OK Linné Elit Ungdom Bredd Veteran
8 januari 2017 (Av Mats Troeng)
Språkgeniet som är bäst när det gäller
Nöjd på mållinjen – Lucas Basset under VM i Strömstad.
Nöjd på mållinjen – Lucas Basset under VM i Strömstad. (Foto: WorldofO.com)

Han lärde sig att prata i det närmaste perfekt svenska under nio månader i Norrköping. Under de senaste åren har han blommat ut till att bli en av världens bästa orienterare. På sina åtta senaste VM-starter har han som sämst varit nia. Det råder ingen tvekan om att Lucas Basset behärskar konsten att vara som bäst när det gäller som mest.
Berätta lite om dig själv och din bakgrund.

Jag är 25 år gammal, bor i Lyon i Frankrike där jag studerar till civilingenjör i byggteknik och stadsplanering. Jag började orientera när jag var åtta år gammal, och har inte gjort mycket annat sedan dess :) Hela familjen springer orientering och mina tre syskon är med i franska landslaget.

Jag tränar i Lyon med träningsgruppen som heter Pole France tillsammans med nästan alla de bästa juniorerna och unga seniorerna i Frankrike.

Varför byter du till OK Linné? Vad har du för förväntningar på klubben?

Efter tio underbara år i OK Denseln så kände jag att jag behövde förändringar för att utvecklas vidare som orienterare, och ny motivation också.

Jag har under många år tävlat mot medlemmar i OK Linné, bland annat Albin som är lika gammal som mig, och ni verkade ha det roligt tillsammans och i klubben. Att få träna och tävla med folk som jag vet är trevliga var första anledningen till att jag var intresserad av Linné. Jag gillar klubbens filosofi och verksamheten och sedan finns det ett stort gäng duktiga orienterare också. Jag tror att laget blir farligt på de stora stafetterna nästa år, och det ser jag mycket fram emot. Att få köra några svåra pass i Lunsen känns också spännande!

Under 2015 fick du ditt genombrott på internationell seniornivå, med bland annat silver på medeldistans-VM. Varför kom genombrottet just under 2015?

Det är något jag har funderat mycket över, men jag har inte svaret. Jag tror att jag var mycket seriösare i mina förberedelser fram till tävlingen, med mat och sömn. Jag var kanske inte piggare än någonsin under VM veckan, men allt gick bra, fysiskt, tekniskt, mentalt. Jag var lite rädd att det var bara tur, men efter VM i Strömstad så vet jag att det inte är så.

Bra förberedelser, inga skador, mycket glädje att få träna och tävla i de skotska skogarna, och erfarenheten från många år med internationella mästerskap... Där har vi några anledningar till att det gick så bra då!



Lucas fick sitt stora internationella genombrott under VM i Skottland 2015. Här under sprintfinalen, där det han slutade på plats 23. Efter det loppet har det blivit åtta raka topp-tio-platser på VM. (Foto: WorldofO.com)



Det franska herrlaget har varit starkt under många år, med Thierry Gueorgiou som frontfigur och flera riktigt duktiga orienterare bakom: Damien Renard, François Gonon, Philippe Adamski, Frederic Tranchand. Och så du. Vad är förklaringen till det? Tror du filosofin och kulturen i det franska laget är annorlunda jämfört med hur vi gör i Sverige?

Svår fråga... Hemma i Frankrike har vi några av de tekniskt svåraste terrängerna i världen. Och dessutom har vi allt från berg till kustterräng, skog, öppet, kontinentalt, (nästan) skandinavisk terräng. I Sverige finns det grymma kartor överallt, man behöver inte åka långt för att få bra kvalité på träningen. Men det är inte lika varierat som i Frankrike, vilket gör att vi kanske har en liten fördel när det gäller att anpassa sig till olika terrängtyper.

Men annars vet jag inte. Jag tror vi tränar mycket teknik, men jag vet inte riktigt varför det har gått så bra för franska landslaget. Vi har tur att vi haft Thierry, François och Damien som har dragit oss uppåt i många år.

Vilket är ditt bästa orienteringsminne?

Mina VM-medaljer från 2015 och JVM-guldet från 2011 måste jag nämna här, annars ljuger jag.

Men jag tror att sjätteplatsen på Tiomila med OK Denseln i 2011 är det bästa jag upplevt med andra orienterare. Bästa placeringen för klubben var 15:e innan, och det kändes nästan absurt att vi var före vissa lag i mål, men vi hade tränat mycket för det!

Ett minne jag kommer ihåg nu är Bohemian 5 days i Tjeckien 2009. Tuffa etapper med mycket rolig fest mitt i mellan kunde bara sluta med att jag kom i mål hand i hand med en kompis som kommer bli en ny klubbkompis inom kort.. ;)

Det finns andra saker än orientering i livet, även om det är svårt att förstå. Om du skulle ta en vecka helt ledigt från träning efter säsongen är slut, vad gör du då?

Beror på vilken budget jag har! Om jag bara får använda prispengarna jag har vunnit i min orienteringskarriär då räcker det inte ens för ett frimärke (0 SEK). Om jag har obegränsade medel så blir det nog en vecka på en ö med massa kompisar från alla mina kompiskretsar. Mycket skoj och fester. Precis tillräckligt mycket så att jag blir sugen på att träna hårt när jag kommer tillbaka ;)

Hur mycket kommer du att vara i Uppsala och Sverige under 2017?

Jag har redan varit några dagar i Uppsala innan jul för att känna på stämningen även när det är kallt och mörkt! Sedan blir det nog tiomilaläger i Göteborg, Tiomila och Jukola. Eftersom Tiomila är i Göteborg så blir det inte många resor till Uppsala under våren, men vi får se vad det blir i sommar eller höst. Och jag kommer nog till 25-manna, så att man blir tvungen på att ställa upp med 7 lag ;)



Tröjan sitter som den ska under besök i klassisk Blodan-lägenhet i december.



Du pratar mycket bra svenska. Hur lärde du dig det?

Jag bodde i Norrköping från september 2010 till juni 2011. Jag förbjöd mig själv att prata engelska efter två veckor på plats. I början så kunde jag inte ha några avancerade samtal alls, men som tur så bodde jag ihop med en kompis som kunde prata ensam i timmar. Det var en perfekt kombo och det tog inte lång tid innan jag kunde göra mig förstådd i alla fall!

Men jag hoppas alla vågar rätta mig när det behövs, jag blir inte arg :)

Vi hälsar Lucas varmt välkommen till klubben

Lucas Basset - atletprofil hos WorldofO.com

Länka till den här artikeln med
https://www.oklinne.nu/?page=news&id=4570

Artikeln har visats 3111 gånger

24 mars (Av Lena Nilsson)
Veckans nattbana 2023/2024
Veckans nattbana fortsätter!
Läs mer...
23 mars (Av Simon Eklöv)
Kan du tänka dig vara banläggare/tävlingsledare?
Arrangemangssektionen (ASEK) tillsätter varje år tävlingsledare och banläggare till våra nationella tävlingar
Läs mer...
14 mars (Av Åsa Hedin)
Inbjudan SOL-lägret
Nu är anmälan till SOL-lägret och Team extreme v 25 och SOL-camp friluftsliv v 33 öppen.
Läs mer...
10 mars (Av Mattias Nilsson)
Uppsala Möte 21 april funktionärsanmälan
Uppsala Möte 21 april
Läs mer...
3 mars (Av Stina Åberg)
Nybörjarkurser i orientering för ungdomar
Varje vår arrangerar vi nybörjarkurserna Skogslek och Skogsrally.
Läs mer...
2 mars (Av Helena Grennberg)
Dags för registerkontroll 2024
En trygg idrott är en idrott fri från mobbning, trakasserier, hot, våld och övergrepp. En idrott...
Läs mer...
9 februari (Av Åsa Hedin)
UPPDATERAD: Tävlingshelg i Skåne under påsken
Uppdaterad med rese- och boende-PM Swedish league och stafettligan.
Läs mer...

Sök information...

OK Linné i sociala medier



OK Linné Copyright © 2024 OK Linné — www.oklinne.nu
Tallbacksvägen 68, 756 45 Uppsala
Skriv ut