OK Linné Elit Ungdom Bredd Veteran
18 juni 2017 (Av Tuve Möller)
Elfteplats på Jukola - och svensk seger
Albin Ridefelt för in Linnés förstalag på en elfteplats.
Albin Ridefelt för in Linnés förstalag på en elfteplats. (Foto: Tuve Möller)

När kyrkklockorna ringde i det lilla samhället Eno utanför Joensuu i Finland kockan 23.00 på lördagskvällen smattrade 1600 par orienteringsskor mot asfalten på väg 512. Starten för årets Jukolakavel hade gått. Snabbast iväg var Linnés förstasträckslöpare Jakob Andersson.
Tyvärr var Jakobs form inte vad han hoppats på och han tappade på täten lite gran hela tiden och vid 10 kilometer låg han 3.57 efter täten. De sista två kilometerna ficka han kramp och svårt att springa, vilket gjorde att han tappade ännu mer tid och kom i mål 7.33 efter spanjoren Antonio Martinez Perez som vann sträckan.

- Jag fick superkramp i båda vaderna, så mycket kramp har jag aldrig haft förut, jag kunde knappt röra på vaderna den sista biten och fick gå eller springa på hälarna. Tekniskt var loppet bra så det känns synd att jag inte lyckades hänga med fysiskt.

Bäst av Linnés tre förstasträckslöpare var Henrik Lövås som var 3.50 efter täten när han växlade.

Jukola är en stafett som startar klockan 23.00 lokal tid och i vanliga fall löps de fyra första sträckorna i mörker. I år gick tävlingen i Joensuu som ligger relativt långt norr ut (i höjd med Kramfors norr om Sundsvall) vilket gjorde att det aldrig blev riktigt nattsvart. Andrasträckan, även kallad långa natten, sprangs av Miloš Nykodým som sprang mycket bra på 10mila. Men inte heller han hade sin bästa dag idag och tappade så att laget låg 20 minuter efter ledande IFK Göteborg. Göteborg hade vid växel ut från den andra sträckan skaffat sig en ledning på över fyra minuter.

Rassmus Andersson på den tredje sträckan sprang riktigt bra och tog in över två minuter och hela 42 placeringar! Även Mats och Jan Troeng tog in placeringar på sträcka fyra och fem, men inte fullt så många, sex placeringar var, vilket innebar att laget låg på plats 19 när Oskar Sjöberg på den sjätte sträckan tog vid. Han fortsatte ta in placeringar och skickade ut Albin Ridefelt på 16:e plats.

Albin följde mönstret och fortsatte ta laget högre upp i resultatlistan och fick vittring på en placering bland de tio bästa, något som för oss i publiken varit en utopi stora delar av stafetten. Albin gjorde som många gånger förut en mycket bra sistasträcka och säger såhär om sitt lopp:

- Loppet gick bra för mig, mitt största problem var att jag fick en pinne i näsan så jag började blöda näsblod. När jag kom till sjukvården var det fem finska militärer som jobbade där och som blev lite stressade när de fick något att göra, det verkar ha varit ganska sysslolösa.

IFK Göteborg vann stafetten och stod för en oerhört imponerande insats genom att springa solo hela tävlingen från sträcka två med undantag förutom några få minuter då Kooves Daniel Hubmann var förbi. Det var den första svenska segern på 25 år, sedan 1992. Med tanke på deras liknande prestation på 10-mila i våras, då de också sprang solo länge och vann, kan de tyckas välförtjänta av Jerringpriset när idrottsåret summeras i januari.


Segrarna IFK Göteborg jublar metrarna innan mål. (Foto: Tuve Möller)




I Finland är intresset enormt för tävlingen och arrangören fick i år sätta ett tak för antal journalister och fotografer som bevakar tävlingen, 100 stycken, och över 40 000 personer beräknas ha varit på arenan någon gång under helgen.

Johanna Öberg som hade sett fram emot att få se massa glada amatörer i gummistövlar på sitt första Jukola blev besviken eftersom det inte regnade någonting under helgen och stövlar därmed inte behövdes på skolgården i Eno. Vi andra var ganska nöjda med att det inte blev någon repris på fjolårets rekordregniga Jukola då vi fick se David Lingfors göra sälen efter målgång. 25 grader och sol kändes ganska skönt.
Resultat och TV-sändningen i efterhand, via jukola.com





Linnélaget, från vänster, sistasträckans Albin Ridefelt, sjättesträckans Oskar Sjöberg, femtesträckans Jan Troeng, Mats Troeng, Rassmus Andersson, Miloš Nykodým och förstasträckslöparen Jakob Andersson. (Foto: Tuve Möller)


Länka till den här artikeln med
https://www.oklinne.nu/?page=news&id=4697

Artikeln har visats 2822 gånger

19 april (Av Ola Hedberg)
Sponsorhuset
Elförbrukning
Läs mer...
15 april (Av Helena Grennberg)
Underhåll KG: inget varmvatten 22 april
Husets värmeväxlare från 1999 ska bytas!
Läs mer...
15 april (Av Helene Nilsson)
Uppsala Möte
Vi hoppas kunna bjuda på en fin tävling i Vattholma på söndag. Här kan du läsa funktionärs-PM
Läs mer...
10 april (Av Albin Ridefelt)
Träningsdag Nynäshamn 1/5
Vi åker till Nynäs och kör en sista träningsdag inför 10MILA.
Läs mer...
10 april (Av Peter Eklöv)
Nybörjarkurs i orientering för vuxna
Kursen startar 20 augusti. Håll utkik efter anmälan och mer information under våren/sommaren.
Läs mer...
24 mars (Av Lena Nilsson)
Veckans nattbana 2023/2024
Veckans nattbana fortsätter!
Läs mer...
23 mars (Av Simon Eklöv)
Kan du tänka dig vara banläggare/tävlingsledare?
Arrangemangssektionen (ASEK) tillsätter varje år tävlingsledare och banläggare till våra nationella tävlingar
Läs mer...

Mer aktuell information

10 mar –Uppsala Möte 21 april funktionärsanmälan
mar –Dags för registerkontroll 2024

Sök information...

OK Linné i sociala medier



OK Linné Copyright © 2024 OK Linné — www.oklinne.nu
Tallbacksvägen 68, 756 45 Uppsala
Skriv ut