OK Linné Elit Ungdom Bredd Veteran
16 juni 2003 (Av Mats Troeng)
Gedigen herrinsats på Jukola
OK Linnés herrar slutade på en mycket fin åttondeplats när Jukolakavlen avgjordes i Sulkava 30 mil nordost om Helsingfors. Under stora delar av tävlingens slutskede var Linné bästa svenska lag, men på sistasträckan kunde IFK Göteborg smita om. En gedigen insats av samtliga lagmedlemmar låg bakom placeringen. Andralaget lyckades inte ta sig in på en tvåsiffrig placering, utan landade på 113:e plats.
Jörgen Ormen Ohlin gjorde sin vana trogen ett bragdlopp på Jukola 2003.
Jörgen Ormen Ohlin gjorde sin vana trogen ett bragdlopp på Jukola 2003. (Foto: Linné-TV)
Linné visade återigen att klubben tillhör Sveriges absolut bästa. Uppladdningen med resa till Finland redan på onsdagen och ett par träningspass på plats var säkert en bidragande orsak till de goda resultaten. När herrkavlens start gick sent på lördagskvällen ställde Linné två välförberedda lag i den nattcupsinspirerade startfållan. Efter återbud från en förkyld Erik Jonsson blev det omdispositioner i lagen och Pål Skogtjärn fick chansen att bota sin jukolaförstasträcksfobi. Pål gjorde en bra startsträcka, men trots att han uppskattade misstagen till bara en minut var han nära sex minuter efter till växling. Placeringen var strax över 100. Steget efter förde Marcus Phersson in andralaget.

När Marcus berättade att han gått dåligt insåg man att Pål hade haft en synnerligen lång gaffling. Förhoppningar väcktes om att Lars Magnusson kunde utnytja några innerkurvor och plocka en hel del placeringar på andrasträckan, den sträcka där pannlampan behövdes som mest i den aldrig riktigt mörka finska sommarnatten. Och mycket riktigt åkte Lasso hiss i resultatlistan. Vid växling hade över 70 lag passerats.

Varje UK:s drömlöpare var nu redo att ta över. Jörgen Ohlin gav sig ut på den långa nattsträckan som 30:e lag. Onlinekontrollerna på storbildsskärmen skvallrade om att ett nytt storlopp var på gång. Ormen plockade stadigt lag och tog in på täten. Vi är så bortskämda med det att det ses som en självklarhet att Ormen ska plocka upp massor av placeringar, trots att det är världsstjärnor han möter. Jörgen sprang bitvis i en klunga där bland annat Janne Salmi och Tobias Andersson ingick, och han fick slita hårt för att gå med. Belöningen kom vid växlingen, då överledare Tärnlund lovat att lämna sin sovsäck för att vråla extra högt om Ormen plockat upp till en plats bland de tio bästa. Placeringen efter tre sträckor var nummer sju, och Jörgen var femte snabbast på sträckan. Tempot hade enligt Jörgen varit så högt att han inte ens haft tid att trycka i sig den energikräm som han placerat i en specialsydd ficka i byxlinningen.

Reserven Mats Fröberg tog över budkavlen på den kortare fjärdesträckan. Med idel topplöpare runt omkring fanns föraningar om att Mata skulle tappa några placeringar. Vid den första TV-kontrollen dyker så Mata upp på en femteplats! Stort jubel i den del av klacken som var vaken. Visserligen tappade Mata några minuter på täten, men genom att på pigga ben vara först in till växling i en klunga med Bäkkelaget, Vehkalahden Veikot och Ikaalisten NV plockade han en placering på sin sträcka. Starkt gjort av en reserv som inte är känd för den breda OL-allmänheten. Eller som ständige speakern (dock inte på Jukola) Per Forsberg sa: "Mats Fröberg - vem *** är det?"

Den femte sträckan, också den kortare, löptes av Mats Troeng. Knäskadan som besvärat honom under hela våren verkar ha gett med sig, och med ett tekniskt bra lopp som gav den femte bästa sträcktiden behöll han sjätteplatsen. Vid växlingen till broder Jan på den drygt milslånga sjättesträckan var avståndet 11.33 till ledande Halden, som i det här skedet hade avgjort tävlingen. Janne blev efter ett mindre misstag i början upphunnen av Turun Metsänkävijät (åboklubben i svart med en jättebjörntass på ryggen) och tillsammans avverkade de resten av sträckan i ett tempo som enligt Jan bitvis var lågt till följd av att orienteringsproblemen var mycket krävande.

Samuli Launiainen gick på ankarsträckan ut på en sjundeplats i en terrängtyp som han behärskar väl. Avståndet upp till Delta på femteplatsen var nära fyra minuter. Linné och TuMe:s Toni Louhisola fick efter halva banan sällskap av Håkan Petersson i IFK Göteborg, och in mot varvning för en avslutande tvåkilometersrunda kom löparna med 40 sekunders mellanrum. Först TuMe, sedan Blåvitt och sist Linné. Samuli forcerade hårt på slutet och plockade in några sekunder, men de framförvarande var inte hotade på upploppet. Samuli förde laget i mål på en tid som var lika med banläggarens beräknade segrartid, men nästan oövervinnliga Halden var knappt 19 minuter snabbare över sju sträckor.

Andralaget då? Jo, de slutade som 113:e. Henrik Göhl gjorde en praktbom på andrasträckans förstakontroll, och tappade omkring tio minuter och en hel del placeringar. Sedan arbetade sig laget uppåt i resultatlistan efter fina lopp av bland annat Ulrik Imberg på tredje och Björn Olovsson på femte.

Det är alltid frestande att jämföra Tiomila och Jukola. Tiomila gjorde en rejäl uppryckning i år, bland annat med storbildsskärm på TC. Jukola har redan haft det i ett par år nu. Saker som nästan alltid är bättre på Jukola är terräng och omfattning på gafflingar. I år var terrängen omväxlande och tekniskt krävande. Hällmarker, tallhed, skitterräng och trappstegsformade berg (ja, finnarna kallar det så) i en salig blandning. Alla blåröda verkade gilla det. Gafflingarna är rejäla och inte småplottriga som det är alltför ofta på Tiomila. Kort sagt: Jukola är ett arrangemang av yppersta klass. Kanske därför är tävlingen så populär. I årets upplaga deltog 1200 herrlag och 700 damlag.

Länkar:
Resultat och sträcktider
Jukolabilder

Länka till den här artikeln med
https://www.oklinne.nu/?page=news&id=732

Artikeln har visats 4603 gånger

Sök information...

OK Linné i sociala medier



OK Linné Copyright © 2024 OK Linné — www.oklinne.nu
Tallbacksvägen 68, 756 45 Uppsala
Skriv ut