Quiz 11: Revolutioner!
Veckans Quiz har hämtat inspiration från den spännande utvecklingen i Nordafrika och Mellanöstern.

Quizet avslutades fredag 11/2 14:00. Rätta svar visas i  grön fetstil . Fördelningen mellan de olika svarsalternativen framgår av staplarna.

1Revolutioner brukar ofta namnges, så också revolutionen i Tunisien. Vad kallas denna revolution?
Cederrevolutionen
Jasminrevolutionen
Rosenrevolutionen
2Den pågående revolutionen eller i alla fall försöken till revolution i Egypten är ett försök att få bort president Hosni Mubarak från presidentposten som han innehaft de senaste 30 åren. Men vilket parti företräder Mubarak?
Nationaldemokratiska partiet
Muslimska brödraskapet
Arabiska socialistunionen
3Jan Boklöv revolutionerade backhoppningen med den nya V-stilen som den kallas. I backhoppning tävlas även i skidflygning då backarna är större än normalt. Hur långt är världsrekordet i skidflygning(för herrar)?
158 meter
175 meter
203 meter
239 meter
4Revolutionernas revolution är ändå den Franska revolutionen 1789 som på flera sätt är det första steget mot demokratiskt styrda länder. Även om riktiga demokratier skulle dröja ytterliggare cirka ett århundrande. Revolutionen utlöstes bland annat av att ståndsriksdagen sammankallades för första gången sedan 1614. Men det tredje ståndet (ungefär motsvarande borgarståndet i Sverige, bönderna hade ingen representation i Frankrike) blev på olika sätt hindrade i de tröga förhandlingarna. De släptes vid ett tillfälle inte in i församlingssalen och då spelade en idrottsarena en viss roll eftersom det tredje ståndet samlades där och svor en ed att inte ge upp förrän en ny konstitution var skriven. Föregångaren till vilken sport var arenan som man samlades på?
Tennis
Fotboll
Bowling
5Ryska revolutionen är den politiska omvandling som skedde i Ryssland 1917, inklusive februarirevolutionen och oktoberrevolutionen. Revolutionen i februari innebar att den tsaristiska regeringen störtades, och revolutionen i oktober innebar att det kommunistiska bolsjevikpartiet blev styrande parti, med Lenin och Trotskij i spetsen. Men eftersom man i Ryssland på denna tid använde sig av den julianska kalendern så inträffade oktoberrevolutionen inte i Oktober enligt vår gregorianska kalender som vi använder idag(och även då i Sverige). I vilken månad inträffade Oktoberrevolutionen enligt vår kalender?
september
november
December
6Om den Franska revolutionen var första steget mot en politisk förändring mot demokrati så var det den industriella revolutionen som har lett till den rikedom vi har i väst idag. Ångmaskinen var i inledningsskedet den viktigaste uppfinningen för att starta denna revolution. Vilket var det första stora användningsområdet för ångmaskinen?
För att driva båtar
För att driva vävstolar
För att pumpa vatten ur gruvor
7Protesterna i Mellanöstern inleddes i Tunisien. Vad heter presidenten som avsattes i Tunisien?
Ben Ali
Mohamed Ghannouchi
Abbas El Fassi
8Den Kubanska Revolutionen 1959 kunde genomföras av ett fåtal individer då man störtade den sittande presidenten Fulgencio Batista. Che Guevara var en av de ledande revolutionärerna, han är dock inte kuban. Vilket land kommer ha ifrån?
Argentina
Colombia
Peru
9Tulpanrevolutionen var de folkliga protester och därav följande politiska omvälvningar som ägde rum i Kirgizistan sedan OSSE förklarat att parlamentsvalet 2005, som hölls den 27 februari och 13 mars för det nya enkammarparlamentet, inte uppfyllt kraven för att kallas fritt och demokratiskt. Vad heter huvudstaden i Kirgizistan?
Astana
Tasjkent
Bisjkek
10De afrikanska löparna kan man säga har revolutionerat löpgrenarna i friidrott. Vid vilket OS vann en afrikan för första gången OS-guld i en löpgren?
Rom 1960
Tokyo 1964
1968 Mexiko City
 
Utslagsfråga: Berlinmurens fall brukar ses som symbolen för frigörelsen av det kommunistiska Östeuropa. Denna politiska revolution (eller kontrarevolutionen mot revolutionen 1917) medförde dock en ekonomisk kris i stora delar av Östeuropa. Hur många procent sjönk Rysslands BNP med mellan 1990 och 1997?
Rätt svar:41

OK Linné Copyright © 2024 OK Linné — www.oklinne.nu
Tallbacksvägen 68, 756 45 Uppsala
Skriv ut