Quiz 8: Sudan Special
Denna vecka blir det ett lite mer aktuellt Quiz med ett välbekant tema på frågorna. Med anledning av förra veckans folkomröstning om en delning av Sudan är det passande med ett Quiz om detta land.

Quizet avslutades fredag 21/1 14:00. Rätta svar visas i  grön fetstil . Fördelningen mellan de olika svarsalternativen framgår av staplarna.

1Resultatet av folkomröstningen kommer att dröja men allt tyder på att vi i sommar kommer att få ett nytt land att lära oss; Sydsudan. Idag är Sudan Afrikas största och världens 10:e största land. Men så är inte fallet om delningen kommer till stånd, vilket land blir då Afrikas största land?
Algeriet
Libyen
Demokratiska Republiken Kongo
2Vilken stad kommer bli Sydsudans huvudstad?
Gulu
Juba
Kigali
3Världens längsta flod, Nilen, rinner genom Sudan och är såklart viktig i detta ökenland. Floden har två källor nämligen Tana sjön i Etiopien och Viktoria sjön. Från dessa källor rinner två floder med färgbeteckning vilka löper samman i Sudans huvudstad Khartoum. Men vilken av dessa färgbetckningar har inte någon del av Nilen?
Blå Nilen
Röda Nilen
Vita Nilen
4De senaste två inomhusmästerskapen på 800 meter har vunnits av en Sudanesisk löpare vad heter han?
Abubaker Kaki
David Rudisha
Geoffrey Kibet
5En av de saker som har komplicerat konflikten mellan norra och södra Sudan är oljan som till största del finns i gränstrakterna mellan det som skall bli de nya staterna. Det svenska företaget Lundin Oil har investerat i oljan i Sudan vilket man blivit mycket kritiserat för. En svensk politiker har varit inblandad i Lundin Oil, vem?
Göran Persson
Carl Bildt
Bo Lundgren
6Konflikten mellan den norra och södra delen av Sudan (ej att förväxla med konflikten i Darfur) har pågått länge men det Andra inbördeskriget brukar man säga pågick mellan 1983 och 2005. 2005 kom man fram till en vapenvila som skulle leda till den folkomröstning som hölls i förra veckan. Den kanske viktigaste rebellrörelsen i söder leddes av John Garang fram till hans död 2005. Men vad heter rebellgruppen?
Janjaweed
Sudan People's Liberation Army
Sudan People's Patriotic Front
7Vilket av följande länder gränsar inte till Sudan?
Centralafrikanska Republiken
Tchad
Niger
8På tal om folkomröstningar så har det genomförts 6 stycken sådana på nationell nivå i Sverige. I Sverige är som bekant bara folkomröstningar rådgivande vilket visade sig i omröstningen om högertratiken där hela 82,9 % röstade nej till förslaget 1955 men där övergången ändå genomfördes men först 1967. Men vad handlade den första folkomröstningen i Sverige om?
Införandet av republik
Pensionsfrågan
Rusdrycksförbud
91970 vann Sudan sitt enda mästerskapsguld i fotboll nämligen i Afrikanska mästerskapen. Men vilket land vann det senaste Afrikanska mästerskapet i fotboll för herrar?
Nigeria
Ghana
Egypten
10Saharaöknen ligger delvis i Sudan och som bekant är det ofta varmt i öknar. Jordens högst uppmätta lufttemeperatur har uppmätts just i Sahara, men inte i Sudan utan i Al-Azizyah, Libyen. Hur varmt är detta mätt i Celsius?
70,9
64,3
57,8
51,1
 
Utslagsfråga: Hur många stater är medlemar i Förenta Nationerna?
Rätt svar:192

OK Linné Copyright © 2024 OK Linné — www.oklinne.nu
Tallbacksvägen 68, 756 45 Uppsala
Skriv ut