OK Linné Elit Ungdom Bredd Veteran
28 april 2019 (Av Tuve Möller)
5:e plats på 10-mila
Lag 1 innan start.
Lag 1 innan start. (Foto: Tuve Möller)

På en idrottsplats i nordöstskånska Glimåkra gick 10-mila av stapeln när det för andra gången avgjordes i Skåne. 2009 var det i Perstorp, då blev Henrik Löfås ifrånspurtad av Thierry Gueorgiou i kampen om andra platsen.
Sedan dess har kartnormen förnyats, TV-produktionen tagit sig till en ny nivå och Linnélaget till stor del genomgått en generationsväxling.
Vid utväxling från förstasträckan växlade andralagets David Lingfors ut som 14:e man 33 sekunder efter comebackande världsmästaren Jerker Lysell som de senaste åren varit skadad. Även lag 1 hade en stabil start då Vincent Coupat växlade ut Jakob Andersson 1.32 efter Lysells Rehns BK.

Vid 8,3 kilometerspasseringen på den andra sträckan kunde stolt konstateras att Linné hade två lag topp tio då Jakob Andersson stämplade in som 9 man, 5 sekunder före andralagets Jan Troeng.

På de följande sträckorna drog lag 1 ifrån andralaget, först i form av Johan Höij på sträcka 3 och Rassmus Andersson på långa natten. Trots en skadetyngd vinter kunde Rassmus hänga med i tätklungan, men dock inte rycka från resten av världseliten med upp mot 10 minuter som 2018 i Nynäshamn.


Mats Troeng lider av trötthet efter målgång på långa natten. (Foto: Johan Möller)I andralaget sprang Mats Troeng stabilt och tappade knappt 5 minuter på långa natten. Det faktum att både Jan och Mats sprang i andralaget och den tredje brodern Ulf sprang sträcka tre i lag 3 innebär att det är första gången sedan 2005 som ingen bror Troeng sprang i lag 1, dvs första gången på 14 år. De ända två som finns med i laget från 2009, då 10-Mila senast avgjordes i Skåne, är dåvarande 18-åringen Albin Ridefelt och Johan Höij.
Liksom Lysell kan man säga att även Oskar Sjöberg gjorde ordentlig comeback i hetluften på den femte sträckan. Efter att han ramlat ner för ett stup på ett läger i Spanien för ett drygt år sedan och stukade foten ovanligt rejält har han haft svårt att springa, särskilt i brötig terräng. Så även på slutet av dagens bana i ett rejält stenigt parti.
Lucas Basset på den sjätte sträckan gjorde ett bra lopp förutom en kontroll. Han tappade nästan 6 minuter på en diffus ås inne i ett tätt grönområde. Det konstaterades då i Linnétältet att orientering väldigt sällan handlar om tur eller otur, men i det här faller var det en rejäl dos otur som låg bakom bommen, då Lucas gjort allt rätt och försökt ta kontrollen på ett så säkert sätt som möjligt.
Niklas på sträcka sju var mycket nöjd med sitt lopp, om än lite fundersam på om han tagit lite onödigt säkra runtvägval. Milos på den åttonde sträckan fick inte till någon fullträff, han var nöjd med sin fysiska form, men han hade problem med flera kontroller i luriga grönområden.


Jakob Andersson, sträcka 2, och Jannis Bonek, sträcka 9, språkar efter målgång. (Foto: Tuve Möller)På nionde sträckan stack förstalagets enda junior ut, i form av Jannis Bonek. Han var mycket nöjd med sitt lopp efter att ha endast ha tappat fåtalet sekunder på IFK Göteborgs regerande världsmästare på medeldistans Eskil Kinneberg. En liten miss på slutet grämde dock Jannis eftersom att Haldens Markus Hotler, som Jannis i inledningen av loppet plockat upp med knappt 4 minuter, då slank förbi honom och var före in till växlingen.


Albin Ridefelt tar in Linnélaget på 5 plats. (Foto: Tuve Möller)Sista sträckan sprang Albin Ridefelt och han var ganska nöjd med sitt lopp. Efter att ha skakat av sig IL Tyrvings Matthias Kyburz, för övrigt känd som en exceptionellt bra spurtare, då schweizaren gjorden en miss. Mot slutet av banan kom Albin ikapp Kalevan Rastis Miika Kirmula, en duo som Albin mestadels anförde men fick slut fick han se sig ifrånsprungen på spurten av den finske löparen.Nitsan Yasur på sistasträckan i lag 2. (Foto: Tuve Möller)En stabil laginsats av första laget som än en gång visar att OK Linné är en av världens absolut bästa orienteringsklubbar. En bra insats var det även av andralaget som slutade 31:a, den bästa placeringen någonsin av andralaget. Dock inte bästa andralag då IFK Göteborg slutade på en imponerande 25:e plats.

Även tredjelaget sprang bra och putsade fjolårets 107:e plats genom att sluta 84:a och därmed blev bästa tredjelag!

Samtliga resultat.

Artikel i UNT

Kul att notera är att IF Thors ungdomar åter igen var med i toppen och slutade tia, det rapporterade UNT om.

Nästa helg avgörs Swedish Leauge med sprint, medel och jaktstart i Nacka i södra Stockholm, i samband med svensk orienterings 100-årsfirande.
Nästa stora stafett är Jukola i Finland, i Tammerfors 15-16 juni.
Helgen innan drar årets världscup igång, med medeldistans på lördag, långdistans på söndag och sprintstafett på tisdagen.Förtruppen bygger upp Linnécampens tält. (Foto: Johan Möller)Länka till den här artikeln med
https://www.oklinne.nu/?page=news&id=5125

Artikeln har visats 1731 gånger

Sök information...

OK Linné i sociala medierOK Linné Copyright © 2021 OK Linné — www.oklinne.nu
Tallbacksvägen 68, 756 45 Uppsala
Skriv ut