OK Linné Elit Ungdom Bredd Veteran
24 april 2015 (Av Johan Möller)
Orientering populärare än någonsin
Roligt? William tränar skogsintervaller en torsdag i april.
Roligt? William tränar skogsintervaller en torsdag i april. (Foto: Johan Möller)

I tidningen står det att ungdomsidrotten i Sverige minskar. Detta gäller inte antalet ungdomar hos OK Linné. I tidningen står det också att det ska vara roligt att idrotta, det tror vi dock gäller.
Förra året deltog 198 av Linnés ungdomar mellan 6-16 år i minst en tävling enligt statistik i eventor, på träningarna var vi ännu fler. 2013 var antal aktiva ungdomar 168 och 2012 124. Ökningen har alltså varit kraftig eller mer än 50 procent på 2 år. Lika roligt att Linné ökar så är det att övriga Uppsalaklubbar ökar antalet aktiva ungdomar också.
USEK (ungdomssektinen) har haft ett mål att på lång sikt öka antalet 10-mila lag i ungdomsklassen till 8. I år har vi anmält 7 lag och har just nu 37 intresseanmälda löpare till de 28 sträckorna (4 per lag). Då det får vara 2 löpare på sträcka 2 och 3 så kan alla få vara med just nu, även om vi bara har 7 lag. Teoretiskt så skulle vi kunna ha fler lag men då vi inte har mixen mellan killar och tjejer och de som kan springa långa svåra banor så nöjer vi oss med 7 lag. Detta innebär att vi är den klubb med flest anmälda lag i ungdomskavlen!

Nybörjarverksamheten är liksom tidigare år stor med uppåt 80 nybörjare varav 20 vuxen-nybörjare. Förutom att det är jättekul att vi har ett myller av orienterare som dyker upp vid klubbstuga varje tisdag för träning så är det kul att fler vill fortsätta längre.
Vad kan vi göra för att vår vision ska bli verklig och att styrelsens uppdrag till USEK att minst 50 procent av alla som börjar med orientering ska fortsätta tills de blir vuxna (17)?
Jag tycker egentligen inte vi ändrat speciellt mycket i USEK sedan vi bestämde vår vision för fyra år sedan, även fast vi ökat andelen ungdomar som fortsätter. Däremot så är vi överens om att vi vill ha med fler att orientera längre och det kanske räcker att vi har ett mål? Det känns som att målet gör att ledarna anstränger sig lite extra med att ordna skjutsar, pusha ungdomar att åka på läger och tävlingar och ordna olika roliga arrangemang. Det känns helt enkelt som att visionen styr oss.

Vi kan säkert göra ännu mer och vi tar gärna emot tips på förändringar. Vi behöver alltid mer ledarhjälp, om än bara för en träning, för att kunna följa upp flera och ge mer feedback. Vi tar också gärna emot hjälp för att ordna roliga evenemang som det aldrig kan bli för många av.

Vad som det står i tidningen om ungdomsidrott är bl.a att det ska vara rolig. När vi gjorde vår första ungdomsplan blev just att vara många ett mål som vi satte upp för att vi tror att det är roligare när vi är många som kommer på träning och tävling. Detta tycker jag personligen stämmer och jag uppskattar både när det är många ungdomar som deltar och när vi är många ledare.




Cykelparkering en vanlig tisdag vid KG (Foto: Johan Möller)





Som avslutning så gör jag som vår ordförande Per och uppmanar så många som möjligt att komma ut till 10-mila 9 maj för att stötta och heja på alla ungdomarna mellan kl 11-14.30. Dessutom passa på och hjälp till ett pass i serveringen och stötta på så vis finansieringen av vår verksamhet, se anmälan/funktionärsanmälan.

I länken så bifogas också vår ungdomsplan där vi har beskrivit vår verksamhet inom USEK

USEKS ungdomsplan 2015

Länka till den här artikeln med
https://www.oklinne.nu/?page=news&id=4110

Artikeln har visats 2688 gånger

Sök information...

OK Linné i sociala medier



OK Linné Copyright © 2024 OK Linné — www.oklinne.nu
Tallbacksvägen 68, 756 45 Uppsala
Skriv ut