OK Linné Elit Ungdom Bredd Veteran
14 juni (Av Tuve Möller)
Dags för Jukola - Finlands idrottsklassiker
Jukolastart.
Jukolastart. (Foto: jukola.com)

Med ett mycket starkt lag på startlinjen är OK Linné en av huvudfavoriterna till en av idrottsvärldens allra mest klassiska drabbningar – den finska jättestafetten Jukola. 15-16 juni samlas världens främsta orienterare och ytterligare drygt 21 000 löpare för att springa stafett över sju sträckor i Kangasala utanför Tammerfors, påhejade av de över 40 000 som besöker Jukola varje år. Här finns TV-tider, Linnes lag med mera.
Efter att herrlaget har radat upp topplaceringar på 10-mila de senaste tre åren har de riktiga topplaceringarna inte kommit på Jukola. Men efter en stark vinter kan laget nu vara bättre än någonsin.
Damerna har inte haft samma jätteframgångar under våren som herrarna med t ex en 24 plats på 10-mila. De mönstrar trotts allt ett starkt lag med bland annat Johanna Öberg som var reserv till världscupen i här i Finland föregående helg.

Terräng

Årets Jukola avgörs i Kangasala utanför Tammerfors i södra Finland. Terrängen är typisk finsk med bland tall, björk och granskog, med fina områden med mycket berg i dagen uppe på höjderna och bitivs bökigare och stenigare partier där emellan.

Följ tävlingarna LIVE

Tävlingar TV-sänds live med en extraordinär tv-produktion, innehållande bland annat 20 TV-kameror och drönare. I Finland sänds tävlingarna på YLE TV 1 och TV 2 med en totalt 21 timmar lång sändning. Den sändningen har såväl svensk som finsk kommentator, två ljudspår på samma kanal ska finnas, den sändningen går inte att se i Sverige om man inte har ett utökat kanalpaket. T ex har det tidigare gått att se på TV med Comhem, på programplats 175, dock kan kontakt med operatören krävas, så de lägger till kanalen åt en. I Sverige kan man köpa en sändning med engelsk kommentator Sändningen kostar 18 € för hela tävlingsdygnet och finns HÄR.

Venlakaveln/damkaveln startar klockan 13.00 (14.00 finsk tid) svensk tid och segraren beräknas gå i mål klockan 16.

Jukolakaveln/herrkavlen startar klockan 22.00 svensk tid (23.00 finsk tid) och segraren beräknas gå i mål klockan 5.46 svensk tid.

Tävlingarna går även att följa via liveresultat som hittas via online.jukola.com.

OK Linnés Förstalag, samtliga åtta laguppställningar finns på stafettsidan.
Damer
Sträcka Längd Löpare
1 6 000 m Johanna Trummer
2 5 700 m Hedwig Haas
3 7 300 m Hilda Forsgren
4 7 900 m Johanna Öberg

Herrlaget finns på stafettsidan.

Användbara länkar

World of O - All You Kneed to Know
Webb-TV
Arrangörens hemsida, jukola.com.

Jukola-helgen är troligen den tävling flest orienteringsklubbar satsar hårdast mot, särskilt de finska, och det finns åtminstone 10 klubbar som har en reell chans att vinna Jukolakaveln och minst lika många som kan vinna Venla. Här listas sex heta kandidater.

Venla-kaveln/damer

MS Parma, Finland
Fredrikstad, Norge
IFK Göteborg, Sverige
SK Pohjantähti, Finland
Halden SK, Norge
Stora Tuna OK, Sverige


Jukola-kaveln/herrar

Koovee, Finland
IFK Göteborg, Sverige
OK Linné, Sverige
Halden SK, Norge
Tampereen Pyrintö, FinlandOm Jukola

Jukola är att likna vid Sveriges Vasalopp. Det är enormt idrottsarrangemang som de flesta i Finland har hör talats om och som är en av de stora TV händelserna varje år. Tävlingen är en stafett som för damerna består av fyra sträckor, springs på eftermiddagen och kallas Venla-kaveln. Herrlagen består av sju löpare, starten går klockan 23 på lördagkvällen (finsk tid), målgång för segraren beräknas klockan sex trettio lördag morgon och herrtävlingen kallas för Jukola-kaveln. Jukola är ofta samlingsnamnet för både Venla- och Jukola-kaveln.

Till skillnad från svenska, stafetter där det till största del är orienteringsklubbar som har lag, är en stor del av lagen företagslag eller kompisgäng som springer. I Finland har evenemanget kultstatus, något alla ska delta i någon gång, eller åtminstone vara på plats och uppleva stämningen. Därför är det många nybörjare och glada amatörer med, som deltar i företagslag eller kompisgäng. Det är inte ovanligt att löpare ger sig iväg med gummistövlar, fika och ibland även taxipengar för att vara säkra på att komma hem.

Historia

Jukola-kaveln har sitt ursprung i Finlands nationalepos "Sju bröder" som handlar om de sju bröderna på gården Jukola och deras gemensamma strävan efter den sköna Venla. Till en början var Jukolabudkavlen, precis som 10-mila, en stafett med start och mål på olika ställen. Deltagarna förde ett budskap från punkt A till punkt B med växel på fem ställen emellan. I kavelns begynnelse fick deltagarna själva rita in banan på kartan på de sista sträckorna, dessutom var kartskalan betydligt mindre än idag, skala 1:40 000 jämfört med dagens 1:10 000, som det varit sedan år 1997.

1951 arrangerades en damtävling för första gången, det var då en individuell masstartstävling (eller samstart som det heter på finlandsvenska). 1978 fick damerna en egen stafett, då med tre sträckor, något som senare utökats till fyra sträckor.

Fem korta om Jukola
• Finlands största idrottsevenemang för vuxna
• Tävlingens hemsida finns på åtta språk; finska, engelska, svenska, ryska, franska, tyska, italienska och estniska.
• År 2016 sågs herrarnas tv-sändning av i snitt 260 000 personer. Hade lika stor andel av befolkningen tittat i Sverige skulle det motsvara att 500 000 svenskar hade suttit uppe hela natten för att se på tävlingen.
• 2019 är första året över lag med totalt över 20 000 löpare är anmälda.

Länka till den här artikeln med
http://www.oklinne.nu?page=news&id=5146

Artikeln har visats 702 gånger

23 januari (Av Märit G Karlström)
Årsmöte 24 februari
Kom och var med på årsmöte! Vi behöver dig och din röst!
Läs mer...
20 januari (Av Samantha Saeger)
Tisdagsvärdar våren 2020
Här finns listan över vårens tisdagsvärdar och instruktioner för värdarna.
Läs mer...
17 januari (Av Mats Troeng)
Intresseanmäl till Venla och Jukola
Dags att intresseanmäla deltagande i Venla- och Jukolakavlarna. I år i Rovaniemi, längre norrut än på länge.
Läs mer...
5 januari (Av Lena Nilsson)
Månadens nattbana
Månadens nattbana för januari 2020
Läs mer...
18 december (Av Kristin Olovsson)
Prioträningsdag #2
En heldag med OK Linné 25 januari
Läs mer...
6 december (Av Helena Grennberg)
Jubileum! Alla är hjärtligt välkomna
Klubben bildades 24 januari 1995. Under 2020 firar vi 25 år och håller födelsedagskalas lördagen den 25 januari.
Läs mer...

Sök information...

OK Linné i sociala medierOK Linné Copyright © 2020 OK Linné — www.oklinne.nu
Tallbacksvägen 68, 756 45 Uppsala
Skriv ut