och från alla andra som hjälpt mig på vägen.


Varför byter du till OK Linné? Vilka förväntningar har du på klubben?

Vårt Jukola-segrarlag från 2015 splittrades efter den säsongen, och vår tränare Bruno Nazario slutade. Jag kände också att jag behövde ett byte av träningsmiljö.

I det läget valde jag att ta kontakt med Linné eftersom jag känner Albin, Rassmus och Oskar rätt så väl. De är trevliga killar som är sugna på att jobba hårt och passionerat för att bli bättre. Och givetvis är de riktigt duktiga orienterare och det innebär att vi kan lära av varandra. Men de är bara en liten del av Linné, och jag tror att det finns många fler med samma ambitioner i klubben.Intervju efter EM-långdistansen på hemmaplan i Tjeckien i våras. Miloš slutade på 15:e plats i finalen efter att ha varit snabbast i sitt kvalheat.Du är känd som en riktigt duktig långdistansare. Tränar du specifikt för långdistans, eller fokuserar du lika mycket på de övriga distanserna också?

Jag har aldrig tränat enbart för att bli bra på just långdistans, men om man vill bli bra på både lång, medel och sprint så behöver man träna långa pass.

Jag skulle snarare säga att jag föredrar skogsorientering, och det är det jag tränar mest. Men i det tjeckiska landslaget har det varit hårdare konkurrens om lång- och medelplatserna i truppen de senaste åren, så jag har fått springa sprint på alla mina tre VM. Jag har gått till final varje gång men väl där har jag aldrig kommit topp 30.

I år har jag inriktat mig mer på långdistansen. 565 träningstimmar varav 440 löpning. 48 % i terräng, 37 % orientering, totalt 5250 kilometer. Det har gett resultat både på hemmaplan med segrar i alla testlopp och tjeckiska mästerskapet, och internationellt med tre topp 15-platser. Jag vill fortsätta att göra det jobbet i Uppsala också.


Vad är dina huvudmål utvecklingsmässigt respektive resultatmässigt för säsongen 2017?

Jag vill förbättra min orienteringsteknik i nordisk terräng. Lunsen kommer att hjälpa mig med det. När det gäller resultaten vill jag stabilisera mig bland de 10 bästa på internationella tävlingar. VM, världscupen och World Games. Med bra prestationer hoppas jag att det ska gå att slå sig in topp sex också.

Sedan är jag givetvis riktigt motiverad att jobba tillsammans med alla andra i klubben mot våra gemensamma mål Tiomila och Jukola. Det är lite synd bara att Jukola ligger så nära VM tidsmässigt. Vi kommer att ha ett starkt lag på stafetterna. Definitivt ett lag att se upp för.

Förra året sprang du andrasträckan i det lag som tog hem Jukolasegern till Kristiansand. Berätta om känslan att vinna världens största orienteringsstafett!

Den kan inte beskrivas i ord. Det är definitivt något jag kommer att minnas resten av mitt liv. Men det är som en drog, har man testat det en gång vill man ha mer…Bohuslänsk ängsmark erbjuder vila efter en maximal tömning av krafter under den krävande VM-långdistansen i augusti. (Foto: WorldofO.com)Ibland kan det vara svårt att tro att det finns annat i livet än orientering. Om du tar en vecka helt ledigt efter en lång säsong, vad gör du då?

Jag skulle njuta av lediga dagar hemma. Sitta intill brasan och läsa en bok eller bara titta på lågorna. Eller ge mig ut och vandra. Att kombinera både och skulle vara perfekt. Och så skulle jag sticka ut på ett långt löppass. Inte följa någon plan, bara springa så länge det gör en glad.

Hur mycket kommer du att vara i Uppsala och Sverige nästa år?

Jag har redan smakat på Uppsala under några dagar i slutet av november. Och flygbiljett till Arlanda är bokad den 4 januari. Jag stannar i Uppsala fram till och med Tiomila. Det kommer att bli några läger utomlands under vintern och början av våren. Portugal tillsammans med alla andra i klubben, och ett läger med tjeckiska landslaget i Frankrike i mars. Men i övrigt kommer Uppsala att vara min bas.


Vi hälsar Miloš varmt välkommen till klubben!

Miloš Nykodým - atletprofil hos WorldofO.com

Länka till den här artikeln med
https://www.oklinne.nu/?page=news&id=4562

Artikeln har visats 2443 gånger

23 juli (Av Mats Åberg)
Hemdagars 10-11 augusti
OK Linnés egen 2-dagars. Ett perfekt genrep inför en höst full med tävlingar!
Läs mer...
22 juli (Av Mats Troeng)
Jukolainfo
Information om Jukola & Venla i Rovaniemi 21-22 augusti. Uppdaterad 23 juli.
Läs mer...
19 juli (Av Lovisa Lingfors)
Anmälan SM-resor 2021
Nu har anmälan till klubbens SM-resor öppnat. Separat anmälan till medel/stafett och långdistans.
Läs mer...
20 juni (Av Lena Nilsson)
Veckans bana 2021
Vårens sista Veckans bana, v25!
Läs mer...
19 juni (Av Bo Strand)
O-Ringens Träningskartor 2021
Nu kan funktionärsföreningarnas medlemmar springa på O-Ringens träningskartor redan nu under sommaren 2021!
Läs mer...

Sök information...

OK Linné i sociala medierOK Linné Copyright © 2021 OK Linné — www.oklinne.nu
Tallbacksvägen 68, 756 45 Uppsala
Skriv ut