Quiz 1: Framstående kvinnor
Detta ämne måste vara av intresse för alla. Men intresset orsakas kanske av lite olika anledningar. Men hur står det till med kunskaperna om kvinnohistorien egentligen?

Quizet avslutades fredag 3/12 14:00. Rätta svar visas i  grön fetstil . Fördelningen mellan de olika svarsalternativen framgår av staplarna.

1Kronprinsessan Victoria kommer om inget oförutsett inträffar att bli Sveriges nästa statschef. Men vem var Sveriges senaste kvinnliga statschef?
Drottning Ulrika Eleonora
Drottning Kristina
Heliga Birgitta
2Graça Machel är en framstående politiker som både varit minister, innehaft höga poster inom FN och varit en del av förhandlingsteamet i Kenya efter oroligheterna där i samband med valet 2007. Men det som Graça Machel är kanske mest känd för är att hon är den enda personen som varit gift med presidenten i två olika länder, vilka är länderna som hennes män varit president i?
Tanzania och Zambia
Moçambique och Sydafrika
Botswana och Namibia.
3Vem var den första kvinnliga Nobelpristagaren?
Bertha von Suttner(fred)
Marie Curie(fysik)
Selma Lagerlöf(Litteratur)
4Tjejernas rekord på OK Linnés testbana lyder 25:48. Vem innehar rekordet?
Anna Imberg
Annika Billstam
Sofie Johansson
5Svenska Dagbladets Bragdguld delades ut första gången 1925 men det dröjde länge innan den första kvinnan fick priset. Vem var den första kvinnan som tilldelades Bragdguldet?
Ulrika Knape(simhopp)
Toini Gustafsson(längdskidor)
Jane Cederqvist(simning)
6Den Uppsalabördiga Alva Myrdal var en viktig del i uppbyggandet av det svenska folkhemmet framförallt på det socialpolitiska området. Alva var aktiv som politiker och diplomat både i Sverige och utomlands. Bland annat var hon minister i den socialdemokratiska regeringen 1966-73 och mottog Nobels fredspris 1982. Men hon skrev också om sina politiska idéer och 1934 utkom hon, tillsammans med sin make Gunnar Myrdal, med en av de mest omtalade politiska skrifterna i Sverige under 1900-talet, vad heter skriften?
Lort-Sverige
Morgonbris
Kris i befolkningsfrågan
7OK Linné har mig veterligen bara en Nordisk mästare i orientering som medlem, nämligen Christina Hjertson. Vilket år ingick hon i Sveriges segrande lag i NM-stafetten? (en ledtråd är att tävlingen gick i Borlänge)
1976
1978
1980
1982
8Skådespelerskan Greta Garbo är troligtvis det främsta svenska bidraget till Hollywood. Men i vilken stad föddes Greta Garbo?
Stockholm
Västerås
Norrköping
9Carolina Klüft har gjort ett av de tio främsta resultaten i Sverige genom tiderna i hela åtta olika friidrottsgrenar (utomhus). Hon har självklart det svenska rekordet i sjukamp, men hon innehar det också i en anna gren, vilken?
200 meter
Längd
Tresteg
10Brasilien gick till val i höstas för att utse en efterträdare till den karimatiske Lula da Silva. I den andra omgången av valet valde man landets första kvinnliga president, vad heter hon?
Maria de Lourdes
Michelle Bachelet
Dilma Rousseff
 
Utslagsfråga: I feminismens "första våg" var det främst rösträttsfrågan som var i centrum. Nya Zeeland blev det första landet i världen med allmän rösträtt för män och kvinnor (och därmed den första fullständiga demokratin), vilket år skedde detta?
Rätt svar:1893

OK Linné Copyright © 2024 OK Linné — www.oklinne.nu
Tallbacksvägen 68, 756 45 Uppsala
Skriv ut