OK Linné Elit Ungdom Bredd Veteran
12 maj (Av Tuve Möller)
Rafflande EM på gång - med 7 LinnélöpareHistoriens första sprint EM ska går av stapeln i helgen och tidernas första knockoutsprint på ett internationellt mästerskap ska äga rum. Då står inte mindre än 6 Linnélöpare på startlinjen och en expertkommentator med samma klubbadress sitter redo i kommentatorsbåset då en av SVTs mest omfattande orienterings satsningar någonsin har försenad premiär! Det är bäddat för rafflande dueller i schweiziska Neuchâtel. Här hittar du TV-tider, spännande länkar och annat inför mästerskapet.
Det har gått tre år sedan EM avgjordes, även då i Schweiz men då i Ticino längst i söder i den italiensktalande delen. Nu har orienterings-elitens fokus flyttats till Neuchâtel i nordvästra delen av landet och skogsdisiplinerna har lagts åt sidan till förmån för sprint. Senaste EM, 2018, stod de fem disciplinerna sprint, sprintstafett, medeldistans, långdistans och stafett på programmet. Nu är det sprintstafett, knockoutsprint och sprint. Inför 2020 var planen att dela upp EM med skogsdiscipliner var annat år och sprint var annat år, istället för både och var annat år som tidigare. 2020 års mästerskap i Estland fick skjutas upp 2 år på grund av corona, och årets mästerskap fick flyttas från Ryssland till Schweiz då Ryssland inte hade ekonomi att arrangera efter corona.

Nu står alltså sju Linnélöpare på startlinjen:

Lucas Basset, Frankrike
Jannis Bonek, Österrike
Reto Egger, Schweiz
Leonore Winkler, Tyskland
Lukas Liland, Norge
Miloš Nykodým, Tjeckien
Rasmus Møller Jess, Danmark

Presentation med bilder på löparna kommer troligen under kvällen på OK Linnés Instagram.

Varje nation får ha 8, 6 eller fyra löpare beroende på plats på världsrankingen. Dessutom har regerande mästare en friplats och därmed har Sverige 8 herrar och 9 damer på startlinjen.

SVT skrev förra året ett avtal med internationella orienteringsförbundet om att de ska sända EM och VM de tre efterföljande åren och att de har rättigheterna till samtliga världscupstävlingar. Ett år försenat är det nu premiär för denna orienteringssatsning som inleds med EM i Schweiz kommande helg, fortsätter med VM i Tjeckien 3-8 juli, världscupen i Idre 12-15 augusti och möjligen världscupsfinalen i Italien första helgen i oktober.
SVTs expert och Linnélöparen Mats Troeng har gjort en guide för SVTs räkning inför mästerskapet - Expertens guide till orienterings-EM. Om chanserna för Tove Alexanderssons samt Daniel Hubmanns och Matthias Kyburz (som delade guldet) att försvara sina guld från EM 2018 säger han såhär:

– Med tanke på att det gått tre år kan vi förvänta oss att det hänt saker i världstoppen. Vissa löpare kan ha tagit stora kliv i utvecklingen medan andra kan ha fallit tillbaka. Dessutom finns knockout-tävlingsformen med på mästerskapsprogrammet för första gången. Det gör mästerskapet intressant, men också svårbedömt.

Programmet

Torsdag 13 maj - sprintstafett.
1 lag per nation.
16.30-17.55 SVT1/ SVT Play
Fredag 14 maj - kval knockoutsprint
4-8 löpare per nation, totalt 36 löpare går till kvartsfinal
Ingen TV-sändning

Lördag 15 maj – knockoutsprint finaler
6 löpare per kvartsfinal, de 3 snabbaste per kvart går till de tre semifinalerna, de 2 snabbaste per semi går till final.
15.00-17.00 SVT1/ SVT Play (semifinaler och finaler)

Söndag 16 maj – individuell sprint
4-8 löpare per nation. Kval på förmiddagen, final på eftermiddagen.
13.10-15.30 SVT1/ SVT Play

Terrängen
Schweizisk kuperad stad med många små gränder och oregelbundna husformationer. Arena längst ner i en park vid en sjö. Gammal karta.

Bra länkar:

eoc2021.ch – arrangörens hemsida

IOF Eventor – startlistor, officiella resultatlistor mm

Bulletin 4 - delux variant av PM


Utöver SVT sänder även norska public service NRK, finska YLE, schweiziska SRG SSR och på internationella orienteringsförbundets livesida, där även liveresultat och GPS-tracking kommer finnas.


Är något fel eller du har något annat intressant att tillägga, maila gärna tuve@moller1.se

Länka till den här artikeln med
https://www.oklinne.nu/?page=news&id=5407

Artikeln har visats 1021 gånger

Sök information...

OK Linné i sociala medierOK Linné Copyright © 2021 OK Linné — www.oklinne.nu
Tallbacksvägen 68, 756 45 Uppsala
Skriv ut