OK Linné Elit Ungdom Bredd Veteran
12 augusti (Av Tuve Möller)
Dags för VM - allt du behöver veta

(Foto: Tuve Möller)

I år gör det nya VM-programmet entré i orienteringsvärlden och på premiärupplagan återfinns så mycket som 8 (!) Linnélöpare, en TV-kommentator och en reserv som representerar OK Linné. Här hittar du TV-tiderna för de tre finaldagarna, löparna som springer och mycket annat.
För första gången på över 20 år ska ett rent skogs VM avgöras. På programmet står medeldistanskval, långdistans, medeldistansfinal och stafett. Senast programmet såg ut så var 1999 i brittiska Inverness. Då hette medeldistansen kortdistans och det som idag kallas sprint var knappt ens uppfunnet. Nu har VM delats och består var annat år av ovan nämnda distanser, och var annat år av sprint, knock-out sprint och sprintstafett, ett mer urbant format.

Programmet och TV-tiderna för årets VM finns att läsa nedan och SVTs expertkommentator, till lika Linnélöparen Mats Troeng säger så här inför årets VM:
Hur har du förberett dig inför årets VM?
- Är i Norge, på väg hem efter att ha avverkat provlöpning av samtliga distanser under dagen. Lite sliten. Förberedelser är väl just det + kolla upp löpare och surfa runt på nätet efter info.

Vilket är ditt mål med årets VM?
- Målet är väl att presentera orientering på ett begripligt och intressant sätt för den allmänsportintresserade TV-tittaren. Dvs inte orienteringsnörden i första hand.

Tisdag 13 augusti
Medeldistans, kval, ingen TV-sändning
Till final går totalt 60 löpare. 15 per kvalheat + 15 till.

Onsdag 14 augusti
13.00-18.00 SVT1: Långdistans damer och herrar
18.00-18.30 SVT2: Långdistans damer

Fredag 15 augusti
13.40-16.00 SVT1: Medeldistans, final, damer
16.00-18.00 SVT1: Medeldistans, final, herrar
18.00-18.30 SVT2: Medeldistans, final, herrar

Lördag 17 augusti
16.05-17.50 SVT1: Stafett damer
17.50-20.30 SVT2: Stafett damer och herrar


Linnélöpare som Springer VM:Lucas Basset, WC-tia i Norge (Foto: Peter Ridefelt)Lucas Basset, Frankrike.
Vad ser du mest fram emot med VM?
- Jag är väldigt taggad inför VM, har aldrig tränat så mycket i relevant terräng än i år och jag har en bra känsla med den. Ser fram emot bra och framförallt helt oanvänd terräng, och kluriga banor i orienteringens Mekka!
På världscupen i Finland i maj visade du väldigt bra form, hur har du förberett dig inför VM efter det?
- Formen har varit bra sedan i våras. Har inte gjort så mycket speciellt med förberedelserna. Har försökt vara jätte fokuserad på varje teknik träning vi kört i Norge, och vila ordentligt mentalt mellan lägren. Vi får se om formen håller, hoppas verkligen på det(Foto: Lovisa Larsson)Kate Morrison, Nya Zeeland
Vad har du för mål med VM?
- Jag springer medel kval och stafett den här veckan, så mitt mål är att känna mig nöjd med ett stabilt kval lopp då jag förhoppningsvis går vidare till finalen På stafetten springer jag andra sträckan efter Lizzie Ingham på första... så förhoppningsvis blir det ett bra läge att gå ut på! Ska försöka hålla mig lugn bara och hitta ett bra tempo!
Hur har du förberett dig för VM?
- Mina förberedelser har inte varit så specifika men jag har varit här i Sarpsborg och tränat lite när andra länder hade testtävlingarna. Så känner mig iaf lite mer bekväm med det här typen av terrängen även om det är tufft! De senaste veckorna har varit mest korta men snabba pass för att känna mig redo för VM! Nu är det bara lugna pass och vilodagar inför första tävlingen imorgon! Det kommer bli skitkul!Albin Ridefelt på Portugal O Meeting 2019. (Foto: Tuve Möller)Albin Ridefelt, Sverige.
Hur har du förberett dig inför årets VM?
- Har förberett mig med många läger här i Norge, så känner mig redo tror jag!
Vilket är ditt mål med årets VM?
- Målet med VM är ett riktigt bra lopp. Hoppas på att få min bästa VM-placering.Milos Nykodym, sträcka 9. (Foto: Peter Ridefelt)Miloš Nykodým: Tjeckien.Vincent Coupat, Frankrike, 15 på VM långdistans 2017. (Foto: Tuve Möller)Vincent Coupat, Frankrike.
Hur har du förberett dig inför årets VM?
- Min förberedelser har gått bra. Vi har haft bra träningsläger med det franska laget.
Vilket är ditt mål med årets VM?
- Formen är bra men det kommer att bli ett långt och tufft lopp. Målet är att vara nöjd med min insats efter loppet och jag skulle vara väldigt nöjd med topp 20.Cécil Foltzer 10-Mila 2019. (Foto: Johan Möller)Cecil Foltzer, Frankrike.
Vad har du för mål med VM?
Mitt mål med lång distansen på VM är att var exakt och effektiv i min orientering. Jag är i form så jag känner att jag inte behöver tänka så mycket på löpningen.
Hur har du förberett dig för VM?
- Jag har tränat mycket på orienterinstekniken här i Sarpsborg med franska laget. För för det fysiska har jag haft bra stöd från en vän som förberedde mina träningar.Nitsan Yasur på sistasträckan i lag 2. (Foto: Tuve Möller)Nitzan Yasur, Israel
Vad har du för mål med VM?
- Mitt mål är att sticka ut i skogen, kontrollera mitt lopp hela vägen in i mål och njuta av det! Förhoppningsvis gå till final på medeldistansen.
Hur har du förberett dig för VM?
- Jag är just återställd efter en knäskada så min form kunde ha varit bättre., men jag känner mig redo. Jag har haft ganska gott om tid att lära mig den norska terrängen de senaste 10 dagarna, så jag känner mig lugn med det.

Csaba Gösswein, Ungern.
Vad har du för mål med VM?
Första målet är väl att få springa final på medeldistansen. Men det vore ju helt fantastisk om jag skulle kunna förbättra min bästa placering, 35:e plats från VM i Ukraina 2007.
Hur har du förberett dig för VM?
- Förberedelsen har tyvärr inte varit så väldigt VM specifik eftersom jag bara fick hoppa in i laget som reserv några veckor sen. Men formen är bra, och jag får lita på minarutinerna!Ruairi Short, Irland, 59 på VM långdistans. (Foto: Tuve Möller)Ruairi Short, Irland.
Vad har du för mål med VM?
- Att gå vidare till medeldistansfinal och topp 50 i långdistans. I år har jag haft en jättebra inledning. Jag har tagit ett år utan att jobba, och då fått mycket mindre stress och fått träna mer. Under sommar har jag haft totalt 4 veckor träning i relevant terräng vilket betyder att jag är bekvämt med terrängen och kartritningen.
Hur har du förberett dig för VM?
För långdistans har det varit viktigt att springa långt i terräng så mycket som jag kunde men försöka hålla farten med intervaller på banan (varje lördag kl 8 i morgonen i Nya Zealand!) inför medeldistansen.

Johanna Öberg, Sverige, reserv.

Terrängen
VM avgörs i Östfold i sydöstra Norge vilket innebär hällmarker blandat med långa raviner. Inte helt olikt då VM gick i Sverige 2016, då 10 mil söder ut i Bohuslän.


World of O – All You Need To Know

woc2019.no - Arrangörens hemsida

IOFs livesida, GPS-tracking mm

IOF Eventor - med officella resultat, startlistor mm

Exempel på gammal karta

Bulletin 4 - delux variant av PM

SVT Sport bevakar och sänder mästerskapet


Utöver ovan nämnda linnélöpare springer flera före detta linnélöpare VM:

Henry McNultey, Australien
Emeily Kemp, Kanada.
Ursula Kadan, Österrike.
Cathrine Taylor, Storbritanien.
Matija Razum, Kroatien

Är något fel eller du har något annat intressant att tillägga, maila gärna tuve@moller1.se

Länka till den här artikeln med
http://www.oklinne.nu?page=news&id=5157

Artikeln har visats 1110 gånger

20 januari (Av Samantha Saeger)
Tisdagsvärdar våren 2020
Här finns listan över vårens tisdagsvärdar och instruktioner för värdarna.
Läs mer...
17 januari (Av Mats Troeng)
Intresseanmäl till Venla och Jukola
Dags att intresseanmäla deltagande i Venla- och Jukolakavlarna. I år i Rovaniemi, längre norrut än på länge.
Läs mer...
5 januari (Av Lena Nilsson)
Månadens nattbana
Månadens nattbana för januari 2020
Läs mer...
18 december (Av Kristin Olovsson)
Prioträningsdag #2
En heldag med OK Linné 25 januari
Läs mer...
6 december (Av Helena Grennberg)
Jubileum! Alla är hjärtligt välkomna
Klubben bildades 24 januari 1995. Under 2020 firar vi 25 år och håller födelsedagskalas lördagen den 25 januari.
Läs mer...

Sök information...

OK Linné i sociala medierOK Linné Copyright © 2020 OK Linné — www.oklinne.nu
Tallbacksvägen 68, 756 45 Uppsala
Skriv ut