OK Linné Elit Ungdom Bredd Veteran
18 augusti 2019 (Av Tuve Möller)
Flera topplopp på VM
Lucas spurtar mot VM-brons i stafetten.
Lucas spurtar mot VM-brons i stafetten. (Foto: Tuve Möller)

På en regnig golfbana i de norska tunglöpta skogarna i norska Östfold stod under tisdagen tusentals personer och följde två olika stafetter. Två svensk-guld och ett Linné-brons blev resultatet när VM avslutades för denna gång.
I damtävlingen var det ett tjuv- och rackarspel mellan Schweiz Julia Jakobs och Sveriges Karolin Ohlsson. Ledartröjan ville ingen av dem ta på sig i väntan på att någon annan skulle göra misstag, förutom till sista kontrollen då Karolin Ohlsson schmakade på en av sina monsterspurter och avgjorde tävlingen till Sveriges favör.
När herrtävlingen skulle avgöras ett par timmar senare började den annars bankval-säkra Magne Daehli i tät vackla och göra misstag på misstag. Gustav Bergman smög förbi och bjöd, precis som Karolin Ohlsson tidigare gjort, på uppvisning i hur en stafett ska avgöras. Kassaskåpssäkert rakt på.

Bakom Sverige kom Finland ikapp Norge, och sedan kom även Frankrike och Tjeckien ikapp. I det franska laget var det en Linnélöpare som visade iskyla och malde ner allt motstånd runt omkring sig så när som Finlands Miika Kirmula och knep därmed bronset. En glädjetårögt Lucas sa minuterna efter målgång:
- Det var ett jättebra lopp, jag är väldigt nöjd. Jag var offensiv och kunde orientera bra. När jag kom ikapp dem innan mig tänkte jag, wow, det här är ett jättebra lopp det kan vara om medaljerna.
- Vid tredje sista såg jag Daehli och sen var det bara att bomba ner till stigen. Men mot Kirmula var jag chanslös.
Se hela intervjun här. (bild 2)

Sekunderna bakom sprang Tjeckien in som fyra, en placering grundad av Linnélöparen Milos Nykodym som gjorde en stabil sträcka trotts resterna av en sprucken tå från O-Ringen.

Tidigare i veckan
VM-veckan inleddes i år av medeldistanskval som följdes av långdistans på onsdagen.
Då gjorde Albin Ridefelt entré i VM och stod för en världsklassprestation som ledde till en åttonde plats.
– Jag är nöjd. Jag grämer mig lite över något misstag mitt på loppet men jag var väldigt nära topp sex, som varit mitt mål. Så överlag är jag nöjd, säger Ridefelt till svenskorientering.se.

På medeldistansen var ovan nämnda Lucas Basset en av huvudfavoriterna och slutade efter en dag utan pricken över i:et på 5 plats och svarar på frågan Är du nöjd? som följer:
- Nej inte riktigt. Jag hade jättehöga förväntningar på mig själv. Jag hade sprungit jättebra på alla träningar här inför.
Se hela intervjun här.

Alltså en påtaglig skillnad mot lördagens glädjerus efter stafettbronset.
Utöver Linnélöparna och VMs drottning och kung, Tove Alexandersson och Olav Lundanes, båda med dubbla individuella guld finns två löpare att förundras lite extra över. Hemmalöparen, JVM-dominanten från tidigare i somras och Östfold-sonen Kasper Fosser som knep ett silver på långdistansen efter sin överman Olav Lundanes. Och Schweiziska 21-åringen Simona Aebersold som tog brons på långdistanen, silver på medeldistansen enast 5 sekunder efter Tove och spurtade ned just nämnda Tove och växlade ut Schweiz i ledning på den sista sträckan på stafetten.

Nästa VM avgörs i Danmark i juli 2020, då med sprint, knock-out sprint och sprintstafett på programmet.
På VM:s hemdsidas kan samtliga resultat, kartor, bilder mm hittas: woc2019.no
Och de oerhört högkvalitativa TV-sändningarna kan ses i efterhand via SVT Play.

Länka till den här artikeln med
https://www.oklinne.nu/?page=news&id=5160

Artikeln har visats 167 gånger

Sök information...

OK Linné i sociala medier



OK Linné Copyright © 2024 OK Linné — www.oklinne.nu
Tallbacksvägen 68, 756 45 Uppsala
Skriv ut