Quiz 4: Bokstaven Ä
Bokstaven Ä vilken funktion fyller denna bokstav? Varför existerar den? I alla fall för mig förefaller den vara överflödig. Vi får se om den trots det kan vara till någon nytta.

Quizet avslutades fredag 24/12 14:00. Rätta svar visas i  grön fetstil . Fördelningen mellan de olika svarsalternativen framgår av staplarna.

1Bokstaven Ä används som bekant inte i så stora delar av världen utan är i stort sätt bekränsat till de nordiska språken. I Norden används som i övriga Västeuropa det latinska alfabetet men man har löst "problemet" med våra speciella bokstäver å,ä,ö på lite olika sätt. I det svenska alfabetet avslutar dessa bokstäver å,ä,ö i den ordningen. Men i Danmark och Norge (där man dessutom betäcknar bokstäverna lite annorlunda) är ordningen en annan. Hur avslutas de dnaska och norska alfabeten?
ø, å, æ
æ, å, ø
æ, ø, å
2"Äntligen" har Gert Fylking ropat vid Svenska Akademiens högtidliga offentliggörande av nobelpristagaren i litteratur vid några tillfällen för att han anser att pristagarna har varit för okända för den breda allmänheten. I år tilldelades Mario Vargas Llosa nobelpriset i litteratur, men vilken av följande böcker har han inte skrivit?
Hundra år av ensamhet
Staden och hundarna
Kriget vid världens ände
3Ärentuna IP var skådeplatsen för den senaste onsdagsnatten, tillika månadsfinal. Vem var snabbast på mellanbanan på denna onsdagsnatt?
Ulf Troeng
Björn Olovsson
Liutauras Bilevicius
4"Änglar och Demoner" är titeln på den första boken där "hjälten" i form av en professor i religiös symbolik framträder. Boken är skriven av den amerikanske författaren Dan Brown vars kanske mest kända bok är "Da Vinci-koden" där professorn i religiös symbolik återkommer men denna gång framförallt i Paris. I "Änglar och Demoner" är skådeplatsen Rom och vatikanen. Men vad heter "hjälten" i dessa böcker?
Douglas North
Robert Langdon
Charles Brophy
5Älgen, skogens konung. Men vad heter älgen på latin?
Alces alces
Capreolus capreolus
Sus scrofa
ceteris paribus
Kommentar: svar 2 är rådjur, svarsalternativ 3 är vildsvin och svar fyra betyder "allt annat lika"
6Ärla if är en orienteringsklubb som tack vare sitt "exotiska" namn har lockat till sig flera utländska löpare. Men i vilken kommun är klubben hemmahörande?
Flen
Strängnäs
Eskilstuna
7"älska mig för den jag är Se fjärlisvinges slag i alla himmlar fara se alla ögon blinka stjärneljus låt livet komma nära se mig för här är jag min enda längtan nu och här älska mig för den jag är Min enda längtan nu och här älska mig för den jag är" Så lyder en del av texten till en låt med titeln "Älska mig" från början av 90-talet. Men vem är artisten?
Eva Dahlgren
Ainbusk
Cajsa Stina Åkerström
8Äpple (Malus domestica) är en domesticerad art i familjen rosväxter och är ett av de mest odlade fruktträden. Vilken av följande alternativ är inte en äppelsort?
Gravensteiner
Carola
Ingrid Marie
9Ätran en av Hallands åar som man lärde sig som ett flytande vatten i skolan. Men vid vilken stad rinner den ut i havet?
Falkenberg
Kungsbacka
Varberg
10Äktenskap mellan två personer av samma kön även kallat samkönat äktenskap får endast ingås förlande länder: Sverige, Norge, Belgien, Nederländerna, Spanien, Kanada, Sydafrika, Portugal, Island, Argentina plus i några delstater i USA. Men vilket år blev det tillåtet med samkönade äktenskap i Sverige(alltså vilket år som vi fick en könsneutral äktenskapslagstiftning)?
2003
2005
2007
2009
 
Utslagsfråga: Den Ärorika Revolutionen i England innebar att parlamentets ställning stärktes och var ett första litet steg mot demokrati även om den skulle dröja länge än. Men vilket år inleddes den Ärorika Revolutionen?
Rätt svar:1688

OK Linné Copyright © 2024 OK Linné — www.oklinne.nu
Tallbacksvägen 68, 756 45 Uppsala
Skriv ut