OK Linné Elit Ungdom Bredd Veteran
14 april 2003 (Av Mats Troeng)
Rysarspurt i repris i Rånässtafetten
14 april 2002 spurtade Jan Troeng hem Rånässtafetten strax norr om Gottröra. Nästan på dagen ett år senare, och på nästan samma skådeplats, var det dags för en repris modell ljuvlig. I fjol var Leksand främsta kombattanten, den här gången var det Lidingö. Men utgången blev densamma. Linnéseger för andra året i följd! Pål Skogtjärn, Lars Magnusson, Jörgen Ohlin, Samuli Launiainen och Jan Troeng var löparna som såg till att en tradition är på väg att skapas.
Jan Troeng korsar mållinjen som segrare i Rånässtafetten efter en rysarspurt - i år igen!
Jan Troeng korsar mållinjen som segrare i Rånässtafetten efter en rysarspurt - i år igen! (Foto: Mats Fröberg)
Herrklassen började bra ur Linnés synvinkel. Pål Skogtjärn startade i förstalaget, och tog direkt täten mot startpunkten. Vid den första radiokontrollen efter dryga 20 minuters löpning var luckan nära en minut. "Plötsligt var jag bara ensam", sa Pål efteråt. Linnéklackens upphetsning växte och speakern var tvungen att med bryska förmaningar vädja till de rödblå att inte tänja så mycjket på målfållans plastsnitsel. Kravallstaket hade nog behövts. In mot första växling var Påls försprång nästan försvunnet, men han lyckades ändå hålla undan och växla ut Lasso Magnusson i den absoluta täten på andrasträckan. Erik Jonsson som sprang andralagets startsträcka visade sin pålitlighet och växlade som femma, tiotalet sekunder bakom. Sedan följde ett långt tåg av löpare - 50 stycken inom två minuter! Här utgjorde Marcus Phersson i lag 3 och Gunnar Lindberg i lag 4 vagnar i tåget.

Vid andra sträckans radiokontroll började det anas oråd. Massor av lag passerade. Linné lag 3, 2 och 4 rapporterades, men inte lag 1. Vad hade hänt? Skada på Lasso? Folk skruvade nervöst på sig i leran. Tiden gick. Sex minuter. Åtta minuter. Kanske hade den automatiska radiokontrollen falerat? Lyckligtvis var det inte så illa. En missnöjd Lasso kom in till växling dryga fyra minuter efter täten. Mattias Nilsson gjorde en fin insats i lag 3 som nu var bästa linnélag. Men det var fortfarande inte särskilt stor spridning. Linnés fyra första lag låg samlade inom fyra minuter.

Mattias skickade ut Henrik Göhl på tredjesträckan, som liksom den fjärde var lite kortare. Någon minut senare var det dags för Jörgen Ohlin i förstalaget att ge sig ut. Jörgen är en tillgång i vilket kavlelag som helst. Som sin vana trogen samlade han upp ett helt gäng löpare på väg mot växling. Avståndet fram till täten (Söders SOL och Leksand) var nu halverat. Loppet som sådant då? Jo, godkänt. Samuli Launiainen jagade nu ut på en åttondeplats. I skuggan av föstalaget sprang undertecknad sin första kavle på nästan ett år, och ni ska veta att det var ljuvligt att vara tillbaka igen. Särskilt som kroppen kändes överraskande pigg. Tänk att få ta in tid på självaste Ormen i hans egna jaktmarker! Andralaget var nu uppe på 18:e plats, och tredje- och fjärdelagen var inte långt efter.

Samuli avancerade ända upp till andra plats, men grymtade lite över loppet som hade innehållit ett antal halvminutersmissar. I den flacka terrängen kom Samuli inte riktigt överens med kartan. Trots detta var avståndet till ledande Leksand oförändrat. Samuli skickade ut ankarlöparen Jan Troeng 2.13 efter, med ett antal lag under loppet av några minuter bakom. Ulrik Imberg höll ställningarna placeringsmässigt i lag 2, medan Henrik Boström avancerade i tredjelaget och nästan hade rygg på Ulrik in på upploppet.

Visst minns ni förra årets dramatik i Rånässtafetten? Det skulle bli minst lika spännande i år. Då, på ett målgärde bara halvkilometern norr om årets TC, spurtslog Jan Leksands Johan Nordlund. Den sistnämde hade alltså fördel ut på årets sistasträcka. Men det var fler lag om budet. Stockholmsklubbarna Lidingö, Söder, Ravinen och Järfälla var med i draget. Södertälje-Nykvarn och Roslagen likaså. Till första radion hade Jan tappat lite. Linneklacken slöt upp till varvningskontrollen, och fick se Jan passera som trea, steget efter Johan Näsman i Lidingö. Avståndet upp till Leksand hade växt lite till och var nu 3.20. Ointagligt? Ja, det kändes nog så. Men plötsligt, vid den sista radion, var fem lag tillsammans! Det hade bommats. Leksand, Lidingö, Linne, Söder och Roslagen tåg mer eller mindre tillsammans. Nu följde tio nervösa minuter på läktarplats. Spurt i år igen? Ja, vid förvarningen var tre lag helt tillsammans. Lidingö, Söder - och Linné! Johan Näsman var först till sistakontrollen, men Jan var inte många meter efter. Jublet tilltog, samtidigt som klacken vältrade över till andra sidan av hästskoupploppet för att följa finishen. Ut på lergärdet var Lidingö fortfarande före, men Jan tog in, och tog in, och gick förbi! Seger för andra året i följd alltså, till klackens stora munterhet. En stor besvikelse i sammanhanget var dock att traditionen med segerhög frångicks. Kanske var det TC:s något leriga underlag som låg bakom det oväntade beslutet.


Det segrande H17-laget: Pål Skogtjärn, Lars Magnusson, Jörgen Ohlin, Samule Launiainen och Jan Troeng.

Förstalaget segrade alltså, och andralaget var med sin 17:e plats bästa andralag. Här gjorde Anders Boström en finfin sistasträcka, och hade nionde bästa sträcktid i hård konkurrens. Som om det inte vore nog hade vi också bästa tredjelag, fjärdelag, femtelag och sjättelag - helt enligt målsättningen! Det blev en härlig spurtduell mellan lag 3 (Rob Hart) och lag 4 (Rikard Kjellberg) om plats 27. Rob hade länge greppet, men på de sista metrarna gick Rikard förbi med en stilfull friidrottsbröstning.


Hård spurtduell om placering nummer 27.

Så långt om herrseniorernas insatser. I damkavlen ställde Linné upp med inte mindre än åtta lag. Förhoppningarna var stora på förstalaget efter segern i Kolmårdskavlen för två veckor sedan, men Rebecka Österberg inledde inte alls bra. Hon hade tappat redan till radion, och var fem minuter efter till växel. Ingen vidare start med andra ord. Desto bättre för Anna Imberg, som växlade ut andralaget två och en halv minut efter täten, som i det här skedet var Sim- och idrottsklubben Hellas. Övriga linnélag hamnade lite på efterkälken på förstasträckan. Andralagets Jenny Karlsson gjorde precis som vanligt ett stabilt lopp och var sexa på mittensträckan. Totalplaceringen var nu 12 för andralaget, placeringen före förstalaget där Lina Bäckström plockade många placeringar men trots det inte alls var nöjd med orienteringsflytet. "Jag hade säkert kunnat springa under 40 minuter" sa Lina, som nu noterades för 44.27. Men ska man göra det måste kontrollerna sitta i vägen, något som de inte automatiskt gör i Gottröraterrängen. Riktning och blicken högt var nyckelord i de flacka markerna.

Avståndet till täten var för stort för att ta segern den här gången. Annika Billstam plockade in ytterligare placeringsmässigt på sistasträckan, och förstalaget slutade femma. Avståndet upp till segrande uppsalakollegorna Thor med trion Jenny Eriksson, Johanna Svensson och Gunilla Svärd var 5.33. Annika Björk tappade två placeringar för andralaget som totalt slutade 14:e. Längre ner i listan radade de övriga sex linnélagen upp sig: lag 4 (30), lag 3 (38), lag 5 (51), lag 7 (53), lag 6 (63) och lag 8 (70).

Bland övriga framgångar för Linné bör nämnas det segrande laget i H60-klassen. Sören Winge, Ove Carlsson och Kurt Boström triumferade närmast före Hellas.

I seniorklassernas Sverigeliga ligger nu damernas och herrarnas förstalag på en varsin fjärdeplats, men tabellen haltar något. Nästa deltävling i Sverigeligan är Stigtomtakavlen.

Länkar:
Resultat
Sträcktider
Sverigeligan
Pressmeddelande Rånässtafetten 2003 (Rånäs OK)
"Dramatisk spurtseger för Linné i Rånäs" (UNT)
Bilder: bildarkivet, Rånäs OK:s hemsida
Intervju med Jan Troeng (SR Uppland, mp3)

Webb-TV från Linné-TV, med H17-spurten följd från första parkett, kommer förhoppningsvis under veckan.

Länka till den här artikeln med
https://www.oklinne.nu/?page=news&id=666

Artikeln har visats 4961 gånger

Sök information...

OK Linné i sociala medier



OK Linné Copyright © 2024 OK Linné — www.oklinne.nu
Tallbacksvägen 68, 756 45 Uppsala
Skriv ut