OK Linné Elit Ungdom Bredd Veteran
27 december 2016 (Av Mats Troeng)
Vincent: "Det blir ett roligt 2017"
Vincent Coupat - ny i Linné.
Vincent Coupat - ny i Linné. (Foto: WorldofO.com)

Nästa nyförvärv att intervjuas är Vincent Coupat. VM-stafettmedaljören från 2015 berättar hur man kombinerar en landslagskarriär med ett heltidsjobb, och konsten att ta nya steg i utvecklingen efter tio år som senior.
Berätta om dig själv och din bakgrund.

Hej hej, mitt namn är Vincent, jag bor i Mathay i nordöstra Frankrike och jag är 30 år gammal. Jag jobbar heltid som ingenjör på ett testlaboratorium för ett företag som producerar komponenter för jalusier. Jag började orientera som sexåring, och har även spelat basket innan jag började satsa fullt ut på orienteringen. Det var väl det grundläggande.


Varför byter du till OK Linné? Vilka förväntningar har du på klubben?

Den stora frågan! Jag tror att förändring kan få dig att ta ytterligare ett steg. Som elitidrottare behöver man utvärdera sig själv hela tiden för att kunna förbättra sig. Jag har haft några underbara år i Halden SK, men kände att det var dags att upptäcka något nytt, möta nya människor. Och nu är jag riktigt sugen inför nästa år.

Jag känner till en del om klubben eftersom Thierry bor i Uppsala och min flickvän Cécile bodde fyra månader i stan i våras. Jag känner också till löparna, men än så länge inte på ett personligt plan.

Jag tror helt enkelt att vi kan ha kul tillsammans. Jag visste att Lucas och Miloš var intresserade av att byta och det gjorde attraktionen än större eftersom stafettlaget kommer att bli riktigt konkurrenskraftigt. Baserat på hur snacket har gått mellan oss kan jag säga att det inför nästa säsong ser väldigt lovande ut och jag är säker på att det kommer att bjuda på massor av glädje!

För att summera förväntningarna: glädje, att lära av varandra och ännu mera glädje :-)



Coupat-Tranchand-Basset, VM-bronsmedaljörer i stafett 2015. Två av tre nu i Linné. (Foto: WorldofO.com)



Som trettioåring förbättrar du dig fortfarande på internationell nivå. VM-brons i stafett förra året, och din bästa individuella världscupplacering, 14:e, tog du på långdistansen i Schweiz i oktober. Vad är receptet?

Jag tror att jag till sist har hittat en bra balans mellan träning, jobb och övrigt i livet. Jag strävar efter att träna effektivt och med kvalitet eftersom jag inte har obegränsat med tid för min träning. Varje pass jag genomför ska göra mig bättre. Det finns inte utrymme för att göra något halvdant.

Kanske är jag också mer noggrann med mat, sömn och vila. Och sist men inte minst har jag en fantastisk flickvän som stöttar mig.

Innan du bytte till Linné var du en del av Halden SK:s framgångssaga. År 2012 sprang du Långa natten i det segrande laget. Berätta om dina minnen från det loppet!

Jag har varit i Halden SK de senaste sju åren, och haft några riktigt fina ögonblick som löpare. Tiomila 2012 är ett av dem. Jag fick gå ut en minut efter en klunga som drogs av Olle Boström. Jag minns att det sista vår coach Tore Sandvik skrek var att jag skulle gå ut på max för att gå ikapp den klungan, och det gjorde jag.

Lyckligtvis bommade klungan lite på första eller andra kontrollen, och när jag kom ut på en äng efter några minuter kunde jag se lamporna framför. Vilken lättnad! Jag förstod att målet var nått och att jag inte behövde göra annat än att stanna i klungan med ett leende på läpparna (OK, kanske inte den sista kvarten när jag började bli sliten).


Vad är dina huvudmål utvecklingsmässigt respektive resultatmässigt för säsongen 2017?

Huvudmålet är VM i Estland i juli. Jag hoppas springa åtminstone två distanser. Min bästa placering hittills är 18:e, och det ska förbättras. Topp 15 skulle vara fint. Och varför inte stafett?

Sedan kommer givetvis Tiomila att vara vårens höjdpunkt. Jag ser verkligen fram emot att få springa med mina nya lagkompisar och jag tror att vi kommer att kunna nå ett mycket bra resultat.

När det gäller min utveckling så innebär ett klubbyte att man får chansen att upptäcka nya sätt att träna och tävla. Jag är övertygad om att det kommer att hjälpa mig att fortsätta utvecklas. OK Linné har många duktiga löpare och jag tror verkligen att vi kan bygga något stort tillsammans som kommer att lyfta oss alla.



Rött, blått och vitt både i landslaget och i klubben. (Foto: WorldofO.com)



Ibland kan det vara svårt att tro att det finns annat i livet än orientering. Om du tar en vecka helt ledigt efter en lång säsong, vad gör du då?

Jag hade ett sådant break i slutet av oktober, när jag stukade foten. Så jag kan beskriva ganska exakt vad jag gjorde – mycket matlagning, biobesök och tid att umgås med min familj och min flickvän. Jag jobbade för min franska klubb där jag har en del uppdrag, och passade också på att planera nästa säsong. Men jag saknade att vara utomhus och träna.


Hur mycket kommer du att vara i Uppsala och Sverige nästa år?

Jag hoppas kunna besöka Uppsala åtminstone några gånger under nästa år. Jag skulle verkligen vilja komma oftare, men säsongen är fullspäckad och så behöver jag ju jobba också.


Vi hälsar Vincent varmt välkommen till klubben!

Vincent Coupat - atletprofil hos WorldofO.com

Länka till den här artikeln med
https://www.oklinne.nu/?page=news&id=4563

Artikeln har visats 2324 gånger

15 april (Av Helena Grennberg)
Underhåll KG: inget varmvatten 22 april
Husets värmeväxlare från 1999 ska bytas!
Läs mer...
15 april (Av Helene Nilsson)
Uppsala Möte
Vi hoppas kunna bjuda på en fin tävling i Vattholma på söndag. Här kan du läsa funktionärs-PM
Läs mer...
10 april (Av Albin Ridefelt)
Träningsdag Nynäshamn 1/5
Vi åker till Nynäs och kör en sista träningsdag inför 10MILA.
Läs mer...
10 april (Av Peter Eklöv)
Nybörjarkurs i orientering för vuxna
Kursen startar 20 augusti. Håll utkik efter anmälan och mer information under våren/sommaren.
Läs mer...
24 mars (Av Lena Nilsson)
Veckans nattbana 2023/2024
Veckans nattbana fortsätter!
Läs mer...
23 mars (Av Simon Eklöv)
Kan du tänka dig vara banläggare/tävlingsledare?
Arrangemangssektionen (ASEK) tillsätter varje år tävlingsledare och banläggare till våra nationella tävlingar
Läs mer...
10 mars (Av Mattias Nilsson)
Uppsala Möte 21 april funktionärsanmälan
Uppsala Möte 21 april
Läs mer...

Mer aktuell information

mar –Dags för registerkontroll 2024

Sök information...

OK Linné i sociala medier



OK Linné Copyright © 2024 OK Linné — www.oklinne.nu
Tallbacksvägen 68, 756 45 Uppsala
Skriv ut