OK Linné Elit Ungdom Bredd Veteran
18 februari 2023 (Av Erik Barr Zeilon)
Resebrev från Portugal - Castelo de Vide
Morgonjogg Castelo de Vide 2023
Morgonjogg Castelo de Vide 2023 (Foto: Erik Barr Zeilon)

OK Linnés årliga utlandsläger var i år förlagt i Portugal där ett stort gäng förlagt en kort del av träningsvintern med inslag både tävlingar och mycket träning. I en jakt på solsken, billigt kaffe och kontroller kommer en reseberättelse från dessa dagar. (Del 1 av 2)
Det fanns en blandning av trötthet och längtan när vi intog Castelo de Vide på småtimmarna. Efter en eftermiddag i himlen med riktning Portugal och en natt längs vägarna tornade småstaden från 1200-talet upp sig, ståtlig uppe på berget. En kort natts sömn var nu allt som stod emellan oss och fantastiska lägerdagar i det bästa Portugal har att erbjuda.

The Boss, även kallad Rotem Yasur i folkmun, hade redan ordnat boende åt oss genom något av ett signaturtrick. Med en lätt röstförvrängning utgav han sig för att vara Albin och kunde därigenom utan problem lösa ut husnycklarna. Att Castelo de Vide skulle invaderas av 37 (!) OK Linnéare var de såklart inte redo för och vi fick dela oss på två boenden. Likt svenskens fredagsfavorit På Spåret delades laget i två tillhåll med olika charm. Team Burguesa, första klass i sammanhanget, var placerat centralt längs en slingrande gata med inkluderad frukost och hög Paradise hotel-faktor där de 23 sängarna minst var utströsslade till en gemensam mingelhörna. Team Quinta-nånting portugisiskt, dresinen i sammanhanget, det något mer folkliga, var beläget längs en slingrig väg som utan tvivel kommit till före det fanns bilar. Innanför den något problematiska elektriska grinden med nån slags skrapgaranti för bilars underrede presenterade villan sig. En fåraherdes livslånga dröm. Något mer avsides men med allmänna ytor som skulle kunna rymma vilket galet party som helst och en swimming pool som definitivt får 10 av 10 isbitar. Här skulle vi nu leva, äta och kämpa för att ta slut på det något överdimensionerade parti kaffe som vi kommit över vid vår första handling.

Oavsett riktning från boendet verkade vi dyka rätt ner i sydvästra Europas finaste terränglåda. Hällmark blandat med stora stenar, branter och faktiskt inte alls mycket oframkomlig vegetation kan göra vilken orienterare som helst att drömma lite. Att ha lämnat ett snöigt, kallt, mörkt och någorlunda förfärligt Sverige gjorde inte saken värre. Lummig skog med dammsugen gräsmatta gjorde ledde till en perfekt kombination av snabba kilometertider och teknisk orientering. Otroligt trevlig utlandsterräng som var enkel att älska. Dessutom att få njuta av den i goda klubbkompisars lag var pricken över i:et med allt vad det innebär. Hets över hällmark, kartgenomgång i eftermiddagssol eller kortspel över kvällste på boendet.

Det skulle dessutom tävlas i detta himmelens grönsaksland. Ute på tävlingsdagen var det dock många fundersamma miner när solen bytts ut mot blåsig Jyllandsvinter och att PM sa 250 höjdmeter trots att allt som gick att se från arenan var plattare än skåneslätten själv. Tävlingsnerverna och hejarop kunde dock hålla oss varma och trots blandade resultat i okänd terräng kunde vi nog alla skriva under på att det var kul att tävla igen och att de där höjdmeterna nog fanns där nånstans längs banan. Bäst gick det för Lucas Basset som kunde ta en övertygande seger i herrklassen och Ida Øbro som kunde visa vart skåpet skulle stå i damklassen. Dessutom kunde vi presentera 7 löpare topp 10 i herrklassen och 5 löpare topp 10 i damklassen.

På NAOM hann det även sprintas och springas ännu en medeldistans innan lägret skulle vidare mot Aguar de Beira. Till vissas besvikelse blev det ingen klassisk sydeuropeisk sprint med trånga gränder, branta trappor, lösa hundar och portugiska tanter som hänger tvätt utan en högst normal sprint. Inte den mest tekniska sprinten utan istället en sprint man kunde öppna upp steget och visa sin fysiska förmåga. Några som redan visade att grundträningen fått resultat var bland annat Jannis, Oskar SS, Reto, Lukas och Miloš som i den ordningen kunde kamma hem topp 5 i herrklassen. På damsidan tog Pia Young-Vik en stor seger och visade att farten finns nära till hands. Även där kunde Ida Øbro övertyga med en tredjeplats samt tog Emma Helmersson en fin 10:e plats.

Den avslutande medeldistansen bjöd på ännu mer fantastisk terräng även om tävlingen inte hade något WRE-status. Banorna hade en teknisk inledning där vi fick navigera mellan stora stenblock och hitta stråk mellan tätare buskage, som visade sig göra stora utslag på olika vägval. Den sista delen av banorna gick ut i öppnade terräng med enklare orientering där rakt på inte bara var kortast men även snabbast, speciellt om man var spänstig nog att klippa staketen likt en ung Stefan Holm. I damklassen blev det där tydligt att OK Linné kommer att kunna slåss högt upp på de stora stafetterna där vi lyckades ta en kvintett-seger i form av Johanna Ridefelt, Pia Young Vik, Vilma Blennow, Kristin Melby Jacobsen och Ida Øbro. På herrsidan var det återigen var vår egen medeldistanskung Lucas Basset snabbast här men bara sekunder före Akseli Ruohola. Totalt sett 7 stycken topp 10 i herrklassen vilket för med sig en god känsla inför Tiomila senare i vår. Dagens prestation värt att nämna är Jannis utomordentliga insats som med sin fysiska förmåga som tagit ännu ett kliv kunde vara snabbast på banans sista del men framförallt hans hopp när han spänstigt klippte staketet mot sista kontrollen som enda löpare på hela tävlingen. Han uppskattas ha tagit nästan 15 sekunder på detta genidrag. Våren ser ljus ut!

Fem härliga dagar kunde av oss som skulle resa hem avslutas med en morgonjogg upp till kyrkan på toppen av grannberget där vi kunde blicka ut över De Vide Kastellet (som säkert en dansk en gång kallat denna stad). Fem fina dagar var nu slut, till skillnad från vårt överdimensionerade kaffeförråd. Ett rop av tacksamhet ska i sista sekund riktas till Lucas Basset som insisterade på att köpa de ytterligare fyra paketen kaffe utöver vår planerade konsumtion. Känslan av ekonomisk frihet (avgränsat till kaffekapslar) har aldrig varit större. Men äventyret slutar inte här.



Fortsättning följer från resten av gänget från Aguar de Beira!

/Erik Barr Zeilon

Länka till den här artikeln med
https://www.oklinne.nu/?page=news&id=5658

Artikeln har visats 814 gånger

Sök information...

OK Linné i sociala medier



OK Linné Copyright © 2024 OK Linné — www.oklinne.nu
Tallbacksvägen 68, 756 45 Uppsala
Skriv ut