OK Linné Elit Ungdom Bredd Veteran
17 augusti 2009 (Av Olof Eriksson)
Märsta - Knivsta
- snabbare än tåget
Framme i Knivsta strax innan kl 4. Fotat från kundvagnen.
Framme i Knivsta strax innan kl 4. Fotat från kundvagnen. (Foto: Olof Eriksson)

Vad gör man om man är strandad i Stockholm mitt i natten? Följ med två juniorer på deras alternativa färdsätt hem genom Uppland efter Dolomiternas 5-dagars.
- Vi springer!
- Springer?
- Ja, så slipper vi vänta. Vi går till Ica och tar en kundvagn till bagaget.

Sagt och gjort, de två tappra orienterarna gick till Ica i Märsta för att påbörja, eller rättare sagt avsluta, sin resa. För resan hade börjat tolv timmar tidigare - i Dolomiterna. Där de varit och sprungit 5-dagars. När planet landade på Skavsta 22.45 tog de flygbussen till Stockholm. Där väntade ingenting, förutom en sista pendel till Märsta.
Nu var alltså klockan halv två på natten och Märsta låg öde. Det var också Ica, så när som på en övergiven kundvagn från Ö&B.

- Jackpot! Nu kör vi.

Efter ett snabbt ombyte och en sista proviantering, en KitKat utan nåt att skölja ner den med, satte de igång. Natten började ljusna och den fridfulla tystnaden i den vackra, flacka Upplandsterrängen bröts enbart av den skallrande kundvagnen som i stadig takt plöjde fram mellan husen. Halv tre kom så den första bekräftelsen på deras annorlunda transport: Märsta 4. Kompletterat av skylten "Knivsta 8". En tredjedel avklarad! Med betydligt lättare ben avklarades återstående åtta km gladeligen och innan klockan slagit fyra hägrade slutligen Knivsta tågstation.

- Vi tjänade en halvtimme! Upptåget går tidigare än Stockholmståget. 05:35!
- Skönt. Nu går vi till Statoil.

Ytterligare en halvtimmes vandring senare sitter kämparna och äter sin välförtjänta frukost, den första måltiden sedan den hektiska matjakten i Treviso som olyckligtvis slutade på Mcdonalds tolv timmar tidigare, på en bänk utanför Statoil, när plötsligt halvfem-bussen till Uppsala avgår tjugo meter ifrån dem.

- Va fan Simon! Jag sa ju att vi inte skulle gömt packningen.
- Vadå?
- Vi skulle varit hemma innan tåget ens hade gått!

Den sista timmen innan tågets avfärd blir en lång, tung väntan och kamp mot tröttheten. Visserligen med bagaget vid deras sida men med den tunga vetskapen att Uppsalabussen i detta nu anlände sin slutstation. Det smärtsamma avskedet av deras goda vän och följeslagare kundvagnen avklaras och 05:35 stiger två trötta och utslitna resenärer på den näst sista etappen på deras Italienresa. Efter en lång natts färd går så undertecknad äntligen och lägger sig för att sova ut klockan halv sju, två timmar innan tvättstugan kallar.

Fanns det då inget som kunde göras åt den till synes hopplösa uppgiften som mötte pojkarna i Stockholm. Sova på station? Visst, men säkerligen tråkigt och obekvämt. Taxi? Skönt och bekvämt, men varför ska man ta en taxi när man för en gångs skull får chansen att skriva in sig i historieböckerna. Jag säger som Torvald i HippHipp stolt konstaterar efter att han har färdats i kundvagn från Karlstad till Oslo: Jeg er unik!

Länka till den här artikeln med
http://www.oklinne.nu?page=news&id=2693

Artikeln har visats 3221 gånger

Sök information...

OK Linné i sociala medierOK Linné Copyright © 2018 OK Linné — www.oklinne.nu
Tallbacksvägen 68, 756 45 Uppsala
Skriv ut