OK Linné Elit Ungdom Bredd Veteran
1 augusti 2018 (Av Anna Karlström)
Johanna Öberg presterade starkt på student-VM
Klurig orientering och stekande hetta hindrade inte Johanna Öberg från att stå för fina insatser iklädd blågult när student-VM avgjordes i Kuortane, 11 mil öster om finska Vasa, veckan innan O-Ringen. Dammet efter några intensiva tävlingsveckor har nu hunnit lägga sig och Johanna har haft tid för en intervju.
Johanna Öberg är inte någon nybörjare i landslagssammanhang men kan efter sina fina lopp på student-VM lägga ett brons på medeldistans och ett silver på långdistans till sin meritlista. Johannas tävlande inleddes på onsdagen med medeldistans efter att en sprintstafett, där det svenska laget inte riktigt hittade flytet, inlett tävlingarna dagen innan. Höga temperaturer tvingade löparna att gå runt med blöta handdukar över sig både innan och efter starten och Johanna berättar att de dessutom slussades förbi en kvinna som hällde skopor med vatten över löparna efter att de stämplat ut. ”Det var inget frivilligt det, det var bara ”Ställ dig under skopan”” skrattar hon.

Johanna kunde, trots dessa ansträngande förhållanden, göra ett tekniskt mycket bra lopp. Eftersom hon startade tidigt följde en stunds väntan men loppet räckte till slut till en fin tredjeplats, bara två sekunder efter norska Marie Olaussen. Vann gjorde svenska Emma Bjessmo.

På torsdagen stod sprint på agendan och Johanna, som inte anser sig vara en stark sprintare, fokuserade på att göra ett bra lopp utan att gå i några fällor. Det gjorde hon också och det räckte till en 21:a plats. Bästa svenska placering blev även denna dag Emma Bjessmo som sprang till sig en femteplats.

Fredagen bjöd på samma höga temperaturer som tisdagen och på de långa banorna var värmen en utmaning för många av de tävlande. Johanna kände sig trött och seg första halvan men gick ut noggrant och sprang bra tekniskt. Vid vätskestationerna halvvägs in i loppet fanns inte bara muggar utan också blöta svampar som löparna kunde använda för att krama vatten över sig. Efter detta kom hon igång lite bättre, samtidigt som hon gjorde ett tekniskt mycket fint lopp. I slutet av banan fanns en väldigt svår skråkontroll i en detaljfattig sluttning där nästan alla bommade. Johanna startade sent och berättar att de andra svenska löparna hängde över gps-trackingen, nervöst hojtande, när hon närmade sig kontrollen. Hon såg dock att den var svår och skötte orienteringen hela vägen så hon fick den bra.

”Det var många sådana kontroller på banan. I ett sådant läge går det att känna att det är en kontroll som det kommer att bommas på, här kan jag plocka tid. Så länge man hade koll var det egentligen inga tekniska problem, men så fort man tappade bort sig var det jättesvårt att läsa in. Men det känns riktigt roligt att jag blev tvåa” säger Johanna.

Tävlingarna avslutades därefter med en stafett på lördagen. Johanna sprang andrasträckan, med Tilda Johansson på första och Emma Bjessmo på sista, men kanske hade hettan satt sina spår för de tre svenska damerna fick inte riktigt ihop sina lopp trots att de på pappret nog var bästa eller kanske näst bästa laget. Arrangemanget avslutades sedan med en bankett på kvällen, men eftersom hela det svenska teamet skulle vidare till O-Ringen så var det för dem istället raka spåret till Örnsköldsvik som gällde. Johanna säger att det kändes lite tungt att ha ytterligare en vecka av tävlande framför sig när de kom fram halv tio på kvällen innan första etappen. O-Ringen är emellertid vad det är och den spännande, tuffa terrängen bjöd på en härlig vecka även för slitna student-VM-löpare. Nu väntar några dagars vila innan Johanna, tillsammans med några klubbkompisar, ger sig iväg till Italien för att springa ungdomsvärldsmästerskapen i skyrunning.

Länka till den här artikeln med
https://www.oklinne.nu/?page=news&id=4959

Artikeln har visats 2049 gånger

Sök information...

OK Linné i sociala medier



OK Linné Copyright © 2024 OK Linné — www.oklinne.nu
Tallbacksvägen 68, 756 45 Uppsala
Skriv ut