3 juni 2017 (Av Tuve Möller)
Oskar Sjöberg femma på sprint-SM
Oskar Sjöberg spurtar från sista kontrollen vid Örebro slott.
Oskar Sjöberg spurtar från sista kontrollen vid Örebro slott. (Foto: Erik Melin)

När sprint-SM avgjordes under lördagen visade Oskar Sjöberg framfötterna och sprang in sig på en femte plats, 36 sekunder efter segraren Jonas Leandersson från Södertälje-Nykvarn. Det var en svårorienterad bana i Örebros centrala delar med mål vid stadens välkända stenslott.
Efter gårdagens kval var det under lördagseftermiddagen dags för final i sprintorientering i centrala Örebro. Målet var vackert beläget i en park omgivet av Örebros stenslott från 1300-talet och Svartån. Det var omvänd startordning från gårdagens kval, det vill säga Gustav Bergman och Jonas Leandersson som vann sina respektive heat startade sist och näst sist.

Banan var för att vara en svensk sprint mycket svår och långa runt vägval krävdes för att ta sig mellan kontrollerna eftersom flera staket som var otillåtna att passeras var utplacerade. De tekniskt svåra banorna var något som banläggaren, och till lika fjolårets VM-sjua på distansen, Martin Regborn fick mycket beröm för. Många tyckte det var svårt att hålla den farten de hade trott skulle vara möjligt på förhand, en av dem var damsegraren Tove Alexandersson som säger såhär om sitt lopp:

- Inte bra alls det var bland de sämsta sprintlopp jag gjort. Jag la bort jättemycket tid i början och sen blev jag trött tidigt för det var väldigt ryckigt och stumt i början. Jag läste fel på definitionen till både tvåan och trean och sprang på helt fel sida om grejerna och sen var det ganska tufft att liksom jaga ikapp när jag hade en så dålig känsla, men jag försökte att bita i och tugga på.

Bita i var något som Borlänges fenomenala orienterare lyckades bra med och tog ikapp de tre sekunder hon var efter Järlas Karolin Olsson vid den första radiokontrollen, drygade sedan ut ledningen och var 12 sekunder före i mål. Bästa Linnédam blev Johanna Öberg på en 18 plats.

I herrklassen gjorde Oskar Sjöberg åter igen ett fint lopp och slutade på en femte plats, 36 sekunder efter segraren Jonas Leandersson som var nöjd med att vinna sitt första SM-guld efter att ha vunnit såväl EM som VM. Rassmus Andersson slutade 14 och Olle Nilsson slutade på en mycket fin åttondeplats i juniorklassen.

Imorgon avgörs sprintstafetten på SM, även den i centrala Örebro. Liksom idag livesänds tävlingarna på live.orientering.se. Sprintstafetten är en mixstafett med fyra löpare och sträckorna springs i ordningen dam-herre-herre-dam. OK Linné lag 1 är ett av favoritlagen och ser ut som följer:

Sträcka 1: Rebecka Olsson
Sträcka 2: Rassmus Andersson
Sträcka 3: Oskar Sjöberg
Sträcka 4: Johanna Öberg

TV-sändning för sprintstafetten. Starten går söndag 10.00, varje sträcka tar ca 10 minuter.

23 mars (Av Simon Eklöv)
Kan du tänka dig vara banläggare/tävlingsledare?
Arrangemangssektionen (ASEK) tillsätter varje år tävlingsledare och banläggare till våra nationella tävlingar