OK Linné Elit Ungdom Bredd Veteran
20 februari 2023 (Av Helena Grennberg)
Tack för ett fantastiskt 2022
Äntligen. Efter två restriktionsår hoppades vi att 2022 skulle bli mer normalt. Vilket år det blev!
Efter ett oerhört framgångsrikt och arrangemangsintensivt år är det trevligt att minnas
 

O-Ringen Uppsala 2020, check!

För tre år sedan, februari 2020, gasade vi upp funktionärsrekryteringen inför vecka 30, samtidigt som pandemin tog fart. I april kom beskedet: det blir inget. För två år sedan, i februari 2021, försökte vi se positivt på situationen och planerade för omstart av funktionärsrekrytering. Någon månad senare kom beskedet: Det blir inget i år heller. För ett år sedan såg det ljusare ut med avseende på pandemi, men också oroligare efter att Ryssland aggressivt gått in i Ukraina i slutet av februari. Med mycket pepp från några fantastiskt engagerade och engagerande individer (ni vet vilka ni är!) kom vi igång med allt som varit lågintensivt eller pausat i två år. Både funktionärsanmälningar och, än viktigare, deltagaranmälningarna tickade in, redan under senvåren stod det klart att ekonomin, om inget ytterligare oförutsett, skulle gå ihop.
Vilken vecka av glädje det blev! Solen sken i kapp med våra solgula tröjor och jackor (ösregnet tisdag morgon höll bara på någon timme och elproblemen gick att fixa), deltagarna oavsett gren öste beröm över banor och terräng och nästan allt annat också. Nivån på ”nöjdhet” som Uppsalas vecka fick är högre än för någon tidigare O-Ringenvecka sedan mätningarna börjat. Arrangemanget utsågs rättmätigt till ”årets tävling” på förbundets årsgala, där även sprintkartan var nominerad i kategorin ”årets karta”.
Hur det gick ekonomiskt? Även det blev strålande, och vi har fått en buffert att använda för till exempel renovering av klubbens fysiska och digitala hemvister.
Utöver glädje, gemenskap och pengar har projektet även lett till att arrangörsföreningarna har träningstillgång till de fantastiska kartor som togs fram för O-Ringentävlingarna. Passa på medan de är aktuella!



Till start och till mål möts, musik vid vätskestationen, planering innan startstämpling (Foto: Helena Grennberg)



 

Uppsala Möte i södra Lunsen, check!

Även ”vanliga” tävlingar ställdes in under 2020 och 2021, så också Uppsala möte. I april kunde vi och IF Thor äntligen välkomna deltagare till en trevlig arena och fina banor i kluriga Lunsen, direkt söder om O-Ringenområdet. Vädret var lite grinigt, men spontandeltagandet ändå såpass att vissa öppna banor sålde slut. Om du inte var med själv, eller vill uppleva vår tävlingsdag igen, sök upp nummer 61 av de totalt 75 filmavsnitten framtagna inför och under Uppsalas O-ringenvecka.
 

Seger i 10-mila, check!

Efter långsiktigt och strategiskt arbete med god helhetssyn kring vad som är viktigt vid stafett, och många tätplatser i storstafetterna kom äntligen fullträffen; OK Linné är numera en i den exklusiva skaran av klubbar som segrat. Inte tio perfekta race, men tio race som tillsammans var bäst över hela tävlingen. Det var en nagelbitare att följa det hela, både på plats och hemifrån soffan, och när det hela var klart kom en glädjeexplosion. Att även övriga Linnélag som deltog i de tre stafetterna gjorde stabila insatser har kommit lite i skymundan, och kanske har inte alla noterat att bedriften vann pris på förbundets årsgala? Att vi kan ställa upp med många lag med både spets- och breddkaraktär är en styrka vi som storklubb har.
Inför 2023 har vi glädjen att välkomna många nya löpare till vår gemenskap. Hur många deltagare blir vi i Skellefteå i maj 2023?


Tuve, Rassmus, Emil och Milos är toknervösa när de kollar på Albin springa sistasträckan mot Gustav på storbildskärmen. (Foto: Sara Hagström)



 

Landslagsuppdrag och värdsklassorientering i SVT-tablån

Under året har flera av våra elitlöpare på landslagsuppdrag; minst åtta länders landslag har löpare från oss, plus några som har uppdrag som ledare.
Albin Ridefeldt vann EM-guld i medeldistans och utsågs till årets svenske medeldistansare, Lukas Liland tog pallplats i VM-sprintstafett för Norge. Mer om våra elitlöpares internationella framgångar samt klubbens resultat i SM, se ESEKs avsnitt i verksamhetsberättelsen för 2022. Vi har dessutom fått njuta av högkvalitativa SVT-sändningar från VM, EM och världscup, med kunniga kommentatorer och bisittare och produktioner med liveloxanalyser av GPS-spår och fartkänsla då löpande kamerapersoner tar rygg på de tävlande.








Emil Åberg mot USM-guld! (Foto: Mats Åberg)





Tre glada SM-medaljörer, Elsa Hedin, silver, Lisa Östensson, guld och Ylva Sandström, brons. (Foto: Åsa Hedin)





Tuve Möller på världscupen i Borås. (Foto: Will Hollowell.)



 

Orientering för hela klubben

Förutom den elitbetonade träningsverksamhet som planerats och arrangerats av ESEK har USEK och BSEK erbjudit träning hela året med ”grön till mörkviolett” som målgrupp. USEKs nybörjarkurser har genomförts med den volym tillgängliga ledare medgivit.
En liten intensivkurs för vuxna genomfördes av BSEK, medan veckans bana /månadens nattbana hade fortsatt högt deltagande, sett till antal nedladdade banexemplar.
Under vår och höst har USEKs träningsgrupp liksom tidigare år arrangerat träningar för alla från vit till violett nivå, med stöd av BSEK för vissa arrangemangsuppgifter.
Klubben hade fyra lag vid höstens 25-manna, även 25-manna har varit på paus pga pandemi.



(Foto: Mats Åberg)





(Foto: Mats Åberg)



 

Och så allt annat fantastiskt...

Hittaut genomfördes med mycket gott resultat trots en subkritisk organisation. Höstmötet gav styrelsen i uppdrag att facilitera en omstart, där Hittaut går från att vara ett separat projekt till att ingå i klubbens arrangemangsportfölj. Omstarten påbörjades under verksamhetsåret 2022 och kommer att ge resultat redan 2023.
Vi har renoverat den ena av klubbgårdens lägenheter, påbörjat översyn av husets system för värme och ventilation samt inlett planering av vidare renoveringsåtgärder i klubbens del av huset och i vaktmästarlägenheten. Löpande tillsyn och uthyrning för fester har förtjänstfullt skötts av KG-sektionen, som under 2023 behöver nytillskott.
Under hösten 2022 kunde vi återuppta klubbens tisdagkvällar på KG för fika och samvaro, oavsett om man tränat eller inte.
Tisdagsbanorna i Nåsten renoveras löpande, över decenniegamla välanvända kartor byts mot fräscha utskrifter på senaste Nåstenkartan, medan ungdomar och andra som hellre stannar på Norbysidan av Hågadalen erbjudits tisdagsbanor med inslag av sprintrace, julklappsjakt och annat skoj.
Vi har firat klubbens framgångar både vår och höst. Linnégalan var åter öppen för alla medlemmar, december inleddes med Vinteträningspremiär som kryddats med stämningsfulla tomtebloss vid starten, fika vid sprakande brasa och eldjonglör som underhållning till den varma saften.

 

Tack alla för ett fantastiskt 2022!

Detta är bara några nedslag i allt vi i klubben gjort och upplevt, själva eller tillsammans med andra. Måndagen den 27 februari hålls årsmöte. Då stänger vi 2022 och öppnar alla dörrar till 2023. Visst blir det ännu ett toppenår för OK Linné?

Helena Grennberg, ordforande@oklinne.nu

Länka till den här artikeln med
https://www.oklinne.nu/?page=news&id=5659

Artikeln har visats 842 gånger

Sök information...

OK Linné i sociala medier



OK Linné Copyright © 2024 OK Linné — www.oklinne.nu
Tallbacksvägen 68, 756 45 Uppsala
Skriv ut