OK Linné Elit Ungdom Bredd Veteran
28 mars 2012 (Av Ian von Essen)
Intervju med ungdomskommitténs ordförande
Inför säsongsstarten 2012 har ungdomskommittén ny verksamhetsplan och organisation. Arbetet har pågått runt olika medlemsköksbord under mörka höst- och vinterkvällar med tydligt fokus: att få samsyn kring vad ungdomsverksamheten ska leda till och hitta verktyg som underlättar rekryteringen av ledare och funktionärer.
Nu ser ungdomskommittén fram emot säsongsstarten med en vision som lyfter blicken, konkreta mål som går att följa upp och en genomtänkt strategi som bland annat talar om vilka funktioner som krävs för att få OK Linnés ungdomsverksamhet att bli en av de bästa i landet. Jag ber att få intervjua Per Andersson, ny ledare för ungdomskommittén sedan hösten 2011, för att få veta lite mer.

Av verksamhetsplanen framgår det att OK Linnés vision är att vara en av de största och bästa ungdoms-orienteringsklubbarna i Sverige. Innebär det att vi ska ha flest och bäst elitungdomar, eller ska vi vara den klubb där barn och ungdomar trivs bäst?

– Svaret är inte givet men jag tror absolut att vi kan vara bäst på både och, kanske inte med en gång men på sikt. Med bra förutsättningar som gör att man vill träna och har roligt när man gör det kan många bli riktigt duktiga orienterare. Utan dessa förutsättningar kan även den största talangen tröttna på orientering. Det finns fantastiska talanger i ungdomsgrupperna men vem vet vilka i barngrupperna som blommar ut om några år? Alla ska därför få chansen att göra sitt bästa hos oss.

De långsiktiga målen som ni formulerat i planen är inte prestationsinriktade av typen "Vi ska vinna 10-mila" utan syftar mer mot bredd. Hur resonerade ni?

– Bredden är grunden för eliten och det är absolut där vi måste börja. Precis som alla andra mindre ungdomsidrotter brottas vi både med utmaningen att locka utövare till oss och sedan få dem att stanna kvar när de blir lite äldre. Det beror förstås på att det är så mycket som konkurrerar om barns och ungdomars uppmärksamhet idag. När jag pratar med de ungdomar som springer i klubben idag så är det uppenbart att en stor anledning till att de orienterar är att de har kul när det träffar sina vänner på träningarna. Och ju större gemenskapen blir, desto lättare hittar alla en plats i den. Alla som vill ska känna sig välkomna hos oss. Då måste vi ha bra tränare och träningar och ett socialt kitt som gör att man stannar och trivs som en i gruppen.

För att få kvalitet och kontinuitet har ni gjort en lång lista över funktioner som behövs för att få ungdoms-verksamheten att fortsätta fungera väl och också utvecklas. Kommer ni därmed att få fler föräldrar att engagera sig i klubbens arbete?

– Klubben har alltid haft mycket duktiga och engagerade ungdomsledare, men precis som i många andra klubbar är det svårt att få in tillräckligt många nya. Det är viktigt att vi organiserar arbetet så att vi inte bränner ut dem som redan är engagerade. Jag tror att tröskeln blir lägre för föräldrar som vill engagera sig när man ser vilka förväntningarna är och att man kan hjälpa till med både stort och smått. Genom att dela upp jobbet i mindre, gripbara delar så ökar vi chansen för att hitta rätt person för jobbet. Man kan hjälpa till med allt från tränaransvar till att fixa fika på en avslutning, säger Per. Det blir också tydligare att man inte måste ha orienteringskunskaper för att kunna bidra.

Slutligen Per – du går också in i OK Linnés styrelse från och med nu. Vilka frågor tycker du att klubben ska driva framgent?

– Styrelsen och de andra sektionerna gör ett jättejobb, ibland i det tysta. Den fråga som jag tycker är viktigast och som hela klubben måste jobba hårt med är ekonomin. Den avgör vad vi kan och inte kan göra och idag har vi för små marginaler. I stort tycker jag att vi har en fantastisk klubb där eliten springer sida vid sida, både bildligt och bokstavligt, med ungdomar och motionärer. Om vi fortsätter så är vi på rätt väg.

Länka till den här artikeln med
https://www.oklinne.nu/?page=news&id=3288

Artikeln har visats 2938 gånger

Sök information...

OK Linné i sociala medier



OK Linné Copyright © 2024 OK Linné — www.oklinne.nu
Tallbacksvägen 68, 756 45 Uppsala
Skriv ut