Quiz 3: Geologi
I år har antalet Quizmasters utökats. Därför ska frågorna blandas från alla håll. Denna vecka blir det Geo-Quiz!

Quizet avslutades fredag 17/12 14:00. Rätta svar visas i  grön fetstil . Fördelningen mellan de olika svarsalternativen framgår av staplarna.

1Karst är ett vittringsfenomen som består av vidare sprickor, skiktfogar och grottsystem, oftast förekommande i kalksten. En karst kan också fungera som en akvifär där grundvatten magasineras. Ofta finns underjordiska floder i karstområden. Karst har stor utbredning i Frankrike. När vann Frankrike herrarnas Stafett-VM i Orientering?
1966
1972
2006
2008
Det har aldrig hänt
2När man springer orientering är det viktigt att man springer åt rätt håll. Till sin hjälp brukar många använda en kompass. Vi passar kompassen efter meridianerna, som går från norr till söder. Men vad heter linjerna som går vågrätt runt jorden, och indikerar hur långt ifrån ekvatorn man befinner sig?
Longitud
Latitud
Korda
3Min favoritkontrollpunkt är sänka. Eller brant. Eller kanske en sänka med en brant i. Därför är frågan vilken som är världens vanligaste bergart?
Kalksten
Gnejs
Granit
Basalt
4Världens högsta berg är Mount Everest. Det reser sig 8848 meter över havet. Mount Everest bestegs första gången med säkerhet den 29 maj 1953 av Sir Edmund Hillary och Tenzing Norgay. I Europa har vi inte alls lika höga berg. I vilket land ligger Europas högsta berg?
Frankrike
Ryssland
Italien
Schweiz
5Dinosaurier (skräcködlor) är en stor grupp utdöda reptiler som tillhör gruppen arkosaurier (härskarreptiler). Dinosauriernas välde över Jorden avslutades genom ett stort massutdöende. Det framstod länge som ett mysterium. Tillsammans med dinosaurierna dog också en mängd andra djurgrupper ut, som tillexempel de stora flygödlor och de stora flygande kräldjuren. Totalt beräknas 65-70 % av alla då existerande djurgrupper ha försvunnit och av större djur (över 25 kg) försvann minst 90 %. Utdöendet slog minst lika hårt mot livet i havet som på land. Det som idag finns kvar av dinosauriesläkten sägs vara fåglarna. I slutet av vilken era dog de sista dinosaurierna ut?
I slutet av Krita
I slutet av Jura
I slutet av Trias
6Efter den senaste istiden har Sverige haft en landhöjning. Som mest har landytan höjts med 300 meter vid Höga kusten. En Linnélöpare som kommer från trakten är Björn Olovsson. Vilken av dessa klubbar har Björn tävlat för?
Brännans IF
Härnösands OK
Hägglunds IoFK
Skogslöparna
77. Björn kom 19:e på SM, klassisk distans 2001 (arrangör var Forsa OK). På samma tävling tog en nuvarande Linnélöpare medalj. Vem?
Henrik Löfås
Tomas Stenström
Jan Troeng
Johan Höij
Mats Troeng
8OS anordnas vartannat år. Var fjärde år är det sommar-OS och var fjärde år är det vinter-OS. 2010 hade vi vinter-OS, och sommar-OS var senast 2008. Under andra världskriget ställdes alla OS in. Men vilket OS var det 1968?
Sommar-OS
Vinter-OS
Både sommar-OS och vinter-OS
Inget OS
9En mycket känd geologisk bildning i USA är Grand Canyon. Det blev 1979 med i UNESCO:s lista över världsarv. Man räknar att Coloradofloden började gräva sig ner i materialet för ungefär 5 miljoner år sedan, med den största grävningshastigeheten för ungefär 2 miljoner år sedan. Grand Canyon ligger i delstaten Arizon, där också ett av följande NHL-lag kommer ifrån. Vilket?
Phoenix Coyotes
Carlonia Hurricanes
Colorado Avalanche
10Vi håller oss kvar i USA. VM gick ju som många vet där 1993. Vi minns en riktigt svårt långdistans, där Allan Mogensen och Marita Skogum stod som segrare. Men vem var bäste svenska herr på just långdistansen?
Kent Olsson
Jörgen Mårtensson
Arto Rautiainen
Per Ek
 
Utslagsfråga: Jorden (Tellus), är den tredje planeten från solen och den största av de så kallade stenplaneterna i solsystemet. Jorden har en naturlig satellit kallad månen eller Luna.
Med flera miljoner arter, inklusive människan, är jorden den enda himlakroppen där man vet att liv existerar. Sedan dess att planeten bildades uppstod liv inom en miljard år från dess skapelse. Sedan dess har jordens biosfär markant förändrat atmosfären och andra icke biologiska förhållanden, vilket till exempel tillåtit aerobiska organismer att utvecklas i den syrerika miljön.
Hur gammal är jorden i miljoner år?
Rätt svar:4540

OK Linné Copyright © 2024 OK Linné — www.oklinne.nu
Tallbacksvägen 68, 756 45 Uppsala
Skriv ut