OK Linné Elit Ungdom Bredd Veteran
28 juni 2014 (Av Johan Möller)
Blött, kallt och myggfritt - Rikslägret i Sälen
Upplands ungdom i längdordning Rikslägret 2014
Upplands ungdom i längdordning Rikslägret 2014 (Foto: Bo Strand)

10 Linné-ungdomar och två ledare har snart varit en vecka, i ett nästan, vintrigt Sälen. Många mm regn, en del av det snöblandat och ca 150 kontroller mer orienteringserfarna är vi trots vädret mest nöjda
Totalt har ca 400 ungdomar deltagit i lägret från måndag kväll till lördag lunch. Lägret var som det brukar vara i Lindvallen i Sälen och arrangeras av Svenska orienteringsförbundet tillsammans med Malungs OK/ Skogsmårdarna.
På lägret så tränade alla Upplänningar tillsammans, totalt ca 50 orienterare inklusive ledare. Lägret tillhandahåller 7 träningar som man sedan fick genomföra när man ville. Som ledare så får man skjutsa ungdomarna till de olika träningarna och sedan följa upp dem i skogen och förhoppningsvis komma med några värdefulla tips.
Dag 1 och 2 så var det härliga orienteringsdagar med +15-16 grader och solsken. Vi genomförde några bra träningar, bl.a fjällorientering, momentbana och OL-intervaller på fjället. Enda eventuella problemet var lite knott när man stod stilla för länge, vilket vi undvek genom att springa.
Dag 3 så var det en äventyrsdag i Tandådalen, då ungdomarna delades in i 5-manna lag som skulle genomföra en gemensam övning. Dagen började med ett kraftigt regn och svala 5 grader plus. Vad äventyrsdagen gick ut på var inte helt klart för deltagarna, de visste dock att de skulle vara ute i skogen från 10.15 till 14.30.
Dagen visade sig vara en rogaining (poängorientering) som skulle genomföras under 4 timmar. Totalt 36 kontroller var utplacerade på fjället och ett besök gav mellan 40-80 poäng beroende på hur långt bort de låg. Vid en del kontroller så var man även tvungen att genomföra vissa övning t.ex stoppa in så många marsh mallows i munnen man kunde och samtidigt kunna säga funny bunny, bygga en stenpyramid av stenar man hittade på fjället, sitta med ryggen mot en vägg och benen i 90 grader eller hålla en enkrona med bakändan av en klädnypa med rak arm (och ett gäng knott på handen) i minst 3 minuter! Runt 14.30 så kom ett gäng blöta, trötta men väldigt glada ungdomar till målet efter ca 20 km språngmarsch. Som ledare så imponeras man av att alla är så positiva efter en sådant kraftprov.
Dag 4. Efter att under dag 3 ha pratat om att nu kan bara vädret bli bättre så vaknade vi av ett smatter på rutan. När vi tittade på termometern så var det bara + 1 grad. Ingen uttryckte dock sin tveksamhet till att ge sig ut och träna. När vi for till träningen så övergick dock regnet i snö vid högfjällshotellet, inte heller detta påverkade inställningen till träning. Alla genomförde träningen som planerat på en fantastisk fjällsluttning som denna dag var helt myggfri!
På kvällen sprang vi första dagen av Sälens 3-dagars vid Hundfjället. Etappen var en typ av storslalom som innebär att man tog liften upp och sedan sprang en avkortad medeldistans nedför slalombacken. I vissa klasser innebar det en kilometertid på ca 4 minuter/ km! Ett problem var dock att liftens kapacitet var låg så många missade starten, t.ex Tuve i H16 och Oskar S i H21.
Många av våra löpare presterade bra lopp trots en hård träningsvecka. Resultat: H16: Olle 6a, Tuve 29, Oliver 40, H14: Nils 7, Erling 10, Arvid 13, Filip 23, H12 Kalle 19, D14 Klara 14 och Anna 18. Dessutom var ett 10-tal andra Linnerare med ex blev Albin 2a och Oskar 3a (trots 1 minuters sen start) i H21E och Johanna R blev 4a i D10. Lördag och söndag springer vi etapp2 och 3 innan vi, förhoppningsvis, far österut mot värmen!


Länka till den här artikeln med
https://www.oklinne.nu/?page=news&id=3897

Artikeln har visats 2917 gånger

Sök information...

OK Linné i sociala medier



OK Linné Copyright © 2024 OK Linné — www.oklinne.nu
Tallbacksvägen 68, 756 45 Uppsala
Skriv ut