OK Linné Elit Ungdom Bredd Veteran
20 januari 2003 (Av Mats Troeng)
Smidde har menyn klar
Tiomila är höjdpunkten på orienteringsåret för många. Hemsidans intervjuserie fortsätter med en centralgestalt när det gäller Linné och Tiomila. Det handlar om en man som år efter år gör ett jättejobb under tävlingen. I vår gör han sitt 16:e raka Tiomila som kock. Och menyn är förstås redan spikad. Namnet? Kennet Smidemo, eller kort och gott Smidde.
Kennet Smidemo, OK Linnés givne tiomilakock.
Kennet Smidemo, OK Linnés givne tiomilakock. (Foto: Linné-TV)
Smidde är en av de verkliga hjältarna under Tiomilahelgen. De kulinariska läckerheterna från hans mobila kök ger Linnélöparna energi att prestera på topp. Minns ni fjolårets huvudrätt? Orientalisk gryta med kyckling, paprika, lök, kokosmjölk, mangochutney, russin, bacon, ananas och banan. Till det italienskt oregano- och parmesanostbröd, och som dryck kaffe, te, choklad eller saft. Visst vattnas det i munnen?


Hej Smidde! Som tiomilalöpare är man förstås redan nu intresserad av vad som kommer att mätta magen sista helgen i april. Hur kommer menyn att se ut?
Menyn för årets Tiomila är i stort sett samma som förra året. En skillnad är att kycklinggrytan kommer att bli något svagare. I den vegetariska varianten tas tomaterna bort helt, annars samma som förra året. Båda kommer att vara gluten- och laktosfria. Ris eller pasta till. Nytt för i år är ett tomatbröd bakat på surdeg.


Vi har vant oss med att menyn släpps i god tid före Tiomila, ofta redan hösten innan tävlingen. Hur ser planeringen ut? Provlagar du alla rätterna?
Alla recepten finns i datorn och vad som ska lagas har varit klart sen oktober i fjol. Allting är provlagat långt före.


Vilken är din egen favoritmat?
Svårt att säga. Men fisk i olika former och skaldjur ligger bra till.


Att laga mat för nära 100 personer under ett lerigt Tiomila är rimligtvis inte detsamma som att slänga ihop en middag hemma. Berätta hur tävlingsdygnet ser ut för en kock i tjänst! Hinner du se nåt av själva tävlingen?
Tävlingsdygnet börjar på fredag morgon. Jag hämtar lastbilen och åker till IP Skogen där jag hämtar tält och andra prylar. Sen hämtar jag bord, termosar med mera i klubbgården. Sen åker jag hem till mig igen och hämtar maten från frysen och köksutrustning som ska med. Sen tar jag en sväng förbi någon stormarknad och köper ost, mjölk, kaffe med mera.

Väl framme på tävlingsplatsen gäller det att leta reda på vår plats, packa upp, resa tält med mera. Det håller jag på med till sent på fredag kväll. Upp tidigt på lördag morgon, ca 05.30. Allt ska ställas i ordning, maten ska börja lagas. Allt ska vara färdigt när de första linnéarna kommer så de kan äta direkt om de vill. Därefter rullar det på. Jag kokar pasta och ris, brygger kaffe, gräddar våfflor och så vidare. När jag inte lagar mat sover jag, äter jag nåt eller tittat på någon växling.

När jag lägger mig på lördag natt fyller jag på alla termosar så att det finns varm dryck av olika slag till dem som ska vara uppe. På söndag är det samma sak. När tävlingen är slut ska allt packas in i lastbilen för hemfärd. Avlastning av grejer vid klubbgården, och sen hem och lasta av resten. Lämna tillbaka lastbilen, sen hem igen och duscha. Efter det kan jag vila, titta på tv och bara ta det lugnt. Då återstår en till två veckors jobb med att göra rent allt.


Har du några hjälpredor, eller ansvarar du för allt själv?
Jag har inga hjälpredor i köket. Jag ansvarar för allt själv, både när det gäller inköp av mat och själva matlagningen.


Hur länge har du varit tiomilakock, och hur länge planerar du att fortsätta? Ryktet säger att du skrev ett sjuårskontrakt när OK Linné bildades 1995, och det har väl löpt ut nu?
Jag har varit tiomilakock sen 1988, då för Fyrismalm. Det året gick tävlingen i Malmköping och det var långt som fan till TC. Nåt sjuårskontrakt har aldrig skrivits. Så här var det: Efter att jag varit kock i tio år sa jag att har man kört i tio år kan man lika gärna köra tio år till. Det betyder väl att jag lägger av helt som tiomilakock 2008. Under förutsättning att jag orkar. Jag har varit inne i väggen två gånger.


Vad är roligast respektive jobbigast med att vara tiomilakock?
Det roligaste är att vara på tävlingsplatsen när allt är färdigt och det är bra väder. Jobbigast är att packa lastbilen man ska fara omkring i och att hämta saker som ska med, samt om det är dåligt väder.


Berätta lite om dina egna orienteringsmeriter!
En orienteringsmerit är när jag slog Ola Hedberg på en nattorientering i Västerås.


Linnés reporter tackar för intervjun och önskar lycka till med förberedelserna inför den magiska helgen i april!


Tidigare intervjuoffer:
Sofia Carlsson

Länka till den här artikeln med
https://www.oklinne.nu/?page=news&id=572

Artikeln har visats 3745 gånger

24 mars (Av Lena Nilsson)
Veckans nattbana 2023/2024
Veckans nattbana fortsätter!
Läs mer...
23 mars (Av Simon Eklöv)
Kan du tänka dig vara banläggare/tävlingsledare?
Arrangemangssektionen (ASEK) tillsätter varje år tävlingsledare och banläggare till våra nationella tävlingar
Läs mer...
14 mars (Av Åsa Hedin)
Inbjudan SOL-lägret
Nu är anmälan till SOL-lägret och Team extreme v 25 och SOL-camp friluftsliv v 33 öppen.
Läs mer...
10 mars (Av Mattias Nilsson)
Uppsala Möte 21 april funktionärsanmälan
Uppsala Möte 21 april
Läs mer...
3 mars (Av Stina Åberg)
Nybörjarkurser i orientering för ungdomar
Varje vår arrangerar vi nybörjarkurserna Skogslek och Skogsrally.
Läs mer...
2 mars (Av Helena Grennberg)
Dags för registerkontroll 2024
En trygg idrott är en idrott fri från mobbning, trakasserier, hot, våld och övergrepp. En idrott...
Läs mer...
9 februari (Av Åsa Hedin)
UPPDATERAD: Tävlingshelg i Skåne under påsken
Uppdaterad med rese- och boende-PM Swedish league och stafettligan.
Läs mer...

Sök information...

OK Linné i sociala medier



OK Linné Copyright © 2024 OK Linné — www.oklinne.nu
Tallbacksvägen 68, 756 45 Uppsala
Skriv ut