Att tävla i orientering

En liten guide om hur man tävlar i orientering.

Vilka olika klasser kan man välja på?
Det finns åldersklasser och öppna klasser. Varje klass utgår ifrån en viss färgkodad svårighet, se beskrivning av de olika svårigheterna här.




(Foto: Erik Melin)




 

Åldersklasser

Åldersklasser är indelade i D(damer) och H (herrar), och finns för ungdomar i åldrarna 10 (upp till 10 år), 12 (11-12 år), 14 (13-14 år) och 16 (15-16 år). I åldersklasser springer deltagaren sin bana på egen hand, dvs ingen får följa med på banan.

 

Öppna klasser

Öppna klasser finns i olika svårigheter och längder. Här får alla delta i alla klasser, och man får springa tillsammans med andra eller med någon som hjälper till under banan.

På stora tävlingar finns det oftast miniknat, som är en snitslad bana för de allra yngsta, oftast med något litet pris direkt vid målgång. Bra om man har småsyskon!
 

Anmälan

Anmälan till tävlingar sker via orienteringens IT-system, som heter Eventor. För detta krävs att man registrerad medlem i klubben, då finns möjlighet att logga in och anmäla sig. Alternativt frågar man sin ledare om hjälp.
Om man vill delta i åldersklass så stänger ordinarie anmälningstid oftast en vecka före tävlingen. Deltar man i öppen klass kan man också föranmäla sig, men det går också bra att anmäla sig på plats på tävlingsdagen.
OK Linné står för anmälningsavgiften för alla barn och ungdomar upp till 16 år. Undantaget är om man efteranmäler sig till åldersklass, då får man stå för den avgiften själv (vanligtvis 50 % av ordinarie avgift).

 

Vilken utrustning behöver jag till en tävling?

- Orienteringsskor. Löparskor kan fungera men innebär ofta sämre grepp och de kan bli smutsiga.
- SportIdent (SI)-bricka för elektronisk stämpling vid kontrollerna. Man kan köpa en egen bricka för ett par hundra om man tävlar ofta, t ex via SportIdents webbshop. Annars kan man hyra av arrangören. Det finns några olika varianter på SI-bricka, kontakta din ledare om du funderar på vilken som passar dig bäst!
- Tränings/tävlingskläder. Man kan köpa kläder via OK Linnés webbshop ca tre gånger per år (normalt januari, maj, september). Då kan man också prova kläder i förväg för att testa ut rätt storlek och plagg. Under våren anordnar också ungdomsgrupperna en loppis för de som vill köpa begagnade kläder och skor.
- Kompass. Vanligast är tumkompass, men det finns även andra modeller. Vi rekommenderar att köpa antingen ute på större tävlingar, eller på nätet via t ex Letro Sport.
Utöver ovanstående finns några saker som många tävlingsorienterare använder, men som inte är något måste:
- Definitionshållare (en plastficka som sätts fast på armen för att t ex snabbt kunna kontrollera att man stämplar vid rätt kontroll)
- Gps-klocka för att i efterhand kunna se hur man har sprungit.

 

Hur man kommer till tävlingen

Oftast är tävlingsarenan en bit utanför städer och samhällen, och nås bäst med bil. Finns det behov av skjuts eller samåkning för att kunna ta sig till tävlingen, kontakta din ledare i förväg så löser vi det! Om föräldrar skjutsar till tävlingen så finns alltid aktuell information (PM) om själva tävlingen, inklusive vägbeskrivningar.

 

Tävlingsarenan

Samlingsplatsen kallas oftast för ”tävlingsarenan”, även om det bara är en provisoriskt uppsatt arena med t ex målfålla, tält och kiosk. Vanligtvis är målet på tävlingsarenan, medan starten ofta är en bit bort – man går eller joggar dit. Deltar man i åldersklass så får man en tilldelad starttid som man då behöver passa. Deltar man i öppen klass så väljer man själv när man startar.

 

Tävlingsregler, tips, bra saker att tänka på…

Ska du delta på din allra första tävling, eller på någon av dina första, så kommer någon av dina ledare att gå igenom vad som väntar i förväg. Både om det som gäller runt omkring, och hur man kan tänka för att klara sin bana så bra som möjligt. Tveka inte att höra av dig om du har frågor eller funderingar!

Upplagd 2006-12-27, uppdaterad 2024-04-08, visad 5861 gånger.
Direktlänk: https://www.oklinne.nu/main/showpage.php?id=1854
Sidansvarig: Jan Troeng.

OK Linné Copyright © 2024 OK Linné — www.oklinne.nu
Tallbacksvägen 68, 756 45 Uppsala
Skriv ut