Att tävla i orientering

En liten guide om hur man tävlar i orientering.

I orientering finns det tävlingsklasser från HD10 (H = Herrar, D = Damer, 10 = till och med det år man fyller 10 år) och uppåt. Ungdom är man till och med HD16 och man tävlar i tvåårs-intervaller, så alla som fyller 11 och 12 under året springer i H12 eller D12.(Foto: Erik Melin)
 

U-klasser

Förutom dam- och herrklasser finns det även U-klasser, där U står för utvecklingsklasser för ungdomar, och innebär att även äldre ungdomar kan springa lättare banor. Man får springa dessa klasser fram till det år man fyller 20 och man får också ta med sig någon som hjälper till i skogen. U1 är lättast möjliga banor, U2 motsvarar HD10, U3 motsvarar HD12 och U4 motsvarar HD14 i nivå.

På försök kommer Uppland under 2018 att testa ett nytt system med U-klasser. Mer information om det finns på Svenska orienteringsförbundet.
 

Öppna klasser och miniknat

Öppna klasser är ytterligare ett alternativ ute på stora tävlingar. Öppna klasserna är inte heller åldersindelade, utan man väljer en bana som har en längd och svårighetsgrad som passar med ens egen nivå. Man kan anmäla sig direkt på plats på tävlingen. Fungerar för övrigt utmärkt även för föräldrar...

På stora tävlingar finns det oftast miniknat, som är en snitslad bana för de allra yngsta, oftast med något litet pris direkt vid målgång. Bra om man har småsyskon!

Mer information om klassindelningen finns hos Svenska orienteringsförbundet.
 

Anmälan

Oftast är sista ordinarie anmälningsdag till orienteringstävlingar knappt två veckor före tävlingen. I början kan man anmäla sig till sin ungdomsledare. Sedan bör man registrera sig som användare på hemsidan. När man är inloggad kan man gå in under Akuellt/Anmälan för att anmäla sig till tävlingar och andra aktiviteter.
Missar man sista ordinarie anmälningsdatum kan man efteranmäla sig, någon gång under veckan före tävlingen. Det kan gå till lite olika, ibland kan man skicka e-post och ibland ringer man till arrangören. Prata med din ungdomsledare så ordnar det sig.
Anmäler man sig i ordinarie tid står klubben för hela anmälningsavgiften för ungdomar, efteranmäler man sig får man betala de 50% extra (ca 20 kr) som det brukar kosta att anmäla sig sent.
Till U-klasserna kan man oftast anmäla sig ute på TC på tävlingsdagen. Det tas då inte ut någon extra efteranmälningsavgift och fakturan skickas till klubben som betalar för ungdomarna. I andra distrikt än Uppland är detta med att kunna anmäla sig på tävlingsdagen mer ovanligt.
 

Elektronisk stämpling – SportIdent

På alla större orienteringstävlingar används numera elektronisk stämpling. Det finns två olika system och det vanligaste är SportIdent (förkortas ofta SI). Man kan köpa en egen bricka för ett par hundra om man tävlar ofta. Annars kan man hyra av arrangören.


Moa Lundin på Linnéklassikern. (Foto: Tuve Möller) 

Hur man kommer till tävlingen

Det brukar vara en gemensam samling vid klubbgården före tävlingarna. Arrangörerna brukar ge en bra vägbeskrivning och sista biten är det skyltat.
 

På tävlingen

Först och främst får man oftast betala parkeringsavgift på 20 kronor. Sedan går man iväg till tävlingscentrum (förkortas TC). Där hittar man klubbkompisarna under OK Linnés vimpel. Det är oftast en liten bit att gå eller jogga till start så det gäller att vara ute i hyfsad tid – en timme före start kan vara bra. En enklare servering brukar finnas, liksom toaletter och dusch (ibland utomhus - burrrr).
 

Start

Starten på en orienteringstävling kan verka lite komplicerad, men det brukar ge sig. En ljustavla eller en skylt talar om vilken starttid det är som gäller. När din starttid kommer upp kliver du över ett rep och en funktionär prickar av att du har rätt nummer på SportIdent-brickan. Sedan får man gå fram och hämta sin kontrolldefinition, som man kan stoppa i en speciell ficka, oftast på armen, eller i kartfodralet. En minut före start får man gå fram till kartan och titta på den. Efter en pipsignal får man sedan springa iväg ut på banan.
 

Mål

När man kommer i mål ska man oftast komma ihåg att stämpla på mållinjen. Sedan brukar funktionärer lotsa fram löparna till avläsningen av de elektroniska stämplingsbrickorna. Det enda man måste komma ihåg egentligen är att man ska gå och läsa av brickan även om man brutit loppet av något skäl. Annars vet inte funktionärerna att man kommit i mål och måste kanske börja leta efter löparen.
 

Stafetter

En orienteringsstafett kallas ibland budkavleorientering. Det går till ungefär som på en vanlig tävling. Oftast växlar man genom att man först lämnar sin egen karta när man kommer i mål, sedan hämtar man nästa löpares karta och ger den till honom/henne som ett slags stafettpinne. Budkavlar är roligt och inte krångligare än en vanlig tävling. På ungdomsbudkavlar är det vanligt att man har en eller flera sträckor där flera löpare får springa parallellt och förste löpare i mål av dessa växlar över till nästa sträcka.

Upplagd 2006-12-27, uppdaterad 2018-02-07, visad 4706 gånger.
Direktlänk: http://www.oklinne.nu/main/showpage.php?id=1854
Sidansvarig: Per-Erik Åslund.

OK Linné Copyright © 2020 OK Linné — www.oklinne.nu
Tallbacksvägen 68, 756 45 Uppsala
Skriv ut