OK Linné Elit Ungdom Bredd Veteran
8 mars 2019 (Av Hedwig Haas)
Från Ronaldos ö via POM hem till tö
Herr- och damlag i Estafeta Camara de Lobos.
Herr- och damlag i Estafeta Camara de Lobos. (Foto: Johan Lidberg)

LIKE 2019 (Linné International Klimbing Expedition) var akronymen för vinterns utlandsläger med såväl höjdmeter, branta klippor som sanddynor och buskage. Vad tränar man under knappt två veckor på Madeira? Hur spenderar man på bästa sätt en vecka i Portugals kustterräng? Häng med på en kort summering av årets utlandsläger!
En mild februarimorgon lättade ett gäng förväntansfulla orienterare ankar i Uppsala med slutdestinationen Funchal på Madeira. Förkunskaperna bestod i vetskapen av att landningsbanan är en av världens kortaste, att kuperingen är mer stark än måttlig och att ön har en rik flora att bekanta sig med. Viktigast av allt verkar dock vara att Madeira är Ronaldos ö – med ett flertal pampiga statyer och CR7-märkningar överallt.



Gruppbild vid Ronaldostatyn i Funchal med vår egen Ronaldo (Rassmus). (Foto: Kristin Olovsson)



De 12 dagarna på Madeira bestod i grova drag av mycket träning, mycket mat och mycket sömn. 7.30 stack några tappra löpare vanligen ut på morgonjogg, medan andra slevade i sig en välbehövlig frukost. Sedan var det fri lek fram till kl.9 då dagens första löppass skulle avverkas. Vissa dagar utgjordes det av löpning längs en Levada (bevattningskanal byggd på 1500-talet) vilket blev en platt angelägenhet, några gånger genomfördes toppturer med trappor, turister och mäktig utsikt. Det sprangs OL-intervaller i brutal kupering och stadssprint i pittoreska byar. Generellt åt vi matlåda som matlaget kvällen innan hade styrt ihop till middag, för att kunna spara energi till pass två under dagen. Johannes Ridefelt och Johan Ek-Larsson underhöll oss med två microsprintar runt boendet, se karta nedan. Rassmus Andersson cyklade fler höjdmeter än han gjort under ett helt år i Uppsala och avsaknaden av lägre växlar på cyklarna än de lägsta var stor när vägarnas lutning aldrig planade ut. Lugna pass varvades med intervaller, backar och tävlingar. Både herrlag 1 och damlaget lyckades knipa en tredjeplats på Estafeta Camara de Lobos beståendes av 5 sträckor med 1.8 km löpning längs kusten. Efter regn kommer solsken, så det inledande regnet på lägret avslutades med solsken innan vi begav oss vidare mot Lissabon, Portugal och de stundande orienteringstävlingarna på POM, dit även ett stort gäng barmarkshungriga orienterare skulle ansluta.



Microsprintkarta över tomten vid boendet med snabba tider och kluriga microvägval. (Foto: Johan Ek-Larsson)



I Portugal byttes den svarta sanden på Madeira ut mot traditionellt gul sand och kuperingen gick från brutal till racer-snabb och platt. Det största skillnaden märktes dock ute på vägarna eftersom man i princip enbart körde i tvåans växel på Madeira. Väl framme i Portugal genomfördes några träningar bland sanddynorna med partier med delvis begränsad sikt och framkomlighet, innan POM (Portugal O Meeting) nalkades med ett par tusen deltagare och 4 spännande tävlingsdagar. Först genomfördes tre medeldistanser på två olika arenor som sedan avslutades med en jaktstart av långdistanskaraktär. Alla tävlingar bjöd på utmaningar och många fina prestationer av deltagarna, såväl flertal etappsegrar, en totalseger men även andra imponerande orienteringsprestationer dagligen. Chansen fanns även att smygstarta med sprintstafett redan på fredagen, där ett av Linnés lag knep en pallplats och lördag eftermiddag bjöds även på en nattsprint med pannlampa i Figueira da Foz. Två väldigt roliga och fartfyllda tävlingar!



Utsikt över Atlanten under ett träningspass. (Foto: Hedwig Haas)



Under hela veckan i Portugal bodde vi fyra och fyra i Bungalows precis bredvid vattnet i Mira, ungefär två timmars bilfärd norr om Lissabon. Vi hann fira födelsedagar, äta på restaurang gemensamt, några passande på att bättra på frisyren till en billig peng, äta vasaloppsfrukost, upptäcka en cross-löpningsbana i närheten, begrunda de kraftfulla vågorna längs havskanten och ha fantastiskt kul ihop! Alla lägerdeltagare var fantastiskt bra på att sprida glädje, peppa varandra och bidra till en go gemenskap tillsammans. LIKE 2019 kunde inte ha blivit bättre!



Kartklipp från W21E-banan på POM etapp 1. (Foto: Hedwig Haas)



Länka till den här artikeln med
https://www.oklinne.nu/?page=news&id=5085

Artikeln har visats 2076 gånger

15 april (Av Helena Grennberg)
Underhåll KG: inget varmvatten 22 april
Husets värmeväxlare från 1999 ska bytas!
Läs mer...
15 april (Av Helene Nilsson)
Uppsala Möte
Vi hoppas kunna bjuda på en fin tävling i Vattholma på söndag. Här kan du läsa funktionärs-PM
Läs mer...
10 april (Av Albin Ridefelt)
Träningsdag Nynäshamn 1/5
Vi åker till Nynäs och kör en sista träningsdag inför 10MILA.
Läs mer...
10 april (Av Peter Eklöv)
Nybörjarkurs i orientering för vuxna
Kursen startar 20 augusti. Håll utkik efter anmälan och mer information under våren/sommaren.
Läs mer...
24 mars (Av Lena Nilsson)
Veckans nattbana 2023/2024
Veckans nattbana fortsätter!
Läs mer...
23 mars (Av Simon Eklöv)
Kan du tänka dig vara banläggare/tävlingsledare?
Arrangemangssektionen (ASEK) tillsätter varje år tävlingsledare och banläggare till våra nationella tävlingar
Läs mer...
10 mars (Av Mattias Nilsson)
Uppsala Möte 21 april funktionärsanmälan
Uppsala Möte 21 april
Läs mer...

Mer aktuell information

mar –Dags för registerkontroll 2024

Sök information...

OK Linné i sociala medier



OK Linné Copyright © 2024 OK Linné — www.oklinne.nu
Tallbacksvägen 68, 756 45 Uppsala
Skriv ut